Categories
Green Anarchy Διεθνείς ειδήσεις

Η επιχείρηση Backfire του Greenscare

σύντομη επισκόπηση άρθρου της Green Anarchy που βρίσκεται εδώ: http://www.greenanarchy.org/index.php?action=viewnewsdetail&writingId=564&writingTypeId=3&kw=backfire Από www.greenanarchy.org

Operation Backfire: The Feds Make a Monstrous Move…

Ως Οperation Backfire έχει ονομαστεί η επίθεση του FBI ενάντια στο ριζοσπαστικό κομμάτι του αντιεξουσιαστικού και του οικολογικού κινήματος των ΗΠΑ, που προκρίνει την καταστροφή υλικών υποδομών και τον βανδαλισμό, σαν μέσο του αγώνα για την απελευθέρωση των ζώων (ανθρώπινων και μή) και της Γης. Οι έρευνες του FBI προσανατολίζονται κατά κύριο λόγο στα ALF και ELF, ενώ στη φάση αυτή της επιχείρησης εξάρθρωσης των ριζοσπαστικών ομάδων, γίνεται ευρεία χρήση χαφιέδων (Snitches), ενώ δίνεται έμφαση εκπαράλληλα με την βοηθητική για το έργο της καταστολής χρήση των “συνεργαζόμενων”, “μετανοημένων” κλπ στη συκοφάντηση και τον κατακερματισμό του απελευθερωτικού αγώνα με τη δημιουργία και προβολή δεκάδων πληροφοριοδοτών, ρουφιάνων, και λοιπών υποπροιόντων…

Σχετικές Ιστοσελίδες:

www.spiritoffreedom.org.uk/

www.ecoprisoners.org

www.fbiwitchhunt.com/

www.bombsandshields.blogspot.com/

www.portland.indymedia.org/

www.infoshop.org

www.cldc.org

Από τις αρχές του 2006 και μετά από καταθέσεις στο δικαστήριο των ρουφιάνων Darren Thurston και Kevin Tubbs, οι Kendall Tankersley, Darren Todd Thurston, Kevin M. Tubbs, Stanislas Gregory Meyerhoff, Chelsea Dawn Gerlach, και Suzanne Nichole Savoie, κρίθηκαν άπαντες ένοχοι για συνομωσία και εμπρηστικές ενέργειες σχετικές με το ALF, ElF και το κίνημα απελευθέρωσης ζώων. Όλοι τους συμφώνησαν να συνεργαστούν με το δικαστήριο και να παρέχουν κάθε βοήθεια στην κυβέρνηση στη συνέχεια των ερευνών της. 4 από αυτούς δηλώνουν αθώοι (Daniel McGowan, Jonathan Paul, Nathan Block, Joyanna Zacher) και θα επανεξεταστούν στις 31 Οκτώβρη. Οι καταδικαστικές αποφάσεις βασίζονται μόνον στις καταθέσεις των κρατικών ρουφιάνων.

Λίγα για τους ρουφιάνους:

Jacob “Jake” Ferguson: ηρωινομανής, δραστηριοποιήθηκε στο Eugene του Oregon, πόλη με ιδιαίτερα αντικυβερνητικά αισθήματα, και ταξίδευε σε διάφορες πόλεις, μαγνητοφωνώντας συζητήσεις και συλλέγοντας πληροφορίες. Το 2004 παρουσιάστηκε μόνος του στις αρχές λέγοντας πως είναι “μέλος της ομάδας που βάζει τις φωτιές που ερευνούν”. Όλα αυτά λίγο μετά αφότου το FBI ανακοίνωσε πως προσφέρει 50.000 δολλάρια σε όποιον βοηθήσει στις σχετικές έρευνες. Μετά τις καταδίκες αρκετών ανθρώπων χάρη στα στοιχεία που παρείχε, εθεάθη να οδηγεί ένα καινούριο SUV στην παλιά του γειτονία στο Eugene.

Stanislas G. Meyerhoff: έχει επίσης δεχτεί να συνεργαστεί με τις αρχές δίνοντας ονόματα “συντρόφων” του, για να γλυτώσει το τομάρι του.

Jen Kolar: θεωρείται συνεργαζόμενη, ενώ δικηγόρος του EarthFirst! έχει καταθέσει ότι η σύλληψη του Jonathan Paul έγινε βάση της κατάθεσής της.

Ryan Lewis: κρατούμενος του ELF, συνεργάζεται πλέον με τις αρχές ελπίζοντας να μειώσει την πολύχρονη ποινή του.

Προληπτικές Συλλήψεις:

Στο Auburn της California συνελήφθησαν 3 ακτιβιστές (Zachary O. Jensen, Lauren Weiner, Eric Taylor McDavid: 20,20 και 28 ετών αντίστοιχα) κατηγορούμενοι ότι σχεδίαζαν να ανατινάξουν ιδιοκτησία της Δασοπυροσβεστικής υπηρεσίας (σώμα πλήρως συνεργαζόμενο με την αστυνομία), εταιριών κινητής τηλεφωνίας και ενέργειας, εκ μέρους του ELF. Το FBI ισχυρίζεται επίσης ότι σκόπευαν να ανατινάξουν και πάμπολλους ακόμη στόχους μεταξύ των οποίων τράπεζες, φράγματα και τα γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος. Οι δύο δήλωσαν ένοχοι ενώ ο τρίτος περιμένει τη δίκη του.

Στη σύλληψή τους, βασικό ρόλο έπαιξε μια πληροφοριοδότις του FBI που αναφέρεται με το κωδικό όνομα “Αννα”. Αυτή εισέπραξε 75.000 δολλάρια για να νοικιάσει ένα σπίτι το οποίο εξοπλίστηκε με συστήματα παρακολούθησης, ηχογράφησης κλπ. στο οποίο κατατέθηκε ότι είχε καλέσει τους συλληφθέντες για να συζητήσουν… Επίσης είχει ταξιδέψει σε διάφορες εκδηλώσεις αναρχικών/αντιεξουσιαστών στις ΗΠΑ πάντοτε καλωδιωμένη με μικρόφωνο, περισυλλέγοντας πληροφορίες.

Μετάφραση από: http://www.bombsandshields.blogspot.com/

Τετάρτη 4 Οκτώβρη 2006 δύο κατηγορούμενες για εμπρηστικές επιθέσεις την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ELF δήλωσαν ένοχες ενώ συνεργάζονται από τον περασμένο χειμώνα με τις αρχές (αρχικό δημοσίευμα: http://seattlepi.nwsource.com/local/6420AP_WST_Ecoterrorism_Plea.html ) Τα ονόματά τους είναι Jennifer Kolar, 33 ετών, of Seattle, and Lacey Phillabaum, 31 ετών, και αρχικά αντιμετώπιζαν ποινές από 30 χρόνια φυλάκισης εως ισόβια. Μετά το ρουφιάνεμα πάνε για 5-7 χρόνια εκαστη…

Ωστόσο, θέλει κάτι παραπάνω από μερικούς ρουφιάνους και το FBI, για να ξεριζώσουν το απελευθερωτικό κίνημα:

2 Οκτώβρη 2006

Βανδαλισμός σε 9 μηχανήματα αξίας 500.000 δολλάρια, που φέρει την υπογραφή του ELF, μπερδέυει τις αρχές που θεωρούν την ενέργεια αντιπερισπασμό… περισσότερα στο:

http://www.mailtribune.com/archive/2006/1003/local/stories/loggngvand.htm και

http://www.greenanarchy.org/index.php?action=viewnewsdetail&writingId=564&writingTypeId=3&kw=backfire // <img src=”http://visit.geocities.yahoo.com/visit.gif?us1250892846″ mce_src=”http://visit.geocities.yahoo.com/visit.gif?us1250892846″ alt=”setstats” border=”0″ width=”1″ height=”1″> 1

από το http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=589444

Μια απόπειρα συρραφής σκόρπιων πληροφοριών από πηγές όχι πάντα ενημερωμένες με τις πιό πρόσφατες πληροφορίες! Το παρακάτω κείμενο παρουσιάζει έναν-έναν και μία-μία τους/ις κατηγορούμενους/ες της υπόθεσης operation backfire στις ΗΠΑ.

Ποιός είναι ποιός στην υπόθεση ‘Operation Backfire’

William C. Rodgers, 40, συνελλήφθη στο Prescott, AZ και βρέθηκε νεκρός σε ένα κελί της φυλακής Flagstaff λίγες μόνο μέρες μετά τη σύλληψή του. Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη του Coconino County ο Rodgers αυτοκτόνησε. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως ο Rodgers πέθανε από ασφυξία όταν τοποθέτησε μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι του κι ενώ κρατούνταν σε ατομικό κελί. Κατηγορείτο για τον εμπρησμό ενός κυβερνητικού εργαστηρίου έξω από την Olympia, WA. Τα νέα του θανάτου του Rodgers προσέθεσαν μια απειλητική διάσταση σε μια ήδη δυσοίωνη κατάσταση, ενώ γέννησαν και μια σειρά από ερωτηματικά. Ο Rodgers, που δούλευε ακατάπαυστα για τους σκοπούς της κοινωνικής δικαιοσύνης και της περιβαλλοντολογικής ισορροπίας έχει μείνει στη μνήμη των φίλων του ώς ένας πράος, ευγενικός και συμπονετικός άνθρωπος που βοήθησε να ξεκινήσει και να λειτουργήσει το Catalyst Infoshop στο Prescott της Arizona. Οι υποστηρικτές του δημοσίευσαν μια γραπτή δήλωση του Bill (επίσης γνωστού ώς “Avalon”), από το τελευταίο του απόγευμα σε αυτό τον κόσμο:

“Στους φίλους και υποστηρικτές μου, σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσω να καταλάβουν τα γεγονότα που τόσο γρήγορα έλαβαν χώρα: Συγκεκριμένες ανθρώπινες κουλτούρες και συμπεριφορές έχουν εξαπολύσει πόλεμο ενάντια στη Γη εδώ και χιλιετίες. Επέλεξα να πολεμήσω στο πλευρό των αρκούδων, των λιονταριών των βουνών, των κουναβιών και των νυχτερίδων, των κάκτων, των ρόδων στην πλαγιά των βουνών και όλων την ανήμερων στοιχείων της Γης. Δεν είμαι παρά το τελευταίο θύμα του πολέμου αυτού. Αλλά απόψε απέδρασα από τη φυλακή μου κι επιστρέφω σπίτι, στη Γη, στον τόπο της καταγωγής μου. Bill, 12/21/05 (χειμερινό ηλιοστάσιο).”

Οι μη συνεργαζόμενοι κατηγορούμενοι:

Daniel McGowan, 31, συνελλήφθη στην πόλη της Νέας Υόρκης ενώ ήταν στη δουλειά του. Σύμφωνα με το αρχικό κατηγορητήριο, που περιλαμβάνει 16 κατηγορίες σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή του στον εμπρησμό των Poplar Farms 2001 αλλά και ένα ξεχωριστό συμβάν νωρίτερα την ίδια χρονιά (στα γραφεία μιας εταιρίας ξυλείας) ο McGowan αντιμετωπίζει ελάχιστη κάθειρξη 30 ετών για κάθε μια από τις δύο κατηγορίες. Εάν οι υποθέσεις φτάσουν μέχρι το δικαστήριο επισείουν ισόβια καταδίκη. Ο McGowan, περιβαλλοντολογικός και κοινωνικός ακτιβιστής, έχει δηλώσει αθώος και αρνείται οποιαδήποτε γνώση ή συμμετοχή στα εγκλήματα που του αποδίδονται, ενώ αρνείται και τη συμμετοχή του στο ELF. Είναι από τη Νέα Υόρκη και έχει υπάρξει ενεργό μέλος της τοπικής κοινότητας, συμμετέχοντας σε διάφορα projects, όπως οι διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο του Ρεπουμπλικανικού Κόματος στην πόλη, τα Really Really Free Markets και η υποστήριξη πολιτικών κρατουμένων όπως ο Jeff “Free” Luers, μεταξύ άλλων. Ο Daniel σπούδαζε ώς μεταπτυχιακός φοιτητής και δούλευε για την Women’s Law, μια ομάδα νομικής υποστήριξης γυναικών που αντιμετωπίζουν συνθήκες βίας μέσα στο σπίτι τους. Ο Daniel έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσει σε κανενός είδους συνεργασία με τους κατήγορούς του. Στα τέλη Γενάρη ο McGowan αφέθηκε ελεύθερος υπό την ευθύνη της αδερφής του, εν αναμονή της καταβολής 1.6 εκατ. δολλαρίων ώς εγγύηση ότι θα παραστεί στη δίκη του. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο πράκτορας Gregory Harvey προσπάθησε να συνδέσει τον Daniel με την ομάδα Crimethinc, την οποία περιέγραψε ώς “μια μικρή ομάδα ατόμων στην Olympia που δημοσιεύει διάφορα εκπαιδευτικά εγχειρίδια, μεταξύ των οποίων και ένα βιβλί για την Emma Goldman.” Η Crimethinc έχει αναφερθεί επανειλημένα σε μια σειρά από άλλες πολύκροτες υποθέσεις όπου η κυβέρνηση ισχυριζόταν πως αφορούσαν το Earth Liberation Front, μεταξύ των οποίων και πρόσφατες συλλήψεις στο Auburn της California. Ο πράκτορας Harvey προσπάθησε επίσης να συνδέσει τον Daniel με τον Peter Young, έναν καταδικασθέντα ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων, ο οποίος, όπως υποστήριξε ο πράκτορας, έγραψε το βιβλίο Invasion και το οποίο εκδόθηκε από την Crimethinc. Ο εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε πως ο Daniel ήταν μέλος ενός ‘εκκολαπτόμενου πυρήνα’ που περιλάμβανε δεκαέξι ‘επίλεκτα άτομα’, προσυλωμένα στην επίθεση στόχων σχετικών με τη βιοτεχνολογία. Εάν καταδικαστεί για όλες τις 65 εναντίον του κατηγορίες ο Daniel αντιμετωπίζει κάθειρξη από ισόβια +35 χρόνια μέχρι ισόβια +335 χρόνια. Ο δημόσιος κατήγορος υποστήριξε πως ο Daniel ήταν ενεργό μέλος άνω του ενός πυρήνα του ELF. Κατά τη διάρκεια κατ’ αντιπαράθεση εξέτασης ο πράκτορας αποκάλυψε πως ο Kevin Tubbs, επίσης συλληφθείς την 7η Δεκέμβρη, παρείχε πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν στο δικαστήριο. Προκειμένου να βοηθήσουν τον Daniel, η οικογένεια και οι φίλοι του έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο (Family and Friends of Daniel McGowan) με βασικό στόχο τη νομική του υποστήριξη. Μπορείτε να συνεισφέρετε ή να μάθετε περισσότερα επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.supportdaniel.org ή www.myspace.com/danielmcgowan. Επικοινωνία: friendsofdanielmcg@yahoo.com.

Joyanna Lynn Zacher και Nathan Block:

κατηγορούνται για συνομωσία � συνελλήφθησαν στις αρχές Μάρτη στο σπίτι τους στην Olympia της Washington σε σχέση με τον εμπρησμό της φάρμας Jefferson Poplar στο Clatskanie του Oregon, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το ELF. Εάν καταδικαστούν για όλες τις εναντίον τους κατηγορίες αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη. Είναι οι μόνοι μη-συνεργαζόμενοι που κρατούνται επί του παρόντος και γι’ αυτό οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί τους θα ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Μπορείτε να γράψετε γράμματα συμπαράστασης στις παρακάτω διευθύνσεις:

Nathan Block #1663667 Lane County Jail 101 W 5th Ave. Eugene, OR 97401 USA

Joyanna Zacher #1662550 Lane County Jail 101 W 5th Ave. Eugene, OR 97401 USA

Jonathan Paul: , δείτε παρακάτω στο κεφάλαιο ‘Δικαστικές Κλητεύσεις Μαρτύρων (Grand Jury Subpoenas)’

* Τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή πιστεύεται πως έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Συνεργαζόμενοι (Ρουφιάνοι):

Stanislas G. Meyerhoff, 28, συνελλήφθη στη της Charlottesville, VA και σύμφωνα με νομικά έγγραφα έχει δεχτεί να καταθέσει εναντίον άλλων κατηγορούμενων στην υπόθεσή του. Ο Stanislas έχει εις βάρος του ομοσπονδιακές κατηγορίες για τους εμπρησμούς της Superior Lumber Company στο Glendale, OR, στις 2 Γενάρη αλλά και στη Jefferson Poplar Farms στο Clatskanie, OR στις 21 Μαΐου 2001. Οι καταστροφές από τους δύο εμπρησμούς ξεπερνούν συνολικά τα 1 εκατομμύριο δολλάρια. Ένα κείμενο του δημόσιου κατήγορου που επιδόθηκε στο Πολιτειακό Δικαστήριο του Eugene αναφέρει πως ο Stanislas “Jack” Meyerhoff, πρώην κάτοικος του Eugene και πιό πρόσφατα φοιτητής στο Piedmont Community College του Charlottesville, είναι ένας από τους μη κατονομασθέντες ρουφιάνους στους οποίους στηρίχτηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην αναζήτηση στοιχείων για την έρευνά της. Ο δημόσιος κατήγορος Craig Weinerman κατονόμασε τον Meyerhoff και έναν ακόμη άνδρα, τον Jacob Ferguson, ώς ρουφιάνους σε κείμενο σχετικά με την αίτηση αποφυλάκισης της Chelsea Gerlach (δες παρακάτω). Στον Meyerhoff αποδόθηκαν κατηγορίες σχετικά με την ανατίναξη των γραφείων της Superior Lumber Co. (τώρα γνωστής ώς Swanson Group) στο Glendale το 2001, καθώς επίσης και γραφεία και ένα μαγαζί ελαστικών στο Jefferson Poplar Farm του Clatskanie την ίδια χρονιά. Το Earth Liberation Front ανέλαβε την ευθύνη και για τα δύο. Κατά την προ-ακροαματική διαδικασία, ο Meyerhoff ζήτησε από το δικαστήριο να δείξει έλεος: ‘προσεύχομαι το δικαστήριο αυτό να δείξει έλεος προς αυτούς που έχουν αποποιηθεί των εγκλημάτων τους και που έχουν προχωρήσει με τη ζωή τους, έχουν γίνει φοιτητές κι επαγγελματίες’ , είπε.

Chelsea D. Gerlach, 28, μεγάλωσε στο Eugene και πρόσφατα μετακόμισε στο Portland, όπου και συνελλήφθη. Ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι πως αυτή και ο Meyerhoff βοήθησαν στην κατεδάφιση ενός πυλώνα ρεύματος υψηλής τάσης λίγο έξω από το Bend το 1999. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ίδια κρατούσε τσίλιες ενώ οι υπόλοιποι έβαζαν φωτιά στο εργοστάσιο Childers Meat Co. στο Eugene το 2001. Οι αρχές έχουν επίσης κατονομάσει τη Gerlach ώς ύποπτη συμμετοχής στον εμπρησμό του θερέτρου σκι στο Vail, CO το 1998, που προκάλεσε ζημιές 12 εκατομμυρίων δολλαρίων � δε της έχουν αποδοθεί κατηγορίες όμως για την υπόθεση αυτή. Το Earth Liberation Front ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια αυτή, λέγοντας πως πολεμούσε την επέκταση του θερέτρου εις βάρος μιας περιοχής που ζούσαν αγριόγατες. Στη Gerlach επιδόθηκαν νέες κατηγορίες μετά από το νέο κατηγορητήριο που εξεδόθη από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Eugene, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων κατηγοριών που προστέθηκαν σχετικά με τον εμπρησμό στο Childers Meat Company του Eugene στις 19 Μάη αλλά και έναν ακόμη στο Jefferson Poplar Farm του Clatskanie στις 21 Μάη 2001. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες η Chelsea έχει δεχτεί και αυτή να συνεργαστεί με τις αρχές ευλπιστώντας να μειώσει την ποινή της.

Kevin M. Tubbs, 37, συνελλήφθη στο Springfield και του επιδόθηκαν αρχικά κατηγορίες σχετικά με τον εμπρησμό, το 1998, ενός ερευνητικού κέντρου του Υπουργείου Γεωργίας στην Olympia, WA. Αργότερα χρεώθηκε και με τον εμπρησμό του Romania Chevrolet στο Eugene, στις 30 Μάρτη 2001. Κατηγορείται ξεχωριστά για κάθε ένα από τα 35 καταστραμμένα οχήματα και αντιμετωπίζει ελάχιστη υποχρεωτική ποινή κάθειρξης 5 ετών/ όχημα με τη μέγιστη ποινή να είναι 20 έτη/ όχημα. Επιπρόσθετα, αντιμετωπίζει επιπρόσθετη ποινή (Enhancement) για τη χρήση ‘εμπρηστικού μηχανισμού’, κατηγορία που επισύρει ελάχιστη κάθειρξη 30 ετών. Δυστυχώς σε ακροαματική διαδικασία σχετικά με την υπόθεση του Daniel McGowan, ο αξιωματικός Harvey δήλωσε, δεσμευόμενος με όρκο, πως ο Kevin Tubbs συνεργάζεται μαζί τους στην έρευνά ενάντια στον McGowan. Στα μέσα Φλεβάρη απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Tubbs, παρά την υποτιθέμενη ομολογία του σχετικά με τη συμμετοχή του σε εννέα περιπτώσεις εμπρησμού, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχημένης προσπάθειας εμπρησμού του σταθμού Detroit Ranger στο δάσος Willamette. Αυτή είναι η πρώτη ενέργια της ευθύνη ανέλαβε αποκλειστικά το ELF.

Sarah K. Harvey, επίσης γνωστή ώς Kendall Tankersley, 28, συνελλήφθη στο Flagstaff, AZ, επιδόθηκαν εις βάρος της κατηγορίες σχετικά με τον εμπρησμό στις 27 Δεκέμβρη 1998 ενός κτηρίου της U.S. Forest Industries στο Medford, ο οποίος προκάλεσε ζημιά 500,000 δολλαρίων. Συνελλήφθη στο Flagstaff, όπου ήταν φοιτήτρια. Στα μέσα Γενάρη, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη με εγγύηση 250,000 δολλαρίων. Στην ακροαματική διαδικασία ο Βοηθός Εισαγγελέα Kirk Engdall δήλωσε πως ‘η Harvey θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη προσωρινά καθώς ‘έχει πάρει την ευθύνη των πράξεών της και συνεργάζεται μαζί μας’. Νωρίτερα, η Harvey αποστασιοποιήθηκε από το ριζοσπαστικό περιβαντολογικό κίνημα και ζήτησε να διαγραφεί από τη λίστα των πολιτικών κρατούμενων.

Δικαστικές Κλητεύσεις Μαρτύρων (Grand Jury Subpoenas)

Στις 7 Δεκέμβρη, τουλάχιστον έξι άτομα στη Βορειοδυτική Ακτή των ΗΠΑ κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον Συμβουλίου Ενόρκων στο Eugene του Oregon. ΄Αλλα τέτοια συμβούλια έχουν προγραμματιστεί από το Φλεβάρη και μετά, με ακόμη νεότερα να είναι πιθανό να ακολουθήσουν. Πριν την αυγή, δύο πράκτορες από το γραφείο του FBI στο Eugene καθώς και αρκετοί πολιτειακοί αστυνομικοί πήγαν στο Νότιο Oregon για να κλητεύσουν τη Suzanne Savoie, προκειμένου η τελευταία να εμφανιστεί ενώπιον Συμβουλίου Ενόρκων στο Eugene.Η Savoie βρίσκεται επί του παρόντως έξω με εγγύηση ενώ σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, συνεργάζεται με τις αρχές.

Εντόπισαν επίσης τον επί χρόνια ακτιβιστή για τη προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των ζώων, Jonathan Paul, την ώρα που ο τελευταίος γύρναγε από τη δουλειά. Του παρέδωσαν την κλήτευση και λίγες εβδομάδες αργότερα, στα μέσα Γενάρη, σχηματίστηκαν εναντίον του κατηγορίες για το ότι βοήθησε στην πυρπόληση ενός σφαγείου αλόγων και ένα εργοστάσιο πακεταρίσματος κρέατος στο Redmond του Oregon το 1997. Οι ζημιές από τη φωτιά ανέρχονται σε περίπου 1 εκατομύριο δολλάρια. Ο Jonathan Paul είναι ένας από τους τέσσερις μη-συνεργαζόμενους κατηγορούμενους.

Δύο ακτιβιστές από το Portland, οι Frank Winbigler και Shannon (Nonny) Urick, κλήθηκαν επίσης να καταθέσουν. Η κλήτευσή τους έγινε από 3 πράκτορες του FBI, έναν της Homeland Security κι ένα σερίφη του Oregon Sheriff την ώρα που οι δύο έτρωγαν σε ένα καφέ. Το Συμβούλιο αυτό είχε οριστεί για τις 16 Μάρτη στο Eugene του Oregon. Μια ακόμη γυναίκα από το Oregon, η Jennifer Adrian, κλήθηκε να καταθέσει ενώ ήταν στο χώρο εργασίας της.

Ο πρώην κρατούμενος του Animal Liberation Front, Darren Thurston, 35, συνελλήφθη υποτίθεται για την κατοχή πλαστής ταυτότητας. Απαγγέλθηκαν εναντίον του κατηγορίες και αργότερα ο Darren, καναδός υπήκοος, προστέθηκε στη λίστα των συνεργαζόμενων κατηγορούμενων.

Χαφιέδες και Πράκτορες

Jacob “Jake” Ferguson, από το Eugene, OR: δούλευε εξ αρχής για το FBI. Μεγάλο ποσοστό των κατηγοριών εναντίων όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση στηρίζονται στα λόγια, τις πράξεις και την (αν)αξιοπιστία αυτού του ανθρώπου, ένας άνθρωπος ο οποίος όπως μαθαίνουμε τώρα ζούσε διπλή ζωή. Μέσα σε μια κοινότητα με γνωστό το ευρύ αίσθημα δυσπιστίας και σιχαμάρας ακόμα για την κυβέρνηση και ειδικά τα όργανα τήρησης της τάξης, ο Jake προσποιείτο πως ήταν μέρος της μα ήταν και είναι ένας από αυτούς. Είναι επίσης γνωστό πως ο Jake είναι πρεζάκι. Σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, ο Ferguson ταξίδεψε ανά τη χώρα, μαγνητοφωνόντας μυστικά ιδιωτικές συνομιλίες, ίσως με ανθρώπους που πίστευαν πως μπορούν να τον εμπιστευτούν. Οι πράκτορες ισχυρίζονται πως έλαβαν τις πρώτες τους πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση το 2004, όταν ο Ferguson ξεκίνησε τη συνεργασία μαζί τους, ισχυριζόμενος πως είναι μέλος μιας ομάδας που ξεκίνησε πολλές από τις υπό διερεύνηση φωτιές. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ξεκίνησε να βοηθά το FBI λίγο αφότου το τελευταίο προσέφερε 50,000 δολλάρια για πληροφορίες σχετικά με τις υποθέσεις αυτές. Ενώ δεν ήταν ο τύπος που θα πήγαινε σε συναντήσεις, ξέρουμε πως παρευρέθηκε στο συνέδριο περιβαντολλογικής νομοθεσίας (ELAW) στο Eugene πέρυσι αλλά και ότι ταξίδεψε στο Earth First! Round River στον εθνικό δρυμό του Mt. Hood τον Ιούλιο. Αυτή ήταν μια ακόμη ευκαιρία να ακούσει μια σειρά από συνομιλίες… Λίγες μόλις μέρες αφού το όνομά του αποκαλύφθηκε και αφού ο Bill Rodgers αυτοκτόνησει, ο Ferguson εθεάθη στο Eugene να οδηγεί ένα νέο όχημα SUV στην παλιά του γειτονιά!

Stanislas G. Meyerhoff, από το Charlottesville, VA, ένας από τους ‘μη κατανομασθέντες’ ρουφιάνους πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις. Σε μια παρόμοια έκβαση ο πρώην κρατούμενος του Earth Liberation Front Ryan Lewis αποφάσισε να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές.

Η Jen Kolar, εναντίον της οποίας δεν εκρεμεί οποιαδήποτε κατηγορία, πιστεύεται πως συνεργάζεται με την αστυνομία. Η υποψία αυτή επιβεβαιώθηκε όταν ο γνωστός δικηγόρος υποθέσεων της Earth First!, Stu Sugarman, δήλωσε στο δικαστήριο πως η σύλληψη του Jonathan Paul ήταν αποτέλεσμα της κατάθεσης της Jen Kolar.

Ολόκληρη λίστα με τους ρουφιάνους στην υπόθεση backfire, εδώ: http://www.animalliberationpressoffice.org/snitches.htm

www.greenscare.org

ΗΠΑ: 6 δηλώνουν ένοχοι σε κατηγορίες Εμπρησμού και Συνωμοσίας -Το Green Scare Συνεχίζεται

από Για τη μετάφραση, antonymous 3:17πμ, Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2006 (Τροποποιήθηκε 1:24μμ, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2006) ’ρθρο που γράφτηκε γύρω στα μέσα Αυγούστου για το Earth First Journal και αναφερει αρκετά νεότερα σχετικά με την υπόθεση Operation Backfire στις ΗΠΑ.

Της Επιτροπής Προώθησης Κοινωνικών Δικαιωμάτων (Civil Rights Outreach Committee � CROC)*

Ιστορικό

Στις 7 Δεκέμβρη 2005 ξεκίνησε μια επιχείρηση εναντίον ακτιβιστών προασπιζόμενων τη φύση και τα ζώα. Η επιχείρηση αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες στο είδος της στην Αμερικάνικη ιστορία. Χρησιμοποιώντας το κωδικό όνομα �Επιχείρηση Backfire,� το FBI συνέλαβε αρχικά έξι άτομα: Οι Chelsea Gerlach, William Rodgers, Kendall Tankersley, Kevin Tubbs, Daniel McGowan και ο Stanislas Meyerhoff συνελλήφθησαν με κατηγορίες συμμετοχής σε διάφορες δράσεις τις οποίες η κυβέρνηση επιρρίπτει στο λεγόμενο Earth Liberation Front (ELF � Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης) και το Animal Liberation Front (ALF � Μέτωπο Απελευθέρωσης των Ζώων).

Λίγες μόνο ημέρες μετά τις πρώτες συλλήψεις αποκαλύφθηκε πως οι κατηγορίες και οι εισαγγελικές εντολές στηρίζονταν αποκλειστικά στις πληροφορίες που το FBI και τα δικαστήρια δέχονταν από ρουφιάνους, μεταξύ των οποίων και ο Jacob �Jake� Ferguson από το Eugene. Έγινε επίσης γνωστό πως ο Stanislas Meyerhoff, αμέσως μετά τη σύλληψή και ανάκρισή του συμφώνησε να γίνει συνεργαζόμενος μάρτυρας (federal cooperating witness).

Στις 22 του Δεκέμβρη ο William �Avalon� Rodgers βρέθηκε νεκρός στο κελί του στο Flagstaff της Arizona – κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε.

Αρχικά, οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν ξεχωριστά στους συλληφθέντες. Κάποιοι από αυτούς αντιμετώπιζαν μια σειρά από δίκες για το κάθε ένα από τα ισχυριζόμενα γεγονότα. Στις 20 Γενάρη, δημόσιοι κατήγοροι, ο επικεφαλής του FBI και ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Alberto Gonzales έδωσαν συνέντευξη τύπου όπου ανακοίνωσαν ένα κατηγορητήριο-σκούπα, το οποίο περιελάμβανε δύο κατηγορίες συνωμοσίας εναντίον 11 ατόμων αναφορικά με 17 διαφορετικά περιστατικά στις πολιτείες του Oregon της Washington και της California. Επιπρόσθετα στα έξι άτομα που συνελλήφθησαν στις 7 του Δεκέμβρη, το κατηγορητήριο του Oregon κατονόμαζε επίσης τους/ις Jonathan Paul, Suzanne Savoie, Joseph �Joe� Dibee, Rebecca Rubin and Josephine Sunshine Overaker.

Το κατηγορητήριο του Oregon επιβάρυνε συγκεκριμένους κατηγορούμενους με εμπρησμό, απόπειρα εμπρησμού και τη χρήση και κατοχή καταστροφικού μηχανισμού. Η τελευταία αυτή κατηγορία [18 USC 924(c)], επιφέρει ελάχιστη υποχρεωτική καταδίκη 30 ετών και ισόβια στην περίπτωση δεύτερης καταδίκης με την ίδια κατηγορία. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν αποκαλύφθηκε πως πέντε άτομα λειτουργούσαν ώς �εμπιστευτικές πηγές� για την κυβέρνηση. Συνεπακόλουθα, στις 23 Φλεβάρη οι Nathan Block και Joyanna Zacher συνελλήφθησαν στην Olympia με τις κατηγορίες της συμμετοχές των εμπρησμών του Jefferson Poplar και Romania II το 2001.

Στις 15 Μάρτη η κυβέρνηση εξέδωσε ένα ισχυρότερο κατηγορητήριο που αντικαθιστούσε όλα τα προηγούμενα. Αυτό το γιγαντιαίο συνομοσιολογικό κατηγορητήριο ενέπλεκε τον Nathan και τη Joyanna με τους αρχικούς 11 κατηγορούμενους.

Στις 30 Μάρτη, η Briana Waters συνελήφθη σε σχέση με ένα υποτιθέμενο εμπρησμό στο Center for Urban Horticulture του Πανεπιστημίου της Washington το 2001. Η Briana τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σήμερα εκρεμούν κατηγορίες εναντίον της για τα ίδια υποτιθέμενα εγκλήματα τόσο στην Tacoma όσο και στο Seattle. Η δίκη της έχει προγραμματιστεί για τις 7 Μάη 2007. Υπερασπίζεται με σθένος την αθωότητά της και πρόσφατα άρθηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός της.

Στις 6 Απρίλη η πολιτεία της California εξέδωσε το κατηγορητήριό της σχετικά με μια φωτιά σε στάβλο αλόγων κοντά στο Susanville. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Sacramento επέδωσε κατηγορίες στον Justin Solond, αλλά δεν κρατείται. Κατηγορίες επιδώθηκαν επίσης στους Joe Dibee, Rebecca Rubin και Darren Thurston (Η δήλωση αποδοχής αυτού του κατηγορητηρίου από μέρους του Thurston συγχωνεύτηκε με την αντίστοιχη συμφωνία που έκανε για τις κατηγορίες του Oregon � η συμφωνία ήταν μέρος της συνεργασίας του Thurston με τις αρχές, το εύρος της οποίας δεν είναι δημόσια γνωστό τούτη τη χρονική στιγμή � δες παρακάτω).

Νεώτερη Ενημέρωση

Στις 10 Μάη η Washington εξέδωσε νέο κατηγορητήριο που αντικαθιστούσε τα προηγούμενα. Αυτό συμπεριλάμβανε την κατηγορία κατοχής καταστροφικής συσκευής, με ελάχιστη υποχρεωτική ποινή τριάντα ετών, για τον Waters. Το κατηγορητήριο προσέθετε επίσης τους Solondz, Tubbs και Rodgers στον εμπρησμό του University of Washington. H πολιτεία της Washington είχε συμφωνήσει να παύσει τη δίωξη του Tubbs ώς αποτέλεσμα της συνεργασίας του με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Πληροφοριοδότες/ ρουφιάνοι στην υπόθεση αυτή είναι ακόμοι οι Jennifer �Jen� Kolar και η πρών συντάκτρια του Earth First! Journal, Lacey Phillabaum. Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό και οι δύο κυκλοφορούν ελεύθερες ώς συν-συνωμότριες χωρίς εναντίον τους κατηγορίες.

Στις 18 Μάη, ένα παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων έστειλε σε δίκη τους/ις Chelsea, Stan, Josephine και Rebecca για υποτιθέμενη συμμετοχή τους στον εμπρησμό ενός θερέτρου σκι στο Vail το 1998.

Στις 28 Ιούνη η κυβέρνηση δημιούργησε νέο (υπερισχύον των προηγούμενων) κατηγορητήριο για τους Nathan, Joyanna, Daniel and Jonathan με 65 συνολικά κατηγορίες. Και οι τέσσερις δήλωσαν αθώοι. Η δίκη για τους εναπομείναντες τέσσερις μη-συνεργαζόμενους κατηγορούμενους έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Οκτώβρη στο Eugene του Oregon.

’φθονες συμφωνίες αποδοχής του κατηγορητηρίου

Στις 20 και 21 Ιούλη, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση προς τους συγκατηγορούμενούς τους ή το ευρύτερο κοινό, έλαβε χώρα επίσημη αλλαγή πλεύσης για τους Darren, Kevin, Kendall, Stan, Chelsea και Suzanne. Αυτοί/ες οι έξι δήλωσαν ένοχοι/ες σε μια σειρά από κατηγορίες (συνωμοσία, εμπρησμούς και απόπειρες εμπρησμού) � κανείς τους δε δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της κατοχής καταστροφικού μηχανισμού, που είχε χρησιμοποιηθεί από το FBI ώς δαμόκλειος σπάθη για να τους πείσει να γίνουν ρουφιάνοι. Η προτεινόμενες καταδίκες από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα είναι: για τον Stan, φυλάκιση 188 μηνών για δήλωση ενοχής σε 54 κατηγορίες. Για τον Kevin 168 μήνες για 56 κατηγορίες. Για την Chelsea, 120 μήνες για 18 κατηγορίες. Για τη Suzanne, 63 μήνες για 15, για τον Kendall, 51 μήνες για τρείς και για τον Darren, 37 μήνες για δύο.

Όταν εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου ο Stan χαμογέλασε και έγνεψε προς τους δημόσιους κατήγορους, που ανταπέδωσαν το χαμόγελο και το χαιρετισμό. Ο Stan που επέδειξε μια φαινομενική νοητική διαταραχή κατά τη διαδικασία, έσπευσε να τονίσει πως �εγκατέλειψε το ELF το 2003�. Οι παραπάνω είναι οι ποινές που θα προτείνει το FBI στο δικαστήριο την ώρα της κάθειρξης και εξαρτώνται από τη συνεχιζόμενη και πλήρη συνεργασία των κατηγορούμενων για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ο όρος αυτός ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους κατηγορούμενους που έχουν συνεργαστεί μέχρι στιγμής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ακροαματικής διαδικασίας η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερα πρόθυμη να συνδέσει τα ELF και ALF σε ευρύτερες περιβαντολογικές προσπάθειες και κινήσεις. Το κράτος τόνισε πως ο Stan και άλλοι κατηγορούμενοι υποτίθεται πως παρευρέθηκαν σε ένα πάρτυ της Earth First! αμέσως μετά από ένα σαμποτάζ καθώς και ότι ο εμπρησμός στο Vail ήταν επακόλουθος αποτυχημένων νομικών αγώνων και τοπικών εκστρατειών ενάντια στην ανάπτυξη θερέτρων σκι στην περιοχή. Η κυβέρνηση τόνισε επίσης πως οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν τον όρο �άμεση δράση� (�direct action�) σε σχέση με τα περιστατικά εμπρησμού. Στην ακροαματική διαδικασία για τις υποθέσεις των Chelsea και Stan έγινε εκτεταμένη αναφορά στον William Rogers (Avalon), σε σχέση με τον εμπρησμό στο Vail. Και οι δύο ορκίστηκαν ενώπιον του διαστηρίου πως ο William ήταν ο μόνος υπεύθυνος για τον εμπρησμό.

Με εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η Chelsea διάβασε μια δήλωση στο τέλος της διαδικασίας, όπου αποποιήθηκε τις ενέργειές της.

Για πρώτη φορά, νέες κατηγορίες ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια αυτής τις διαδικασίας, σύμφωνα με τις οποίες και νέοι εμπρησμοί έλαβαν χώρα στο Phoenix της Arizona αλλά και στην ανατολική περιφέρεια του Michigan.

Μετά από σχετικό αίτημα των συνήγορων υπεράσπισης, όλες οι συμφωνίες συνεργασίας για μείωση ποινών αλλά ακόμα και τα πρακτικά της (δημόσιας) ακροαματικής διαδικασίας και για τους έξι έχουν σφραγιστεί, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμες στην κρίση του κοινού. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει την προσαύξηση των ποινών για τους έξι που συνεργάζονται, με το σκεπτικό ότι οι σχετικές διατάξεις για προσαύξηση των ποινών για ομοσπονδιακά αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία ισχύουν εξίσου στην περίπτωσή τους. Η προσαύξηση αυτή συνήθως εφαρμόζεται μόνον σε περιπτώσεις όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, όπως στην 11η Σεπτεμβρίου και μπορεί να επιφέρει μέχρι και 30 χρόνια επιπλέον κάθειρξης. Η κυβέρνηση υποδήλωσε πως οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι να επιχειρηματολογήσουν ενάντια στο �τρομοκρατικό� στοιχείο στην υπόθεσή τους, αλλά κατά πώς φαίνεται θεωρείται πως όσοι κατηγορούμενοι αποδέχτηκαν το κατηγορητήριο τον Ιούλιο, αυτομάτως συμφωνούν με τα �δεδομένα� του κατηγορητηρίου σχετικά με την υπόθεση. Τα �δεδομένα� αυτά περιλαμβάνουν την αυτολεξεί αναφορά στο �ομοσπονδιακό έγκλημα της τρομοκρατίας� , μειώνοντας έτσι δραστικά τον απαιτούμενο όγκο δουλειάς από μεριάς των πρακτόρων του FBI προκειμένου να πείσουν οποιοδήποτε δικαστή πως συντρέχει λόγος για προσαύξηση ποινών. Ο ορισμός της τρομοκρατίας όπως αναγνώσθηκε στο δικαστήριο από τους δημόσιους κατήγορους είναι ο ακόλουθος:

�Ένα έγκλημα σχεδιασμένο και υπολογισμένο να επηρεάσει ή να θίξει τη λειτουργία της διακυβέρνησης διαμέσου των πράξεων του εκφοβισμού ή του εξαναγκασμού, είτε την άσκηση αντιποίνων ενάντια σε κυβερνητικές πράξεις�. Χάρη σε αυτό τον γενικό ορισμό, ιστορικά παραδείγματα μη-βίαιας αντίστασης κατά της αρχής μπορούν να ερμηνευτούν ώς πράξεις τρομοκρατίας. Είναι περίεργο και ανησυχητικό το ότι οι κατηγορούμενοι θα μπορούσε να επιτρέψουν στο FBI εν δυνάμει να τους κατηγοριοιποιήσει με αυτή την υπερ-χρησιμοποιημένη και ανάρμοστη ταμπέλα.

Όλες οι εναπομείνουσες κατηγορίες για τους συνεργαζόμενους κατηγορούμενους θα αρθούν, εφόσον οι συνεργαζόμενοι συνεργαστούν πλήρως και απόλυτα με την κυβέρνησης και τους όρους που αυτή θα θέσει. ΄Εχουν όλοι συμφωνήσει να καταθέσουν ενάντια σε άλλους συγκατηγορούμενούς τους στην υπόθεση και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση στη διερεύνηση από μέρους της παρόμοιων εγκλημάτων.

Η διαδικασία ορισμού των ποινών για τους έξι συνεργαζόμενοους κατηγορούμενους έχει οριστεί για τις 14 Δεκέμβρη.

Η Lacey αναμένεται να καταδικαστεί στο Seattle ώς αντάλλαγμα για τη συνεργασία της. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο από ποιό αρμόδιο δικαστήριο θα καταδικαστεί ο ρουφιάνος Jen κατόπιν της εκταταμένης του συνεργασίας με το FBI. Το FBI έχει έρθει σε επαφή με μια σειρά από άλλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να δώσουν εθελοντικά πληροφορίες στην κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση.

Οι Suzanne, Kendall, Daniel, Jonathan και Briana είναι προς το παρόν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους. Όσοι άλλοι αναμένουν τη δίκη τους στο Oregon βρίσκονται προσωρινά υπό κράτηση.

Οι Nathan, Joyanna, Daniel, Jonathan και Briana αντιμετωπίζουν δίκη μαζί με τους μέχρι πρότινος συγκατηγορούμενούς τους, οι οποίοι ετοιμάζονται να καταθέσουν αμφίβολα στοιχεία εναντίον τους και ενώσω η κυβέρνηση εισαγάγει το φάντασμα της �τρομοκρατίας� για μια σειρά από υποτιθέμενες καταστροφές περιουσίας προς υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Οι. Nathan, Joyanna και Daniel αντιμετωπίζουν κατηγορίες που επισείουν ελάχιστη κάθειρξη 30 ετών και μέγιστη κάθειρξη ισόβια συν 300 μέχρι 1.015 χρόνια. Όλοι οι εναπομείναντες μη-συνεργαζόμενοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν επίσης την �τρομοκρατική προσαύξηση� σύμφωνα με τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με μέγιστη κάθειρξη επιπλέον 30 χρόνια.

Χωρίς της πληροφορίες που έδωσε ο Jake, μη-κατηγορούμενοι πληροφοριοδότες όπως οι Jen και Lacey, αλλά και οι καταθέσεις-καρμπόν των συνεργαζόμενων κατηγορούμενων, οι κατηγορίες δε θα μπορούσε να σταθούν. Ο Jake και ο Stan έχουν παραδεχτεί τη συμμετοχή τους στους περισσότερους από τους υποτιθέμενους εμπρησμούς. Παρ’ όλα αυτά ο Jake παραμένει ελεύθερος και χωρίς κατηγορίες εναντίον του (και κατά 50.000 δολλάρια πλουσιότερος, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone). Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τους κατηγορούμενους με τις εναντίον τους κατηγορίες. Οι καταθέσεις των ρουφιάνων αλληλο-διαψεύονται και αλλάζουν καθώς η κυβέρνηση αλλάζει την εκδοχή της για τη υπόθεση. Οι ρουφιάνοι αυτοί θα αντιμετωπίσουν κατ’ αντιπαράθεση εξέταση κατά τη διάρκεια της δίκης και για το σκοπό αυτό θα κινητοποιηθούν μια σειρά από πηγές προς υπεράσπιση των κατηγορούμενων που συνεχίζουν να διατρανώνουν την αθωότητά τους.

Κατάχρηση των Παραπεμπτικών Συμβουλίων Ενόρκων (Grand Juries) Στις 21 Μάρτη ο Camilo Stephenson κλήθηκε να καταθέσει στο Παραπεμπτικό Συμβούλιο του Denver και ερωτήθηκε σχετικά με τη φωτιά στο θέρετρο του σκι στο Vail το 1998. Ο Jake Ferguson είπε στο FBI πως ο Camillo θα υποστήριζε την εκδοχή του, η οποία επιχειρούσε να ενεπλέξει περισσότερο κόσμο. Ο Camillo αρνήθηκε την κατοχή από μέρους του οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με τα γεγονότα ενώ ταυτόχρονα πιστοποίησε στο δικαστήριο τη φήμη του Jake ώς εξαρτημένου στα ναρκωτικά, κλέφτη και αναξιόπιστου ατόμου.

Οι Jeff Hogg και Burke Morris κλήθηκαν να καταθέσουν σε Ομοσπονδιακά Παραπεμπτικά Συμβούλια στις 18 Μάη – ο Jeff στο Eugene και ο Burke στο Denver. Ο Jeff αρνήθηκε να καταθέσει στο συμβούλιο και τέθηκε υπό κράτηση για περιφρόνηση του δικαστηρίου από το δικαστή Judge Michael Hogan, ο οποίος τον έστειλε στη φυλακή. Ο Jeff είναι ακόμη στη φυλακή και πιθανό να παραμείνει μέχρι τη λήξη του συμβουλίου. (Γράψτε στον Jeff Hogg #1065518, 101 W. 5th Ave., Eugene, OR 97401). Ο απάντησε μια σειρά από περιορισμένες ερωτήσεις από το Παραπεμπτικό Συμβούλιο του Denver, ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική του ζωή, αλλά αρνήθηκε τη γνώση από μέρους του των περιστατικών για τα οποία ερωτήθηκε. Το ότι ο Burke βρέθηκε στη θέση αυτή ήταν επίσης αποτέλεσμα της απόπειρας του Jake Ferguson να τον χρησιμοποιήσει για να επιβεβαιώσει αναληθείς καταθέσεις του τελευταίου στο FBI.

Στις 27 Ιούνη ο Jim Dawson από την Olympia εξέλαβε κλήτευση να καταθέσει ενώπιον ενός Συμβουλίου Ενόρκων στο Seattle. Η εμφάνισή του αυτή έχει αναβληθεί καθώς συμφώνησε να απαντήσει σε ερωτήσεις του FBI αντί της εμφάνισής του ενώπιον του συμβουλίου. H σύντροφός του, Heather Moore, επίσης από την Olympia, είχε νωρίτερα συμφωνήσει να απαντήσει εθελοντικά στις ερωτήσεις του FBI σχετικά με την κοινότητά της. Το εύρος της συνεργασίας τους παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής. Η εθελοντική τους συνεργασία πιθανό να επιφέρει και νέες κλήσεις μαρτύρων για κατάθεση.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να καλεί μάρτυρες για κατάθεση πιθανό να έκανε κάποιον να θεωρήσει πως η κυβέρνηση συνεχίζει να ψάχνει για επιπλέον κατηγορούμενους για τις υποθέσεις αυτές. Είτε αυτό συμβαίνει, ή μια εκτεταμένη κατάχρηση του συστήματος των παραπεμπτικών συμβουλίων ενόρκων. Στην ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Oregon στις 28 Ιούνη, ο δικηγόρος του Jonathanείπε στο δικαστήριο πως ειδοποιούσε την κυβέρνηση για τη βαθειά του ανησυχία σχετικά με τις παράνομες καταχρήσεις του συστήματος των συμβουλίων από μέρους της κυβέρνησης. Ο ρόλος των παραπεμπτικών αυτών συμβουλίων περιορίζεται κανονικά στο να αποφασίζουν κατά πόσο θα αποδοθούν κατηγορίες. Στην τωρινή περίπτωση όμως χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών εν μέσω της προετοιμασίας για τη δίκη � γεγονός που συνιστά παράνομη χρήση των παραπεμπτικών συμβουλίων.

Ο Craig Rosebraugh έχει κληθεί να καταθέσει στο παραπεμπτικό συμβούλιο του Eugene στις 17 Αυγούστου.

Η ακροαματική διαδικασία για τον Jeff Hogg έχει οριστεί για τις 15 Αυγούστου, οπότε και θα ζητήσει τη αποφυλάκισή του. Συνεχίζει να ισχυρίζεται πως οποιοδήποτε διάστημα στη φυλακή δε θα τον αναγκάσει να καταθέσει στο παραπεμπτικό συμβούλιο, λόγω των ισχυρών του πεποιθήσεων. Το κείμενο-απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά του αναλώνεται στο μεγαλύτερό του βαθμό στο να διαβάλλει το Civil Liberties Defense Center και τον δικηγόρο του, κατά περίεργο τρόπο συμπεραίνοντας πως οι ανοιχτές και δημόσιες εκδηλώσεις πληροφόρησης που οργανώνει το CLDC σχετικά με τα παραπεμπτικά συμβούλια και τις ομοσπονδιακές παραπομπές παρεμποδίζουν το έργο της δικαιοσύνης. Φαίνεται πως το FBI τώρα πιστεύει πως η ελευθερία του λόγου και μια καλά ενημερωμένη δημόσια γνώμη είναι οι νεότερες απειλές ενάντια στο αστυνομικό τους κράτος και την εκστρατεία πολιτικής καταστολής .

Τα Νεώτερα

Στις 7 Αυγούστου, οι Nathan και Joyanna παρευρέθηκαν στο δικαστήριο για ακροαματική διαδικασία σχετικά με την επερχόμενη δίκη τους. Επίσης παρόντες ήσαν οι δικηγόροι του Daniel αλλά και του Jonathan, μέσω τηλεφώνου. Πρώτο θέμα στη διάταξη ήταν η συνέχιση η μη της διαδικασίας κατά την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ζητήσουν από το δικαστήριο να διατάξει τη δημοσιοποίηση όλων των ευρημάτων-προϊόντων υποκλοπής στην κατοχή των αρχών. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα έχει έντεχνα αποφύγει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών και η οποία μπορεί να καθυστερήσει αρκετά ακόμα χρόνια. (Τι μας κρύβουν; �Κοριούς� χωρίς εισαγγελική άδεια; Πράκτορες σε ρόλο προβοκατόρων; Θα το δούμε…)

Η ακροαματική διαδικασία αυτή αναβλήθηκε για τις 22 Αυγούστου στις 9:30, με πιθανή τη συνέχισή της στις 6 Σεπτέμβρη λόγω ασυμβατότητας με το πρόγραμμα ενός από τους συνήγορους υπεράσπισης.

Στη συνέχεια, ένας από τους συνήγορους υπεράσπισης του Daniel ζήτησε τα ευρήματα που είχαν διοχετευθεί στην υπεράσπιση την προηγούμενη εβδομάδα να είναι προσβάσιμα από τους κατηγορούμενους χωρίς προαπαιτούμενη παρουσία δικηγόρου. Προς το παρόν υπάρχει απόφαση που επιτρέπει στους κατηγορούμενους να δουν τα ευρήματα (τις καταθέσεις των συνεργαζόμενων κατηγορούμενων) μόνο με την παρουσία των δικηγόρων τους. Ο εισαγγελέας Kirk Engdall δήλωσε πως η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η συζήτηση ή διανομή των ευρημάτων αυτών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο που ελοχεύει για τους συνεργαζόμενους κατηγορούμενους. Μια συζήτηση ξεκίνησε στην οποία ο δικηγόρος του Jonathan πρότεινε τρόπους κατά τους οποίους αντίτυπα των ευρημάτων θα μπορούσαν να δοθούν στους κατηγορούμενους αλλά παράλληλα η αντιγραφή τους θα καθίστατο αδύνατη. Το γραφείο του εισαγγελέα θεώρησε πως κανένας από τους προτεινόμενους τρόπους δε θα εξασφάλιζε την ασφάλεια των ευρημάτων. Ο εισαγγελέας Engdall ζήτησε να αναβληθεί η απόφαση επί του θέματος μέχρι οι δύο πλευρές να βρούν ένα τρόπο για να προστατέψουν την εμπιστευτική φύση των ευρυμάτων. Ορίστηκε η 22α Αυγούστου ώς ημέρα ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης.

Ο Engdall τότε πρότεινε να οριστεί ημερομηνία συζήτησης της πιθανότητας να συνεχιστεί η δίκη σε άλλη ημερομηνία, καθώς το γραφείο του εισαγγελέα θα χρειαζόταν χρόνο για να καλέσει μάρτυρες από πέντε διαφορετικές πολιτείες προκειμένου να καταθέσουν στη δίκη. Δήλωσε πως κατά τα φαινόμενα όλες οι πλευρές θα επιθυμούσαν τη χρονική παράταση της αρχικής ημερομηνίας για τη δίκη (31 Οκτώβρη). Και αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στις 22 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί και να εξετάζει διαδικτυακές πηγές πληροφόρησης όπως οι ιστοσελίδες των διαφόρων indymedia. Πολλά από τα νομικά έγγραφα περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες τυπωμένες από άρθρα και σχόλια στο internet, προσωπικά e-mail και άλλα έγγραφα που αποδυκνείουν πως η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί πολιτικές ομάδες και τις δραστηριότητες αυτών. Η υποστήριξη κρατούμενων ή η συζήτηση πάνω σε τρέχοντα θέματα δεν είναι κατά κανένα τρόπο παράνομη. Μολοταύτα η κυβέρνηση και το FBI συνεχίζουν να παραποιούν, να παρερμηνεύουν και να διαστρεβλώνουν τα κείμενα αυτά κατα το δοκούν. Σας παρακαλούμε να το λαμβάνετε αυτό υπ’ όψιν όταν γράφετε και σχολιάζετε στο internet.

Εάν έχετε πληροφορίες που θέλετε να μοιραστείτε σχετικά με οποιονδήποτε από τους συνεργαζόμενους κατηγορούμενους – το παρελθόν τους κτλ- σας παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Lauren Regan στο e-mail lregan@cldc.org. Η γνώμη ή γνώση σας μπορεί να σώσει κάποιο γενναίο άνθρωπο από πολλά χρόνια φυλακής.

Για τα νεότερα σχετικά με το Green Scare:

Home

http://portland.indymedia.org/en/topic/greenscare/

μελλοντικά τεύχη του Earth First! Journal.

Η Επιτροπή Προώθησης Κοινωνικών Δικαιωμάτων (Civil Rights Outreach Committee � CROC) είναι μια ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει την παρακολούθηση της κάλυψης από τον καθεστωτικό/κυρίαρχο Τύπο της υπόθεσης του Green Scare, την παραγωγή υλικού για τα δικά μας media και την υποστήριξη της προσπάθειας των κατηγορούμενων να τύχουν μιας δίκαιας δίκης μέσω της επικοινωνίας με τα μίντια, ΜΚΟ και μέλη της κοινής γνώμης. Για επικοινωνία με την CROC ή για να κάντε μια δωρεά για το έργο μας, επικοινωνήστε στο civilrightsoutreach@gmail.com.

ΣτΜ: Στο παραπάνω κείμενο, το οποίο συντάχθηκε περί τα μέσα Αυγούστου φέτος, αναφέρεται αρκετές φορές πως η δίκη των τεσσάρων μη-συνεργαζόμενων κατηγορούμενων αναμένεται να ξεκινήσει στις 31 Οκτώβρη. Την ώρα που γράφονται αυτές τις γραμμές η δίκη έχει ήδη μετατεθεί για τις αρχές τις επόμενης χρονιάς, το νωρίτερο.

portland.indymedia.org/en/2006/09/346292.shtml

7 Δεκέμβρη: Ημέρα Αλληλεγγύης με τους Κατηγορούμενους και τους Πολιτικούς Κρατούμενους του Green Scare στις ΗΠΑ.

Ο όρος Green Scare αναφέρεται στα Red Scares του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, που έγιναν ευρύτερα γνωστά από τις διώξεις του McCarthy και της επιτροπής Αντι-Αμερικανικών Δραστηριοτήτων. Ο όρος Green Scare χρησιμοποιείται για να δείξει την παρόμοια σημερινή συστηματική ποινικοποίηση της ανυπακοής: η Αμερικάνικη Κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα της τα όπλα (ειδική νομοθεσία, παραπεμπτικά συμβούλια, πληρωμένοι πράκτορες) στοχεύοντας τα ριζοσπαστικά κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος και υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και τους υποστηρικτές αυτών.

Στις 7 Δεκέμβρη 2005 το FBI έκανε τις πρώτες συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση που το ίδιο ονόμασε Operation Backfire, μια επιχείρηση-σκούπα σε πέντε πολιτείες που στόχευε υποτιθέμενους ακτιβιστές των Earth Liberation και Animal Liberation Front. Οι εναντίον τους κατηγορίες για συνωμοσία και εμπρησμό επισείουν ισόβια κάθειρξη. Σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη η κυβέρνηση καταδίκασε επτά οργανωτές της καμπάνιας Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC) – μια καμπάνια που κατάφερε ουσιαστικά να κρατήσει την εταιρία Huntingdon εκτός χρηματιστηρίου και χρεώνεται με την απομάκρυνση εκατοντάδων πελατών και επενδυτών της. Οι SHAC 7 εκτείουν αυτή τη στιγμή ποινές έως έξι ετών για παράβαση της νομοθεσίας “Animal Enterprise Protection Act” � η παράβαση έγκειται στο ότι συντηρούσαν μια ιστοσελίδα… Στο Sacramento, ο Eric McDavid είναι στην απομόνωση εν αναμονή της δίκης του αντιμετωπίζοντας μέχρι και 20 χρόνια για ένα υποτιθέμενο νοητικό έγκλημα. Το 2001, ο Jeff “Free” Luers καταδικάστηκε για την καταστροφή τριών πολυτελών αυτοκινήτων τα οποία αργότερα επισκευάστηκαν και μεταπωλήθηκαν. Ο Jeff εκτείει τον έκτο χρόνο της ποινής 22 ετών και 8 μηνών που του έχει επιβληθεί.

Φέτος στις 7 Δεκέμβρη, άνθρωποι από όλη τη χώρα θα διοργανώσουν και θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης με τα θύματα του Green Scare και με επιπλέον στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την υπόθεση αυτή. Σας ζητάμε να οργανώσετε μια εκδήλωση στην περιοχή σας για να στηρίξετε τους κατηγορούμενους και τους πολιτικούς κρατούμενους του Green Scare.

Για ιδέες και περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε πηγαίνετε στην ιστοσελίδα GreenScare.org. Θυμηθείτε πως οποιαδήποτε ενέργεια αλληλεγγύης προς ανθρώπους που βρίσκονται στο στόχαστρο του νόμου πρέπει να είναι ΝΟΜΙΜΗ και για το δικό τους συμφέρον. Πολλοί περιμένουν τη δίκη τους ή το εφετείο- σας παρακαλούμε να μην κάνετε κάτι που μπορεί να θέσει την υπόθεσή τους σε κίνδυνο. Επιπλέον, εάν οργανώσετε κάποια εκδήλωση για ένα συγκεκριμένο άτομο σας παρακαλούμε να επικοινωνήστε πρώτα με την αντίστοιχη ομάδα υποστήριξης. Μπορείτε να βρείτε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα GreenScare.org

Για να μας ενημερώσετε για την εκδήλωση που σχεδιάζετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο greenscare@mutualaid.org .

greenscare.org/1206call.html

// <img src=”http://visit.geocities.yahoo.com/visit.gif?us1250892728″ mce_src=”http://visit.geocities.yahoo.com/visit.gif?us1250892728″ alt=”setstats” border=”0″ width=”1″ height=”1″> 1

5 replies on “Η επιχείρηση Backfire του Greenscare”

[…] έχει ποτέ στραφεί ενάντια σε ανθρώπους ή ζώα. Το 2005 η «επιχείρηση backfire» της κυβέρνησης διέλυσε παντελώς το παράνομο κίνημα […]

[…] έχει ποτέ στραφεί ενάντια σε ανθρώπους ή ζώα. Το 2005 η «επιχείρηση backfire» της κυβέρνησης διέλυσε παντελώς το παράνομο κίνημα […]

[…] έχει ποτέ στραφεί ενάντια σε ανθρώπους ή ζώα. Το 2005 η «επιχείρηση backfire» της κυβέρνησης διέλυσε παντελώς το παράνομο κίνημα […]

[…] έχει ποτέ στραφεί ενάντια σε ανθρώπους ή ζώα. Το 2005 η «επιχείρηση backfire» της κυβέρνησης διέλυσε παντελώς το παράνομο κίνημα […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *