Categories
Uncategorized

Σημειώσεις για τις ταραχές στο Λονδίνο, 6-8/8/2011

Σημειώσεις για τις ταραχές στο Λονδίνο

Απ’ τις δηλώσεις μιας συγγενούς του 29χρονου Mark Duggan, δολοφονημένου από την αστυνομία, στo Τόττεναμ: “Το παιδί δεν ήταν βίαιο. Εντάξει, ήταν ανακατεμένος με διάφορα πράγματα, αλλά δεν ήταν επιθετικός άνθρωπος. Δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν…” και “Όσοι θυμούνται τις καταστροφικές συγκρούσεις του παρελθόντος θα είναι αποφασισμένοι να μη ξαναγυρίσουμε εκεί.”

Το Τόττεναμ ήταν το επίκεντρο των προλεταριακών ταραχών του 1985, με πρωταγωνιστή την “μαύρη κοινότητα” που ήταν και η πλέον καταπιεσμένη, έχοντας απέναντί της μια καθημερινότητα όχι μόνο ανεργίας και διακρίσεων αλλά και καθημερινών ελέγχων και παρενοχλήσεων από την αστυνομία. Έκτοτε έχει μεσολαβήσει μια εικοσαετία κατά την οποία μεγάλο κομμάτι της μαύρης νεολαίας έχει ενσωματωθεί στην εγκληματική οικονομία, με συνέπεια τη διάλυση των προηγούμενων σχέσεων εντός της “μαύρης κοινότητας”, και ένας εκσυγχρονισμός των αστυνομικών τακτικών στη λογική του “διαίρει και βασίλευε” (έλεγχοι για τους αυθάδεις νεαρούς, τυπικότητα και ασφάλεια για τους νοικοκυραίους ιδιοκτήτες -ακόμα και στη διάρκεια των ταραχών δεν παρέκκλιναν απ’ αυτό το μοτίβο). Έχει δημιουργηθεί έτσι ένα ρήγμα στο εσωτερικό της κοινότητας που καθιστά εκ των πρωτέρων δύσκολη την συνύπαρξη διαφορετικών ομάδων απέναντι στην καταστολή. Για παράδειγμα, μέλη συμμοριών (για τα οποία οι λεηλασίες είναι μια εν δυνάμει κερδοφόρα επιχειρηματικότητα) με μη-μέλη (που ενδεχομένως δίνουν προτεραιότητα στη “διαμαρτυρία”), μέλη συμμοριών με μαγαζάτορες-νοικοκυραίους κλπ, μέλη διαφορετικών συμμοριών μεταξύ τους (ήδη έχουν αναφερθεί δύο τέτοια μαχαιρώματα κατά τις ταραχές) κοκ.

Η υπέρμετρη καταστολή και συκοφάντηση κάθε πρακτικής αμφισβήτησης της αστυνομίας -δηλαδή της κύριας κοινωνικής παροχής του σύγχρονου κράτους- αφήνει μια τραυματική διάσταση στη θύμηση των περασμένων ταραχών που ανακαλούνται στην μνήμη ως πηγή μπελάδων και συμφορών αντί για καύχημα προσωπικής υπερηφάνειας και ταξικής δύναμης.

Αυτήν τη φορά η καταστολή είναι ασφαλώς καλύτερα προετοιμασμένη, μιας και τα think tanks της εδώ και καιρό προειδοποιούσαν πως οι περικοπές σε κοινωνικές παροχές, κέντρα νεότητας κλπ θα ανοίξουν τον δρόμο για ταραχές, ενώ το Λονδίνο προετοιμάζεται και για τους ολυμπιακούς αγώνες του 2012.

Σάββατο 6/8: Αυθόρμητη “ειρηνική” πορεία, 200 περίπου ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και συγγενών και γνωστών του Mark Duggan, 29χρονου πατέρα 4 παιδιών που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά την περασμένη Πέμπτη. Η αστυνομία κάνει λόγο για ανταλλαγή πυρών, ωστόσο ο κόσμος υποψιάζεται ότι η αστυνομία απλώς εκτέλεσε έναν ακόμη φτωχό μαύρο, όπως παρατηρεί ένας ειδικός της αστυνομίας “σ’ αυτές τις ώρες έχει πιο πολύ σημασία η διαίσθηση του πλήθους, κι αυτό είναι κάτι που η αστυνομία δεν μπορεί να το ελέγξει αποτελεσματικά“. Η κινητοποίηση συνεχίζεται μέχρι το βράδυ, όπου αρχίζει να κατεβαίνει ένα πιο νεολαιϊστικο και οργισμένο πλήθος. Μετά από μια φημολογία ακόμα ανεπιβεβαίωτη, για σπρώξιμο από αστυνομικούς μιας 16χρονης κοπέλας που όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στις γραμμές τους, οι διαδηλωτές αγριεύουν και αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα μπουκάλια και μπιτόνια με βενζίνη. Η ταχύτητα που διαδόθηκε αυτό το αμφιλεγόμενο περιστατικό και οι εμπρηστικές παρενέργειές είναι ενδεικτικά μιας γερά θεμελιωμένης αντίληψης για τον ρόλο της αστυνομίας: “Οι άνθρωποι νιώθουν την αδικία του φόνου του Mark. Όλοι γνωρίζουμε τί εστί αστυνομία και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, και δεν πιστεύουμε τις ιστορίες τους για τις συνθήκες του θανάτου του“, θα δηλώσει μια κάτοικος στη Guardian (http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/07/tottenham-riots-peaceful-protest). Επιπλέον, όταν έφτασαν έφιππες και εξοπλισμένες με σκύλους και ειδική ανάρτηση αστυνομικές δυνάμεις, έγιναν υποδεκτές με βρισιές και γιουχαϊσματα, ακόμα και από τους παραδοσιακούς συντηρητικούς εβραίους κατοίκους της περιοχής.

Μόλις σκοτεινιάζει, γύρω στις 8:20μμ δυο παρκαρισμένα περιπολικά πυρπολούνται με κοκτέιλ μολότωφ, από κόσμο μέσα απ’ τη διαδήλωση. Ακολουθούν συμπλοκές όπου κυρίως μαύροι νεολαίοι παίρνουν στο κυνήγι τους αστυνομικούς. Εμπρησμοί περιπολικών, λεωφορείων και καταστημάτων γύρω από το αστυνομικό τμήμα του Τόττεναμ, επιθέσεις με μολότωφ, πυροτεχνήματα, πέτρες και τούβλα. Περιορισμένες λεηλασίες (κυρίως στο Tottenham Hale Retail Park). Πιτσιρικάδες εμφανίζονται με σακούλες και καροτσάκια τα γεμίζουν πράγματα και τρέχουν πίσω στα δρομάκια προς τις γειτονιές. Αναπτύσσονται αστυνομικές δυνάμεις της Territorial Support Group γύρω απ’ το αστυνομικό τμήμα του Τόττεναμ, που δέχονται επιθέσεις με μπουκάλια και μικροαντικείμενα.

Γύρω στην 1:30 την νύχτα, ειδησεογραφικά συνεργεία του BBC και του Sky News δέχονται επίθεση. Οι λεηλασίες συνεχίζονται, με στόχο αλυσίδες καταστημάτων με κινητά τηλέφωνα, είδη υπολογιστών, αθλητικά, υποδήματα κοκ. Στα H&M διαδραματίζονται οι πιο απίθανες σκηνές, με “πελάτες” κάθε ηλικίας να δοκιμάζουν ρούχα και να γεμίζουν τσάντες με αυτά της προτίμησής τους, κάποιοι καλύπτοντας πρόχειρα το πρόσωπό τους μ’ ένα φουλάρι, οι πιο πολλοί χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη διαλέγουν αυτά που τους αρέσουν περισσότερο. Αναφορές σε εφημερίδες για εφήβους που καυχιόνταν στους δρόμους για τα “καινούρια ακριβά τζην” που σήκωσαν. Αφιλόξενοι οι δρόμοι για τα τζιπάκια της αστυνομίας που κάνουν παράπονα για κατοίκους που φωνάζουν “δολοφόνοι” καθώς περνούν τρέχοντας από δίπλα τους για να κατευθυνθούν προς κάποιο σημείο ταραχών. Προλεταριακές εκπτώσεις 100% και στο Currys και σε αρκετά πολυκαταστήματα του κεντρικού δρόμου του Brixton. Δυνατή μουσική ακούγεται από ανοιχτά παράθυρα ενώ οι λεηλασίες συνεχίζονται.

26 μπάτσοι τραυματίες. 55 συλλήψεις.

Κυριακή 7/8: Νωρίς το πρωί, ομάδες νέων προχωρούν σε λεηλασίες καταστημάτων στο Τόττεναμ και στο γειτονικό Haringey, ενώ η αστυνομία ασχολείται με το να αποκαταστήσει την πρόσβαση και να καθαρίσει την Tottenham High Road, επίκεντρο των ταραχών, ώστε να σβηστούν τα σημάδια που άφησε πίσω της η προηγούμενη νύχτα. Στη θέα των πυροσβεστικών οχημάτων και των σειρηνών, οι εξεγερμένοι δεν καθηλώνονται σε μια σύγκρουση με τις υπέρμετρες αστυνομικές δυνάμεις αλλά αποσύρονται βορειοδυτικά όπου λεηλατούν ένα σούπερ μάρκετ (Aldi) και στη συνέχεια το παραδίδουν στις φόλες, μαζί με παρακείμενο κατάστημα χαλιών που αναφλέγεται θεαματικά. Ανάλογα σκηνικά και στο Wood Green. Φέρνουν καρότσια απ’ το σούπερ μάρκετ και ακόμα και αμάξια για να μεταφέρουν τα “λάφυρά” τους. Στα διπλανά στενά, κάποιοι κατεβάζουν βιτρίνες με βαριοπούλες και κλωτσιές, ενώ στήνονται πρόχειρα φλεγόμενα οδοφράγματα από κάδους και σκουπίδια και παραπέμπουν τους αυτοκινητιστές σε άλλους δρόμους. “Copycat riots”: αλυσιδωτές ταραχές αναπαράγονται στο Enfield, στο βόρειο Λονδίνο, όπου 200αριά εξεγερμένοι κατεβάζουν βιτρίνες στη High Street, πρόχειρα οδοφράγματα και περιορισμένες λεηλασίες. Η αστυνομία έφτασε στο κέντρο της πόλης γύρω στις 6:30μμ μετά την επίθεση κουκουλοφόρων νεαρών -κατά κύριο λόγο κοριτσιών- σε παρκαρισμένα περιπολικά, ενώ έγιναν δεκτοί με τούβλα και μπουκάλια από άλλους εξεγερμένους (μια τακτική που θυμίζει τις ενέδρες στα γαλλικά προάστια και στην Αλγερία). Κυνηγητό και συγκρούσεις κράτησαν στα στενά για ώρες. Ενέδρα σε αστυνομικούς και περιορισμένες συγκρούσεις και λεηλασίες και στο Brixton, στα νότια.

Τα ΜΜΕ ανακοινώνουν πάνω από 100 συλλήψεις, ενώ τουλάχιστον 34 μπάτσοι έχουν σταλεί στο νοσοκομείο.

Δευτέρα 8/8: Η υπ. εσωτερικών (Home Secretary) Theresa May επέστρεψε στο Λονδίνο απ’ τις διακοπές της για να καλέσει “τους κατοίκους του Λονδίνου που κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία για τη βία, και όλα τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων να συνεργαστούν εποικοδομητικά (newspeak: βλ. καταδώσουν) με την αστυνομία για να φέρει αυτούς τους εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης”. Η Scotland Yard (που μετράει ήδη τραυματίες) κάνει λόγο για “μικρές και ευκίνητες ομάδες” που “ψάχνουν να κλέψουν πράγματα”, ενώ κατηγορεί το twitter και τις “ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται για να οργανωθούν τόσο υψηλού επιπέδου πράξεις απληστίας και εγκληματικότητας”. Ωστόσο, πολλές απ’ τις αναρτήσεις που αναπαράχθηκαν αφειδώς στο twitter και στο facebook αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς ή παραπληροφορητικές, καθώς αρκετοί χρήστες είτε “φαντάζονταν” ότι είδαν ή έκαναν διάφορα, είτε αυτά όντως έγιναν αλλά σε εντελώς διαφορετικά μέρη. Η αστυνομία τριγυρνάει στο Brixton συμβουλεύοντας τους μαγαζάτορες να παραμείνουν κλειστά για την ημέρα. Η Daily mail κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο “200 αναρχικοί λεηλατούν”, ενώ ήδη απ’ την 1η Αυγούστου ο αναρχισμός έχει συμπεριληφθεί σε φυλλάδιο της μητροπολιτικής αστυνομίας ως τρομοκρατική απειλή πλάι στην Αλ Κάιντα, για την δε ύπαρξη αναρχικών στη γειτονιά τους, οι κάτοικοι καλούνται να ενημερώσουν την αστυνομία… Φυσικά αυτό το μέτρο δεν αντανακλά τόσο τον φόβο του καθεστώτος για τη δημοφιλία των “αναρχικών ιδεών” όπως δήλωσε ένα μέλος του βρετανικού αναρχικού κινήματος στα ΜΜΕ, όσο ένα εργαλείο διαχείρισης της εξεγερσιακής δραστηριότητας, η οποία αποδιδόμενη στους “αναρχικούς” αφενός θα επιβαρύνει περισσότερο τυχόν αναρχικούς συμμετέχοντες ή συλληφθέντες που θα μπορούσαν να προσδιοριστούν ως αναρχικοί (και να χρεωθούν κατά συνέπεια ολόκληρο τον αντιτρομοκρατικό και ποινικό κώδικα), κι αφετέρου επιδιώκει τη σύγχυση και την καθήλωση γύρω από μια συζήτηση για τις πολιτικές ταυτότητες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, όταν η “συζήτηση” και οι όροι αυτής, αυτή τη στιγμή τίθενται απ’ τους εξεγερμένους.

*^*^*

Χάρτης των ταραχών: http://maps.google.co.uk/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&oe=UTF8&msa=0&msid=213340815563635727642.0004a9f9e2c9bbcd71034&ll=51.541638,-0.076904&spn=0.170823,0.315857&z=11&source=embed

Φωτογραφίες: http://www.guardian.co.uk/uk/gallery/2011/aug/07/tottenham-hit-by-riots-pictures?CMP=twt_gu

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2023254/Tottenham-riot-Mark-Duggan-shooting-sparked-police-beating-girl.html

http://www.guardian.co.uk/uk/gallery/2011/aug/08/violence-looting-london-in-pictures#/?picture=377670973&index=10

Βίντεο:
http://berthoalain.wordpress.com/2011/08/07/emeutes-de-tottenham-6-aout-2011-videos/

http://berthoalain.wordpress.com/2011/08/08/emeutes-a-brixton-enfield-islington-and-oxford-circus-londres-7-aout-2011-videos/

Χρονολόγιο (στα αγγλικά): http://thewestlondoner.wordpress.com/2011/08/07/breaking-riots-in-enfield-edmonton-walthamsto-brixton/

Πηγές: Act for Freedom & twitter, εφημερίδες κλπ.

Βλ. ακόμη: classwar [1,2,3]

21 replies on “Σημειώσεις για τις ταραχές στο Λονδίνο, 6-8/8/2011”

update 8/8:
άρπαξε και το Birmingham: http://birminghamriots2011.tumblr.com/

Στο Λονδίνο, μπήκε στο παιχνίδι το Hackney, όπου ο κόσμος τραγουδάει London’s burning, δημοσιογράφοι προπηλακίστηκαν, ενώ υπάρχουν οδοφράγματα από πυρπολημένα αμάξια και λεηλασίες. Μια ενδιαφέρουσα εικόνα για τις λεηλασίες δίνει η Guardian εδώ: http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/08/looting-fuelled-by-social-exclusion?CMP=twt_fd

Συνεχή updates από δημοσιογράφο της ίδιας εφημερίδας: https://twitter.com/#!/PaulLewis

Φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στις ταραχές: http://i55.tinypic.com/21cxauf.jpg

Πληροφορίες για επέκταση των ταραχών και στο Leeds, αλλά και για τούρκους μαγαζάτορες που φυλάνε τσίλιες έξω απ’ τα μαγαζιά τους στο Stoke Newington με μπαστούνια του μπέιζμπολ. H μητροπολιτική αστυνομία γυρνάει σε προάστια προειδοποιώντας τους μαγαζάτορες πως υπάρχουν πληροφορίες για έλευση ταραχοποιών και καλύτερα να κλείσουν, τακτική που είδαμε και τον Δεκέμβρη 2008 στην ελλ. επαρχία.

Νέος χάρτης με τις τοποθεσίες των επεισοδίων: http://londonriotsmap.appspot.com/

Κύριες εστίες των ταραχών (9/8):

Hackney: Εκατοντάδες ΜΑΤ στους δρόμους, πυρπολήσεις οχημάτων, σπασμένες βιτρίνες, λεηλασίες και ρίψεις κάδων και καροτσιών στους μπάτσους. Αστυνομικοί με σκυλιά κατά ταραχοποιών στην Clarence Road, μετά την πυρπόληση ενός οχήματος. Ζημιές σε καταστήματα όπως: Ladbrokes, Boots και JD Sports.

Ealing: Τεθωρακισμένα της αστυνομία αναπτύχθηκαν στους δρόμους τις πρώτες πρωϊνές ώρες, μετά από λεηλασίες στο Ealing Broadway.

Lewisham: Μολότωφ κατά αστυνομικών δυνάμεων από νεολαίους στο κέντρο της πόλης. Σπασμένα και λεηλατημένα καταστήματα. Ακύρωση των δρομολογίων των λεωφορείων στην περιοχή.

Peckham: Σκηνές χάους στους δρόμους με νεολαίους με καλυμμένα πρόσωπα να επιτίθενται με πυροτεχνήματα σε αστυνομικούς που προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος. Πυρπόληση οχήματος έξω απ’ τον πυροσβεστικό σταθμό.

Croydon: Ισοπέδωση ενός σημαίνοντος καταστήματος επίπλων που λειτουργούσε απ’ το 1867. Πυροβολισμός ενός 26χρονου στη Warrington Road, μέσα στο αυτοκίνητό του. Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Clapham: Λεηλασίες καταστημάτων. Όταν ο δημοσιογράφος του Sky ρώτησε μια κοπέλα γιατί έκλεβε, του απάντησε: “παίρνω πίσω του φόρους μου”. Η αστυνομία ανέπτυξε τεθωρακισμένα στους δρόμους.

Enfield: Η φωτιά καταπίνει την αποθήκη της Sony γύρω στα μεσάνυχτα.

Birmingham: συλλήψεις 100 περίπου ατόμων μετά από λεηλασίες και ζημιές στο κέντρο της πόλης. Το Bullring κατέβασε ρολά καθώς εκατοντάδες νεαροί μαζεύονταν απ’ έξω. Oι λεηλασίες στοχεύουν κυρίως καταστήματα αθλητικών, κινητής τηλεφωνίας, τεχνολογίας κλπ. Επίσης, κοσμηματοπωλεία και υπολογιστών στη Ηigh Street. 34 τραυματίες 11 εκ των οποίων νοσηλεύονται.

Liverpool: Συνεχίζονται οι ταραχές και στη διάρκεια της ημέρας, με την αστυνομία να προσπαθεί να απομονώσει ταραχοποιούς απ’ το κέντρο προς το Toxteth κ.α. 300 άτομα στα βόρεια της πόλεις εθεάθησαν να σταματούν οδηγούς, να τους βγάζουν έξω απ’ τα οχήματά τους και στη συνέχεια να τα πυρπολούν. Το ίδιο και στο Toxteth από άλλα 100 άτομα. Αναμέτρηση με την αστυνομία στην Admiral Street, κοντά στο αστυνομικό τμήμα, όπου χρησιμοποιήθηκαν μπαστούνια του γκολφ, μπουκάλια, ξύλα…

Bristol: Πάνω από 150 ταραχοποιοί προκάλεσαν ζημιές στις περιοχές του St Paul και Stokes Croft.

Avon και Somerset: 4 συλληψεις, και αποκλεισμός του κέντρου της πόλης απ’ την αστυνομία, μετά από ζημιές σε αυτοκίνητα.

Πηγή: http://signalfire.org/?p=13096

Μερικές ακόμα σημειώσεις 10/9:

“If the young are not initiated into the village, they will burn it down just to feel its warmth.” Αφρικανικό γνωμικό.

Ράδιο-αρβύλλα για 1.000 μέλη της ακροδεξιάς (EDL) που θα κατέβουν στον δρόμο να συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις ενάντια στους εξεγερμένους. Το ίδιο κάνουν αρκετοί δεξιοί Τούρκοι, Κούρδοι και Σιχ σε Λονδίνο και Μπέρμινχαμ (τρεις νεκροί- http://yfrog.com/n5kg3oz). Οι πωλήσεις γκλομπ και ροπάλων στο Amazon UK ανεβαίνουν μέχρι 6.500% μέσα σε ένα 24ωρο. Ενδιαφέρουσα η ατάκα Τούρκου μαγαζάτορα προς μπάτσο: “δεν έχουμε ανάγκη την αστυνομία, θα υπερασπιστούμε τη γειτονιά μας μόνοι μας”. Ατάκα έτερου Τούρκου (στο Hackney): “εδώ είναι τουρκική και κουρδική περιοχή, αν έρθουν στα μαγαζιά μας θα τους τσακίσουμε με ξύλα”. Η μητροπολιτική αστυνομία πάντως εκφράζει την ανησυχία της κι αποθαρρύνει φαινόμενα βιτζιλαντισμού. Στο Enfield 100 λευκοί άνδρες 30-40 ετών, κατέβηκαν γρήγορα τη Hertford rd φωνάζοντας “Get the Pakis”.

Αναρχικοί εμποδίζουν νεαρούς στο Hackney να ανάψουν φωτιές σε καταστήματα, και σβήνουν τις ήδη αναμμένες. Φήμες για συμμετοχή αναρχικών στο cleanup ελέγχονται. Το anticuts κίνημα (ενάντια στις περικοπές) καλεί σε έκτακτη διαδήλωση “ενάντια στη λιτότητα που γεννά τις ταραχές”. Στο Whitechapel, μέλη της “κοινότητας” περιφρουρούν τους δρόμους μετά από επιδρομή σε μαγαζιά της περιοχής. Στο Μπρίστολ πάντως, αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Έντονη φημολογία για χρήση πλαστικών σφαιρών, υδροβόλων κοκ. “Ο στρατός πρέπει να είναι η τελευταία λύση” προειδοποιεί πανεπιστημιακός του Μπέλφαστ.

Η Σάρια για πρωτοκοσμικούς: απαγόρευση της ραπ, περισσότερη οικογενειακή ή κρατική επίβλεψη για τους νέους, έλεγχος των κινητών και του διαδικτύου προτείνεται από αρκετούς συντηρητικούς σχολιαστές στο διαδίκτυο ως πανάκεια για τις ταραχές. Κύριο αίτιο των ταραχών κατ’ αυτούς: η απληστεία. Οι αποκλεισμένοι δε δικαιούνται πρόσβαση στα αγαθά που οι σχολιαστές μας θεωρούν ότι προορίζονται μάλλον για τους ίδιους.

Οι ταραχές περνούν κυρίως στα νότια, Colliers wood, αλλά κρατούν γερά και στο Hackney.

Λεηλασίες σε πολυκαταστήματα του Colliers Wood. Κόσμος τρέχει πάνω κάτω με κλεμμένες τηλεοράσεις. 30-40 εξεγερμένοι πυρπολούν το αστυνομικό τμήμα του Canning Circus στο Nottinghamshire. Πέντε ΑΤ του Nottingham έχουν δεχθεί επίθεση. Επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Walworth Road. Έφηβοι γεμίζουν τα λεωφορεία απ’ το Kingston προς το Wandsworth φωνάζοντας “it’s on”: έχουν ξεσπάσει λεηλασίες. Στη St John’s rd στο Debenhams παιδιά ανοίγουν κλεμμένες σαμπάνιες πάνω στις κατεβασμένες και λεηλατημένες βιτρίνες. Από δικαστήριο: μπάτσος κατηγορεί συλληφθέντες για τις ταραχές ότι τον έριξαν κάτω και τον χτυπούσαν με το ίδιο του το γκλομπ στο κεφάλι. Πολύ ξύλο φαίνεται να φαγαν και τα αγγλικά ΜΑΤ στο Λίβερπουλ.

16.000 μπάτσοι στους δρόμους. 111 μπάτσοι και 5 αστυνομικά σκυλιά νοσηλεύονται (το αντισπισιστικό κίνημα να πάρει θέση). Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για να κοπούν τα benefits απ’ τους ταραχοποιούς έχει ήδη μαζέψει 20.000 υπογραφές. Χιούμορ μεταξύ κρατών: το Ιράν συμβουλεύει την Μ. Βρετανία να δείξει αυτοσυγκράτηση στην καταστολή των ταραχοποιών. Εντωμεταξύ 300 σκωτσέζοι μπάτσοι θα μεταφερθούν στο Λονδίνο να συνδράμουν τους συναδέλφους τους μαζί με άλλους από το Μάντσεστερ και το Λήντς. Οι Λονδρέζοι μπάτσοι φαίνεται να έχουν φτάσει στα όριά τους (η Theresa May πάντως δηλώνει έτοιμη να ανακαλέσει τις άδειές όλων τους), ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να λένε: http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/8692437/London-riots-we-cant-cope-police-admit.html

Χάρτης των ταραχών σε σύγκριση με τις περιοχές που πλήγησαν περισσότερο απ’ τις περικοπές λιτότητας: http://james.cridland.net/blog/london-riots-plus-deprivation-interesting/ και εδώ καλύτερη ανάλυση: http://maptube.org/map.aspx?m=ol&s=bBHFGlAlRcsKCSaXwRjAplwcCnYMCkid&k=http%3A%2F%2Forca.casa.ucl.ac.uk%2F~ollie%2Fmisc%2Flondonriots_verified_20110809_1514.kml

Για το διαδίκτυο: Η τεράστια συζήτηση στο twitter κ.α. δεν αφορά φυσικά την “οργάνωση” των ταραχών όπως φαντάζονται οι εγκέφαλοι της αστυνομικής δημοσιογραφίας, αλλά κατά κύριο λόγο σχολιασμό, συνήθως δε από αντιδραστική σκοπιά. Μεταξύ άλλων ξεπροβάλλουν προσπάθειες γελοιοποίησης (http://photoshoplooter.tumblr.com/) και πρωτοβουλίες εθελοντικού καθαρισμού της πόλης, ώστε να ξαναγυρίσει γρήγορα στην εικόνα της ομαλότητας: https://twitter.com/#!/riotcleanup
Το eBay δεσμεύεται να βοηθήσει την αστυνομία να εντοπίσει τα κλεμμένα αγαθά που θα προσπαθήσουν να πουλήσουν online. (http://www.telegraph.co.uk/technology/news/8693333/London-riots-eBay-to-help-police-crackdown-on-stolen-goods.html)

Φωτογραφίες: http://www.theatlantic.com/infocus/2011/08/riots-in-london/100124/ δώστε λίγη βάση στο 38, scum είναι άλλωστε το αντίστοιχο του racaille που έλεγε κι ο Σαρκοζύ.

Οι φωτογράφοι στο στόχαστρο των ταραξιών: http://www.guardian.co.uk/media/2011/aug/09/london-riots-photographers-targeted

Μια ενδιαφέρουσα περιγραφή: http://motowns.blogspot.com/2011/08/im-no-writer.html

Αυτόπτης μαρτυρία από fitwatcher: http://www.fitwatch.org.uk/2011/08/08/eyewitness-account-from-edmonton-riot/

Αναφορά από μέλoς του Commune: http://thecommune.co.uk/2011/08/09/london-riots-quick-report-from-hackney/

https://pernongrata.wordpress.com/2011/08/10/%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%ad%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7/

Πρώτος Απολογισμός της Εξέγερσης στην Αγγλία

Συλλήψεις μέχρι στιγμής από μπατσους (από το βράδυ του Σαββάτου):

Λονδινο : 770
Δυτικά Μιντλαντς : 300

Μαντσεστερ : 113
Νοτινχαμ : 90
Μερσευσαιντ : 50
Ειβον / Σομερσετ : 24
Λέστερ : 14

Καιμπριτζ : 5

Γκλαουτσεστερ : 3

ΣΥΝΟΛΟ: 1.369

Λονδίνο, συλλήψεις το βράδυ της Δευτέρας : 310
Χρεωμένοι με κατηγορίες στο Λονδίνο μέχρι στιγμής : 167
32 άτομα έχουν περάσει από δικαστήριο ως σήμερα, 18 προφυλακίστηκαν.
218 συλλήψεις σε Μπέρμιγχαμ, Salford και Γουέστ Μπρομ, 23 αντιμετωπίζουν κατηγορίες.
47 συλλήψεις στο Μάντσεστερ.

Κατανομή των συλλήψεων στο Λονδίνο τη δεύτερη νύχτα ταραχών :
Γεννημένοι στη δεκαετία του 1960: 2
Γεννημένοι στη δεκαετία του 1970: 6
Γεννημένοι στη δεκαετία του 1980: 49
Γεννημένοι στη δεκαετία του 1990: 98

Κλήσεις έκτακτης ανάγκης στην αστυνομία το βράδυ της Δευτέρας : 20800

Επείγουσες κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου το βράδυ της Δευτέρας : 2169 – 15 φορές πάνω απ’το κανονικό.

Τραυματίες μπάτσοι το βράδυ της Δευτέρας : 44
Εξτρα μπατσοι ήρθαν στο Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας από τις εξης περιοχές : Thames Valley, Kent, Essex, Hampshire, Surrey,

Northamptonshire, Cambridgeshire, Σάφολκ, Sussex.

Αριθμός μπάτσων που περιπολούν το Λονδίνο : 16.000
Συνολικό κόστος ζημιών μέχρι στιγμής : £ 100,000,

English, Spanish

Tετάρτη 10/8:

Coulsdon: λεηλατείται οπλοπωλείο στην Chipstead Valley Road στις 08:47.

Bexley και Gloucester: επιθέσεις με πέτρες και μπουκάλια κατά της αστυνομίας, η τάξη αποκαταστάθηκε γρήγορα.

Τhe Thames Valley: Μικροσυμπλοκές με την αστυνομία το πρωί.

Ευρύτερο Manchester: Εκτεταμένες λεηλασίες, κυνηγητό και μάχες με τα ΜΑΤ.

Northumbria: 2 συλλήψεις για εμπρησμό σε περιπολικό και ζημιές σε τοπικό ΑΤ.

Liverpool: 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Toxteth πετώντας πυροτεχνήματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ανάλογα σκηνικά και στο Edge Hill, Wavertree κα. 35 συλλήψεις.

Nottingham: Ακόμα ένα ΑΤ κι ένα κολλέγιο πυρπολήθηκαν. Πάνω από 90 συλλήψεις.

Leicester: 13 συλλήψεις μετά από ταραχές στο κέντρο της πόλης.

West Midlands County: Ζημιές σε εμπορικά μαγαζιά, στο κέντρο της πόλης και σε οχήματα.

Bristol: Η αστυνομία συνέλαβε 19 άτομα μετά από μικροεπεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Birmingham: πυροβολισμοί κατά αστυνομικών τις πρώτες πρωινές ώρες.

London: Ομάδες αυτόκλητων υπερασπιστών της τάξης (Vigilante) σχηματίζονται στο Enfield, Eltham και Southall, για την αποτροπή λεηλασιών.

Eltham: Αργά την νύχτα, συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και 200 αυτόκλητων υπερασπιστών της τάξης, μεταξύ των οποίων μέλη της ακροδεξιάς English Defence League (EDL) που τους πέταγαν μπουκάλια.

ο David Cameron ανακοινώνει πως υδροβόλα οχήματα και πλαστικές σφαίρες είναι έτοιμες για χρήση εναντίον των εξεγερμένων. Πάνω από 1.100 συλλήψεις, οι περισσότερες στο Λονδίνο (768) και στο Μάνστεστερ (113)

*~*~*

Για τις ταραχές στο Gloucester: http://signalfire.org/?p=13138

Video and images of August 2011 London riots with Clash’s “Guns of Brixton” (released in 1979, two years before the riots) The first photo is the image that is most remembered of the 1981 riots and the last photo is likely the image that will be remembered one of the 2011 riots.

http://www.youtube.com/watch?v=65_CtS6b5J8

Η τελευταία φωτογραφία στο βίντεο ξέρουμε από πού/πότε είναι;;;

“A woman jumping from a burning building in Surrey Street after rioting took place in Croydon, England on August 8, 2011”. photo: Amy Weston

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *