Categories
Διεθνείς ειδήσεις

Άτυπη FAI και οι διώξεις του 2007 στην Ιταλία

Άτυπη FAI και οι διώξεις του 2007 στην Ιταλία

Στις 22 Οκτώβρη 2007 συνελήφθηκαν 4 άτομα στην Περούτζια ως μέλη της εξεγερσιακής αναρχικής FAI (informale)

Τα ονόματα των συλληφθέντων είναι:

Michele Fabiani, 20 ετών, Andrea Di Nucci, 20 ετών, Dario Polinori, 21 ετών, Damiano Corrias, 25 ετών, και Fabrizio Reali Roscini, 42 ετών.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ “συνδέονται” με την FAI (informale), την ’τυπη Ομοσπονδία Αναρχικών, και κατηγορούνται βάσει του νόμου 270β (περί τρομοκρατίας) του ιταλικού ποινικού κώδικα, ως “ένωση με διεθνή ή εγχώρια τρομοκρατική δράση με σκοπό την ανατροπή της δημοκρατικής τάξης”.

Με αφορμή τις τελευταίες συλλήψεις παραθέτουμε λίγα στοιχεία για την FAI (informale) και τις κατασταλτικές κινήσεις του ιταλικού κράτους.

* Για τις προηγούμενες διώξεις εξεγερσιακών αναρχικών στην Ιταλία: http://www.archiv.abc-berlin.net/entfesselt/italien/repression_in_italy_en.pdf (μπροσούρα του αναρχικού μαύρου σταυρού Βερολίνου – ABC Berlin)

* Για τις διώξεις του 1996 (στα ελληνικά): http://www.geocities.com/anarcores/weir.html

* Ένας απολογισμός για τα 4 χρόνια δράσης της FAI (informale) http://www.325collective.com/FAI.pdf

* Γράμμα του Gabriel Pombo da Silva (κρατούμενου στο Aachen) http://www.325collective.com/autonomy_letter-gabriel-fai.html

* The finger and the moon (για την επιχειρηση Θερβάντες) http://www.325collective.com/social-control_finger_moon.html

* Ένα αρχείο των προκηρύξεων της FAI (informale) http://apa.online.free.fr/article.php3?id_article=243

* Ανοιχτή επιστολή στο αναρχικό/αντιεξουσιαστικό κίνημα http://italy.indymedia.org/news/2003/12/452964.php

Απαραίτητη σημείωση: η FAI (Federazione Anarchista Informale) ουδεμία σχέση έχει με τους αναρχοσυνδικαλιστές/αναρχοκομμουνιστές της FAI (Federazione Anarchica Italiana) όπως ουδεμία σχέση έχει με το ιταλικό ταχυδρομικό ταμιευτήριο (επίσης FAI). Πιο συγκεκριμένα οι γραφειοκράτες της FAI κατηγορούν ως πράκτορες/προβοκάτορες τους συμμετέχοντες στην FAI (informale), με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις τους σε καθεστωτικά ΜΜΕ. Η άτυπη FAI είναι ένα ανοιχτό, αποκεντρωμένο δίκτυο ατόμων και ομάδων που εφαρμόζουν την άμεση δράση και το σαμποτάζ ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

Πως ξεκίνησαν όλα:

Οκτώβρης 1999: Αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στην ελληνική πρεσβεία και στο εμπορικό επιμελητήριο της Μαδρίτης και σε ένα υποκατάστημα της City Bank στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία. Εκρηκτικοί μηχανισμοί στο ελληνικό γραφείου τουρισμού και σε στρατόπεδο των carabinieri (ιταλική στρατιωτική αστυνομία) στο Μιλάνο, για λογαριασμό της Διεθνούς Αλληλεγγύης, σε υποστήριξη του αναρχικού Ν. Μαζιώτη που συνελήφθη στην Αθήνα.

22 Απριλίου 2000: εκρηκτικός μηχανισμός στέλνεται σε δημοσιογράφο της Razon στην Μαδρίτη σε αλληλεγγύη με τους κρατουμένους των FIES.

25 Ιουνίου 2000: Εμπρηστικός μηχανισμός τοποθετείται στην εκκλησία του San Ambrogio στο Μιλάνο από τη Διεθνή Αλληλεγγύη, σε υποστήριξη των κρατουμένων στα FIES.

7 Ιουνίου 2000: Δυο εκρηκτικοί μηχανισμοί στέλνονται στα δικαστήρια της Βαλένθια στην Ισπανία από τη Διεθνή Αλληλεγγύη σε υποστήριξη των κρατουμένων στα FIES.

18 Δεκεμβρίου 2000: Δυναμίτης στον καθεδρικό του Μιλάνου. Δράση της Διεθνούς Αλληλεγγύης σε υποστήριξη των κρατουμένων στα FIES.

Ιούλης 2001. Εκρηκτικοί κι εμπρηστικοί μηχανισμοί στέλνονται στους Carabinieri (ένας εκ των οποίων τραυματίζεται) και στον νομάρχη της Γένουας, στο κανάλι TG4 και στον Leoncavallo (ενα δέμα γεμάτο σκατά σκυλιού) στο Μιλάνο, σε ένα κατάστημα της Benetton στο Ponzano Veneto και στην ένωση αστυνομικών της Βαρκελώνης. Μια βόμβα σε ποδήλατο για την αστυνομία της Μπολόνια. Την ευθύνη για όλες τις ενέργειες αναλαμβάνει η «Συνεργασία Πυρός και Τεχνουργημάτων (Περιστασιακά Θεαματική)» ενάντια στη σύνοδο των G8 στη Γένουα.

25 Φεβρουαρίου 2001: Μηχανάκι-Βόμβα εκρήγνυται στα αρχηγεία της αστυνομίας στην μνήμη του Carlo Giuliani κι ενός νεαρού Roma που δολοφόνησαν οι μπάτσοι σε μπλόκο.

10 Δεκεμβρίου 2002: Έκρηξη δυο βομβών έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Γένουα. Ανάληψη ευθύνης από την Ταξιαρχία 20 Ιούλη, στην μνήμη του Carlo Giuliani κι ενάντια στην αστυνομική βία.

Δεκέμβρης 2002: Πέντε εκρηκτικοί μηχανισμοί στέλνονται στα γραφεία της Iberia, El Pais, RAI στην Ρώμη και TG5 στο Μιλάνο, σε αλληλεγγύη με τους κρατουμένους στα FIES. Ανάληψη ευθύνης από τους πυρήνες ενάντια στο κεφάλαιο, το κράτος και τα κελιά τους (CCCCC).

17 Ιουνίου 2003: Μια βόμβα εξουδετερώνεται έξω από το ινστιτούτο Θερβάντες στη Ρώμη, σταλμένη από τους CCCCC και πάλι.

8 Οκτωβρίου 2003: Έκρηξη βόμβας έξω από τα γραφεία της Iberia στη Ρώμη από τους Ένοπλους Πυρήνες για τη Διεθνή Αλληλεγγύη, σε υποστήριξη των αγωνιζόμενων ενάντια στο καθεστώς FIES.

Σχηματισμός της FAI (informale)

21 Δεκέμβρη 2003: Δυο βόμβες έξω από το σπίτι του Prodi, προέδρου του Ε.Ε. Λίγες μέρες μετά, το γουρούνι θα δεχτεί κι έναν εμπρηστικό μηχανισμό. Τις επόμενες μέρες, ακολουθεί μπαράζ εναντίον κτιρίων θεσμών της Ε.Ε: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Eurojust, τα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος και τα γραφεία ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Γέννηση της FAI.

30 Μαρτίου 2004: Δυο βόμβες εκρήγνυνται εναντίον του αστυνομικού μεγάρου της Sturla (στη Γένουα). Ανάληψη ευθύνης από την Ταξιαρχία 20 Ιούλη.

2 Απριλίου 2004: Αποστολή εκρηκτικών δεμάτων σε μάνατζερς της DAP από την FAI/Ένοπλοι Πυρήνες για τη Διεθνή Αλληλεγγύη.

29 Οκτωβρίου 2004: Έκρηξη βόμβας εναντίον γραφείων της Manpower στο Μιλάνο. Ανάληψη ευθύνης από την FAI/Μητροπολιτικοί Πυρήνες.

10/11 Δεκεμβρίου 2004: Αποστολή δυο εκρηκτικών δεμάτων στα γραφεία αστυνομικής ένωσης (SAPPE) και στον εθνικό σύνδεσμο των carabinieri στη Ρώμη, από τη FAI/Ένοπλοι Πυρήνες για τη Διεθνή Αλληλεγγύη.

2004: Εμπρησμοί εναντίον φορτηγών με γούνες ζώων στη Κρεμόνα από την FAI/Ζωική Ανταρσία.

3 Μαρτίου 2005: Εμπρησμοί εναντίον στρατοπέδων των carabinieri στο Pra και στο Voltri (Γένουα) και στο Monti (Μιλάνο), απειλητικά τηλεφωνήματα στο φεστιβάλ του Sanremo, από την FAI/Ταξιαρχία 20 Ιούλη και τη FAI/Συνεργασία Πυρός και Τεχνουργημάτων (Περιστασιακά Θεαματική) ενάντια στις φυλακές και στην μνήμη του Marcello Lonzi, δολοφονημένου από τους δεσμοφύλακες.

6 Μαρτίου 2005: Βόμβα στο δικαστήριο της Ostia στη Ρώμη, από την FAI/Επαναστατικός Πυρήνας Horst Fantazzini.

Μάης 2005: Τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί στέλνονται στο διευθυντή της CPT στη Μόντενα, στην αστυνομία του Λέτσε και στην πυροσβεστική του Τορίνο, από την FAI/Narodnaja Volya (σ.τ.μ. Λαική Θέληση: προεπαναστατική ρωσσική οργάνωση τερροριστών) στα πλαίσια της καμπάνιας αλληλεγγύης στους μετανάστες.

Οκτώβρης 2005: Δυο βόμβες στέλνονται στο RIS στην Πάρμα και στο δήμαρχο της Μπολόνια, Cofferati. Ανάληψη ευθύνης από την FAI/Συνεργασία Πυρός και Τεχνουργημάτων (Περιστασιακά Θεαματική).

2 Ιούνη 2006: Δυο βόμβες στέλνονται στα εκπαιδευτήρια των carabinieri στο Fossano, από την FAI/Ανώνυμη Χαοτική Ανταρσία.

Ιούλης 2006: Αποστολή τριών εκρηκτικών δεμάτων στον Beppe Fossati, διευθυντή της εφημερίδας Torino Cronaca, στην εταιρία Coerna που εμπλέκεται με τα κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών στο Τορίνο, και στον Chiamparino, δήμαρχο του Τορίνου, από την FAI/Συνεργασία Πυρός και Τεχνουργημάτων (Περιστασιακά Θεαματική).

Κι ένας απολογισμός για τα τέσσερα χρόνια της FAI (informale):

«Σ αυτά τα τέσσερα χρόνια, παρά την έλλειψη τεχνικών μέσων και μέσων επικοινωνίας, καταφέραμε να περάσουμε μέσα από τα ΜΜΕ ένα σαφές μήνυμα για το τι είναι οι αναρχικοί και ενάντια σε τι αγωνίζονται. Έτσι αυξήσαμε τις πιθανότητες να επικοινωνήσουμε με κοινωνικά στρώματα που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να προσεγγίσουμε.

Σ αυτά τα τέσσερα χρόνια καμία ομάδα δεν εντοπίστηκε και δεν καταστράφηκε από τον εχθρό.

Σ αυτά τα τέσσερα χρόνια, δεν αναπτυχθήκαμε και δεν καταφέραμε (αν και ελπίζουμε να κάνουμε λάθος) να κερδίσουμε τις καρδιές των νέων ανθρώπων που τώρα προσεγγίζουν την αναρχική ιδέα και παλινδρομούν μεταξύ των παλιών οργανώσεων που έχουν διατηρήσει μόνο τη δομή τους, και τους νέους εμπρηστές που είναι μόνο λόγια και απειλές στην επαναστατική ρητορική τους.

Σ αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν καταφέραμε να απλώσουμε το σχέδιό μας πέραν του ιταλό-γλωσσου κινήματος.»

Επιμέλεια-Μετάφραση: …για τη διάδοση της μεταδοτικής λύσσας, Οκτώβρης 2007

3 replies on “Άτυπη FAI και οι διώξεις του 2007 στην Ιταλία”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *