Categories
Διεθνείς ειδήσεις

Για τo ALF και το κίνημα απελευθέρωσης ζώων

Τι είναι το A.L.F.;

To Animal Liberation Front (Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων) είναι ένα ανοιχτό σύνολο από ανθρώπους, συνήθως άγνωστους μεταξύ τους, που διεξάγει ενέργειες άμεσης δράσης ενάντια στην κακοποίηση των ζώων, υπό την μορφή διάσωσης ζώων που υποφέρουν και πρόκλησης οικονομικών ζημιών σε όσους εκμεταλλεύονται τα ζώα, κυρίως μέσα από βανδαλισμούς και καταστροφή ιδιοκτησίας.

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος του ALF είναι να διασώσει όσο περισσότερα ζώα γίνεται και να διακόψει άμεσα κάθε κακοποίηση ζώου. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι το τέλος κάθε ζωικής κακοποίησης, οδηγώντας τις εταιρίες που επωφελούνται από αυτό σε χρεοκοπία. Πρόκειται για μια μη-βίαιη εκστρατεία, όπου οι ακτιβιστές παίρνουν κάθε προφύλαξη προκειμένου να μη πληγωθεί κανένα ζώο (ανθρώπινο ή όχι). Μιας και οι ενέργειες του ALF είναι ενάντια στους νόμους, οι ακτιβιστές εργάζονται ανώνυμα, είτε σε μικρές ομάδες ή ατομικά, και δεν υπάρχει καμία κεντρική οργάνωση ή συντονισμός.

Το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελείται από μικρούς αυτόνομους πυρήνες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν επιθέσεις και σαμποτάζ, σε συμφωνία με τις βασικές αρχές του ALF των ΗΠΑ. Κάθε ομάδα φυτοφάγων ή vegan ανθρώπων που δρουν σύμφωνα με τις αρχές αυτές έχουν το δικαίωμα να θεωρούνται μέρος του ALF-ΗΠΑ:

1. Απελευθερώνουμε ζώα από μέρη όπου κακοποιούνται πχ εργαστήρια, βιομηχανικές φάρμες, φάρμες γούνας, και τα μεταφέρουμε κάπου που να είναι ασφαλή και κοντά στο φυσικό τρόπο ζωής τους, μακριά από την κακομεταχείριση.

2. Προκαλούμε οικονομικές ζημιές σε όσους επωφελούνται από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση των ζώων.

3. Αποκαλύπτουμε τη φρίκη και τις ακρότητες που διαπράττονται εις βάρος των ζώων, πίσω από κλειδωμένες πόρτες, μέσα από μη-βίαιες ενέργειες άμεσης δράσης και απελευθέρωσης.

4. Παίρνουμε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να μην πληγωθεί κανένα ζώο, ανθρώπινο ή μη.

Το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων, πριν «μεταναστεύσει» στις ΗΠΑ όμως, είχε μια μακρά ιστορία δράσης στην Μ. Βρετανία, όπου υπήρχε και μια παράδοση αγώνων για τα «δικαιώματα των ζώων». Το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων, αντλεί τις πηγές του στα τέλη του 18ου αιώνα, και γίνεται ευρύτερα γνωστό μέσα από τις κινητοποιήσεις ενάντια στα πειράματα σε ζωντανά ζώα (vivisection). Ήδη από τον 19ο αιώνα, το «νόμιμο» κίνημα συμβάδιζε με το «παράνομο», κι έτσι αφενός υπήρχαν πρωτοβουλίες που πίεζαν για νομοθετικά μέτρα εναντίον όσων κακομεταχειρίζονται ζώα, ενώ παράλληλα δρούσαν ομάδες όπως η Band of Mercy (δημιουργήθηκε στα 1824) που σαμποτάριζαν το κυνήγι της αλεπούς, αγαπημένο και βάρβαρο σπορ της αγγλικής πλουτοκρατίας. Στα 1965 σημειώθηκε μια αναβίωση αυτής της πρακτικής με την ίδρυση του Hunt Saboteurs Association. Μέρος της πρακτικής τους ήταν η παραπλάνηση των κυνηγών με ψευδείς πινακίδες, διωγμός των αλεπούδων με κόρνα και καπνογόνα και γενικά η παρεμπόδιση του κυνηγιού. Στα 1972 οι ακτιβιστές Ronnie Lee και Cliff Goodman ίδρυσαν μια νέα ομάδα που πήρε το όνομα της παλιάς Band of Mercy, ωστόσο ακολούθησε πιο επιθετικές πρακτικές, όπως επιθέσεις στα αμάξια των κυνηγών κλπ. Στα επόμενα χρόνια στόχος τους έγιναν και φαρμακευτικές εταιρίες ή σκάφη που κυνηγούσαν φώκιες. Στις 10 Νοέμβρη του 1973, έβαλαν φωτιά σε εγκαταστάσεις στο Milton Keynes, με το σκεπτικό να κάνουν το κόστος ασφάλισης για τις εταιρίες που κακομεταχειρίζονται ζώα απαγορευτικό, μια πρακτική που συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Τον Αύγουστο του 1974 και οι δυο τους συνελήφθηκαν για μια διάρρηξη στο εργαστήριο ζώων του Oxford στο Bicester και καταδικάστηκαν σε 3 χρόνια φυλάκισης, αλλά μετά το 1/3 της ποινής τους αποφυλακίστηκαν. Εν τω μεταξύ ο Goodman είχε μετατραπεί στον πρώτο, ιστορικά γνωστό, ρουφιάνο της αστυνομίας μέσα στο κίνημα απελευθέρωσης ζώων, ενώ ο Lee βγήκε από τη φυλακή ακόμη πιο μαχητικός απ΄ ότι ήταν πριν. Τότε ήταν που μαζί με 30αρια ακόμη ακτιβιστές, ίδρυσαν το A.L.F., το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων. Την ίδια εποχή καταγράφονται και οι πρώτες ενέργειες που φέρουν το ύφος του A.L.F. και στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, πυρήνες του A.L.F. είναι περισσότεροι διαλλακτικοί απέναντι σε πιο θεσμικές οργανώσεις, όπως η PeΤΑ (People for ethical treatment of animals), στην οποία έχουν σταλεί βίντεο που απαλλοτρίωσε το A.L.F. από το πανεπιστήμιο της California, προκειμένου να βγει στη δημοσιότητα (αναφορά στην υπόθεση του Britches, της μικρής μαϊμούς που οι επιστήμονες είχαν συνειδητά αποχωρίσει από την μητέρα της, τυφλώσει και απομονώσει προκειμένου να μελετήσουν τη συμπεριφορά της. Ο Britches απελευθερώθηκε από το A.L.F. και μεταφέρθηκε μετά την έντονη δημοσιότητα που πήρε το θέμα σε ένα πάρκο ζώων, όπου μπορούσε να ζήσει υπό τη φροντίδα ενηλίκων του είδους του).

Αυτή τη στιγμή, πυρήνες του A.L.F. δρουν σε δεκάδες χώρες, με πιο δυναμικούς ίσως αυτούς της Αγγλίας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας (F.L.A.), της Ιταλίας, της Ρωσίας κ.α. Πρόκειται για ένα πλήρως αποκεντρωμένο δίκτυο, όπου μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας που αντιμάχεται την βάρβαρη εκμετάλλευση των ζώων (και είναι φυτοφάγος, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του A.L.F. στις ΗΠΑ). Εκτός από το A.L.F. έχουν καταγραφεί ομάδες όπως η A.R.M. (λογοπαίγνιο από το Animal Rights Movement, arm=οπλίζω) και η Justice Department (που σημαίνει Υπουργείο Δικαιοσύνης), οι οποίες διαφοροποιούνται στο ότι χρησιμοποιούν βίαια μέσα, όπως η αποστολή πακέτων-βομβών. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του ALF στις ΗΠΑ (που είναι βασικά μια ιστοσελίδα στην οποία συλλέγονται οι δράσεις και οι ανακοινώσεις των πυρήνων του A.L.F.) η μόνη διαφορά που έχει το A.L.F. με τις πιο επιθετικές ομάδες, είναι απλά η 4 θέση του A.L.F. Κατά τα άλλα υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη στις δράσεις τους. Στα 1984, το A.L.F. έβγαλε μια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη για τη δηλητηρίαση μερικών σοκολατών marsh που βρίσκονταν ήδη στα ράφια των σουπερ-μάρκετ. Η ανακοίνωση φυσικά ήταν μια φάρσα, μιας και δεν είχε γίνει και ούτε βρέθηκε καμία πειραγμένη σοκολάτα. Αν και η καμπάνια πέτυχε, και η εταιρία δοκίμασε ένα μεγάλο πλήγμα, το A.L.F. κατακρίθηκε για την μέθοδό του αυτή από τις ρεφορμιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, και αναγκάστηκε να στερηθεί κάποια δημοσιότητα που του εξασφάλιζε το γεγονός ότι οι εφημερίδες τους μέχρι τότε παραχωρούσαν κάποιο χώρο για τις ανακοινώσεις των ενεργειών του A.L.F. Στα 1999, κατά τη διάρκεια απεργίας πείνας του αγωνιστή Barry Horne ο παραγωγός ταινιών Graham Hall, παρουσιάζει μια ταινία όπου εμφανίζονται ο Ronnie Webb και άλλοι ακτιβιστές του A.L.F. να συζητούν για βίαιες ενέργειες. Σαν απάντηση, το A.L.F. τον απαγάγει, και του σφραγίζει με πυρακτωμένο σίδερο τα αρχικά “A.L.F.” στον κώλο! Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Ronnie Webb απαντάει σχετικά: «όποιος βγάζει χρήματα με ανάλογους τρόπους, πρέπει να είναι και έτοιμος να δεχτεί τις συνέπειες». Τα επόμενα χρόνια η εταιρία HLS (Huntingdon Life Sciences) θα γίνει ο αγαπημένος στόχος των ακτιβιστών ενώ μια νέα οργάνωση, η SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty) θα επικεντρωθεί στο κλείσιμο της HLS, εφαρμόζοντας μια πρακτική παρενόχλησης των συνεργατών της.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, μεταξύ 1979 και 1993 καταγράφηκαν τουλάχιστον 313 περιστατικά διαρρήξεων, βανδαλισμών, εμπρησμών και κλοπών σχετιζόμενα με το κίνημα απελευθέρωσης ζώων στις ΗΠΑ, ενώ από τα μέσα του ΄90 τα περιστατικά αυτά ανέρχονται σε χιλιάδες ενώ σημειώνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση. Η απάντηση του αμερικανικού κράτους, ήταν φυσικά η βίαιη, μεθοδική καταστολή. Από το 2005 περίπου το αμερικανικό κράτος εντείνει τις κατασταλτικές του επιχειρήσεις, μετά από δεκαετίες αποτυχιών, που οφείλονταν σε μεγάλο μέρος στο ότι το A.L.F. απείχε από την παραδοσιακή δομή των αριστερών οργανώσεων ή των συνδικάτων, που αντιμετώπιζαν ως τότε οι ομοσπονδιακοί πράκτορες, αλλά ήταν ένα πλήρως αποκεντρωμένο δίκτυο ανθρώπων, που δρούσαν σε μικρές ομάδες, συχνά άγνωστων μεταξύ τους, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό ή οργάνωση. Το 2005 επίσης, το A.L.F. καταχωρείται ως «τρομοκρατική απειλή» από το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, και γίνεται ο στόχος ειδικών κυβερνητικών μελετών. Ωστόσο στις 20 Γενάρη 2006, ως μέρος της επιχείρησης Operation Backfire πραγματοποιούνται 11 συλλήψεις, 9 αμερικανών και 2 καναδών ακτιβιστών που κατηγορούνται για διάπραξη παράνομων ενεργειών «εσωτερικής τρομοκρατίας» ως μέλη όχι μόνο του A.L.F. αλλά και του E.L.F. (Earth Liberation Front). Οι συλληφθέντες δήλωσαν ένοχοι σε όλες τις κατηγορίες (κάτι τέτοιο δεν είναι περίεργο για το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, όπου ουσιαστικά δηλώνοντας ένοχος καταδικάζεσαι σε πολύ λιγότερα χρόνια από το να δηλώσεις αθώος). Τα ΜΜΕ έσπευσαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομο-λαγνίας, που χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ακτιβιστές ως «κυνήγι μαγισσών» ή αλλιώς Greenscare, πράσινη απειλή, σε αντιστοιχία με την κόκκινη απειλή, της αντι-κομμουνιστικής υστερίας του περασμένου αιώνα. Η τοποθέτηση μιας βόμβας, που τελικά δεν εξερράγη, έξω από το σπίτι μιας ερευνήτριας (της Lynn Fairbanks) που συμμετείχε σε πειράματα σε ζώα στο πανεπιστήμιο του Los Angeles, ήταν για πολλούς η αφορμή να περάσει η κυβέρνηση τον νόμο περί τρομοκρατίας επιχείρησης με ζώα, εξειδικεύοντας το νομικό οπλοστάσιο του κράτους απέναντι στους ακτιβιστές του κινήματος. Ωστόσο προσχέδια του νόμου, αλλά και παρόμοιοι νόμοι κατατίθονταν ολόκληρη την περασμένη δεκαετία, αν και πριν τις συλλήψεις δεν είχαν κάπου να εφαρμοστούν. Μετά το γεγονός με τη βόμβα, πάντως και τη συνεχή παρενόχληση (τηλεφωνική κλπ) ερευνητές του UCLA ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν κάθε πειραματισμό σε ζώα, ενώ μίλησαν πανικόβλητοι για «τρομοκρατικές ενέργειες που δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους».

Παρά τις συνεχείς διώξεις, τις μεθοδεύσεις του αμερικανικού κράτους, τους ομοσπονδιακούς πράκτορες και τους «μετανοημένους» ρουφιάνους που συνεργάζονται με τις αρχές, το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων εντείνει τη δράση του, συνεχίζοντας μια απελευθερωτική παράδοση σαμποτάζ και διάσωσης ζώων από τα γρανάζια της καπιταλιστικής μηχανής. Μέχρι κάθε ζώο, ανθρώπινο ή μη, να μπορεί να ζήσει ελεύθερο, μακριά από κάθε εκμετάλλευση και βία.

Περισσότερες πληροφορίες:

(ελληνικά)

http://www.geocities.com/anarcores

http://www.geocities.com/grafeio_lt

(αγγλικά)

http://en.wikipedia.org/

http://www.animalliberationpressoffice.org/

www.nocompromise.org/

www.arkangelweb.org/

http://www.indybay.org/animalliberation/

http://www.animalliberationfront.com

Introduction

http://www.directaction.info/

http://www.animalrights.net/

ακολουθεί το κείμενο της σχετικής έκδοσης του Γραφείου Λυσσασμένων Ταραχοποιών & Αλάστορα (Αντικοινωνικό Φόρουμ):

Μικρή εισαγωγή στην απελευθέρωση των ζώων:

Το κίνημα της απελευθέρωσης ζώων (Animal Liberation) αποτελείται από μικρές αυτόνομες ομάδες, ατόμων από όλον τον κόσμο που αναλαμβάνουν ενέργειες άμεσης δράσης. Οι επίγονοι του κινήματος απελευθέρωσης προέκυψαν από το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων – Animal Liberation Front (ALF), το οποίο με τη σειρά του προήλθε από τους σαμποτέρς των κυνηγιών στην Αγγλία του 1970. Το ALF, που στάθηκε το πιο δραστήριο υπόγειο δίκτυο απελευθέρωσης στις ΗΠΑ, έχει επιλέξει να λειτουργεί κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που αποτελείται από τις εξής θέσεις:

1)Απελευθέρωση ζώων από μέρη όπου κακοποιούνται, πχ εργαστήρια, φάρμες παραγωγής, φάρμες γούνας κλπ, και εύρεση νέων σπιτιών όπου θα μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, χωρίς να υποφέρουν. 2)Πρόκληση οικονομικών ζημιών σε αυτούς που κερδοσκοπούν από την εξαθλίωση και την εκμετάλλευση των ζώων. 3)Αποκάλυψη του τρόμου και του σαδισμού που διαπράττεται εναντίον των ζώων στα κλουβιά, με ενέργειες άμεσης δράσης και απελευθέρωσης. 4)Λήψη όλων των αναγκαίων προφυλάξεων ώστε να μη προκληθεί βλάβη σε οποιοδήποτε ζώο, ανθρώπινο ή όχι. 5)Κάθε ομάδα ανθρώπων που είναι φυτοφάγοι ή vegans και αναλαμβάνουν ενέργειες σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο έχουν το δικαίωμα να θεωρούνται μέρος του Animal Liberation Front.

Φιλοσοφία του κινήματος απελευθέρωσης ζώων:

Το κίνημα απελευθέρωσης ζώων είναι ένας χαλαρά συνδεδεμένος ιστός από αυτόνομους πυρήνες ανθρώπων που εσκεμμένα παραβιάζουν τον νόμο για να ελευθερώσουν ζώα από την αιχμαλωσία και τη φρίκη της εκμετάλλευσης. Καθώς οι ακτιβιστές ενός πυρήνα δεν γνωρίζουν αυτούς ενός άλλου, η μη-ιεραρχική δομή και η ανωνυμία εμποδίζει τις αρχές από το να διαλύσουν την οργάνωση. Οι ακτιβιστές της απελευθέρωσης των ζώων εισβάλλον σε κτίρια, φάρμες, εργαστήρια, με σκοπό να αφήσουν ελεύθερα ή να διασώσουν ζώα. Επίσης καταστρέφουν την ιδιοκτησία ώστε να παρεμποδίσουν περαιτέρω εκμετάλλευση των ζώων και για να χτυπήσουν οικονομικά τις εταιρίες εκμετάλλευσης. Οι δράσεις τους έχουν χτυπήσει πολλά εργαστήρια, έχουν κλείσει για πάντα άλλα, και έχουν εμποδίσει άλλα να εδραιωθούν από φόβο μιας επαπειλούμενης επίθεσης. Ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιήσουν τον εκφοβισμό ούτως ώστε να προλάβουν μεγαλύτερη καταπίεση και δολοφονίες ζώων. Με την ανάπτυξη του κινήματος απελευθέρωσης ζώων, εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν πολυάριθμες άλλες απόπειρες άμεσης δράσης και απελευθέρωσης ζώων. Αυτές κυμαίνονται από ομάδες όπως η Justice Department («Υπουργείο Δικαιοσύνης») και η Animal Rights Militia (Περίπολος των Δικαιωμάτων των Ζώων – ΑRM), που αντίθετα με το ALF υπερασπίζονται και χρησιμοποιούν βίαιες τακτικές (όπως η αποστολή δεμάτων-βομβών με το ταχυδρομείο) μέχρι τις Compassion Over Killing και Mercy For Animals που εισβάλλουν σε φάρμες παραγωγής απελευθερώνοντας ζώα αλλά αποκηρύσσουν τακτικές καταστροφής περιουσίας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του κινήματος απελευθέρωσης ζώων έχουν παρομοιαστεί με τους «Μαχητές της Ελευθερίας» που απελευθέρωναν αιχμαλώτους στην ναζιστική Γερμανία και κατέστρεφαν εξοπλισμούς, αλλά και με το κίνημα ενάντια στο Απαρτχάιντ του Nelson Mandela…Αν θεωρήσουμε μαζί με τους απελευθερωτές ζώων ότι τα ζώα έχουν κάποια βασικά δικαιώματα, θα συμφωνήσουμε μαζί τους ότι οι επιστήμονες ή οι εταιρίες δεν μπορούν να έχουν κάποια ζώα σαν ιδιοκτησία τους. Με απλά λόγια, τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, και την επιδίωξη της ευτυχίας, σε αντίφαση με τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται (συχνά κυριολεκτικά) αιχμάλωτα. Ακόμη κι αν η «έρευνα» πάνω στα ζώα εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι δεν τους εξυπηρετεί καθόλου (για περισσότερα σ αυτό το θέμα, δες το www.curedisease.com) αυτό δεν εγγυάται ότι πρέπει να γίνονται, όπως και οι έρευνες πάνω σε μη σύμφωνους ανθρώπους για το καλό των ζώων. Το μόνο εχέγγυο του προνομίου των ανθρώπινων επί των ζωικών συμφερόντων είναι μια προκατάληψη, μια ηθική κατασκευή εξίσου δολοφονική με το ρατσισμό ή το σεξισμό: η ανωτερότητα του ανθρώπου… Αφότου η επαφή με κάποιο από τα άτομα του κινήματος απελευθέρωσης ζώων δεν είναι πιθανή (η ανωνυμία που λέγαμε), η χρήση προκηρύξεων είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τον καθένα, από τις παράνομες ομάδες υποστήριξης και τις επιφανείς οργανώσεις δικαιωμάτων των ζώων μέχρι τα ΜΜΕ. Μιας και τα άτομα που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες δεν μπορούν να μιλήσουν δημόσια γι αυτές, κάποια άλλα άτομα δημιούργησαν το North American Animal Liberation Press Office (βορειοαμερικανικό γραφείο τύπου απελευθέρωσης ζώων – NAALPO). Μιας και αυτά δεν εμπλέκονται στις ίδιες τις παράνομες ενέργειες, δεν είναι σε θέση να δώσουν λεπτομέρειες γι αυτές, μπορούν όμως να παρέχουν αρκετές κοινωνικο-ιστορικές πληροφορίες για να προσδιορίσουν καλύτερα τους λόγους που έγιναν αυτές, και να φωτίσουν μια διαφορετική οπτική από αυτή που διαμορφώνουν οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα ζώα και οι απολογητές των ειδικών νομοθεσιών.

Ιστορία του κινήματος απελευθέρωσης ζώων

Στα 1970 στην Αγγλία, κάποιοι ακτιβιστές πέρασαν από τις νομικές διαδικασίες κατάργησης του κυνηγιού σε παράνομες μορφές σαμποτάζ αφού αντιμετώπισαν την κρατική καταστολή κι έψαξαν για πιο αποτελεσματικές τακτικές. Μια ομάδα σαμποτάζ, η Band of Mercy διεύρυνε την προσοχή της και σε άλλες περιπτώσεις εταιριών εκμετάλλευσης ζώων όπως στα πειράματα και ξεκίνησε τη χρήση των εμπρησμών σαν εργαλείο καταστροφής περιουσίας. Δυο από τους πρωτεργάτες του συνελήφθησαν το 1974 και αφέθηκαν ελεύθεροι έναν χρόνο αργότερα. Ο ένας, ο Cliff Goodman, έγινε ο πρώτος επίσημος χαφιές του κινήματος απελευθέρωσης ζώων, ενώ ο άλλος, ο Ronnie Lee, εμβάθυνε στις πεποιθήσεις του και το 1975 σχημάτισε μια νέα αντάρτικη ομάδα που ονόμασε Animal Liberation Front. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι πολυάριθμοι αγώνες ενάντια στα πειράματα σε ζώα στην Αγγλία, γονιμοποίησαν ένα δεύτερο κύμα άμεσης δράσης που τελικά παρέμεινε εγκλωβισμένο σε νόμιμες μορφές διαμαρτυρίας. Στους αγώνες αυτούς, που συχνά ήταν επιτυχημένοι, μεγάλο ρόλο έπαιξε από τα τέλη του 1990 το SHAC, που δημιουργήθηκε με σκοπό να κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια βασανισμού ζώων: το Huntingdon Life Sciences (HLS). To SHAC εγκαινίασε τακτικές όπως το μπλοκάρισμα τηλεφώνων, e-mail, φαξ, διαδηλώσεις στα σπίτια επιλεγμένων στόχων, αδιάκοπη πίεση σε δευτερεύουσες εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες στην HLS κλπ. Δέθηκαν επίσης με παράνομες τακτικές όπως η καταστροφή ιδιοκτησίας για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην HLS ή και σε πελάτες της. Η επιτυχία της στην αποδυνάμωση της HLS και την κατάρρευση των μετοχών της, ενέπνευσε πολλές ομάδες που άνθισαν στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Μια από αυτές η SPEAK πέτυχε να ακυρώσει την εγκατάσταση ενός νέου εργαστηρίου ζωικής έρευνας στα πανεπιστήμια των Cambridge και Oxford το 2004, ενώ μια άλλη το κίνημα Save the Newchurch Guinea Pigs (SNGP) πέτυχε το κλείσιμο φάρμας εκτροφής ινδικών χοιριδίων τον Γενάρη του 2006. Εντωμεταξύ το ALF μετανάστευσε στις ΗΠΑ στις αρχές του 1980 και είναι πλέον ένα διεθνές κίνημα με δράσεις σε δεκάδες χώρες. Πίσω στη Βρετανία, το κίνημα απελευθέρωσης των ζώων έχει πια δυναμώσει αρκετά ώστε να θέτει σε κίνδυνο την άλλοτε κραταιά βιομηχανία φαρμακευτικών ειδών, πειραμάτων και πλέον αποτελεί μια σοβαρή οικονομική απειλή. Ως απάντηση στην αύξουσα δύναμή του, οι τοπικές αρχές, η βρετανική αστυνομία και το FBI λαμβάνουν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα εναντίον του. Τον Αύγουστο του 2005 με τη σύνταξη μιας «μαύρης λίστας» επικυρώθηκε η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πάρα πολλών ατόμων λόγω της δημόσιας υπεράσπισης τακτικών απελευθέρωσης ζώων. Σταθμός της αυξανόμενης καταστολής που δέχεται το κίνημα απελευθέρωσης ζώων υπήρξε η λεγόμενη δίκη GANDALF του 1997, ονομασμένη έτσι από τα ακρωνύμια των Green Anarchist (για πληροφορίες-επικοινωνία: www.greenanarchist.org και ταχυδρομικά BCM 1715, London WC1N 3XX) και του Μετώπου Απελευθέρωσης των Ζώων (GA and ALF) κατά την οποία μετά από ποινικές διώξεις πάνω από 53 ατόμων, δικάστηκαν 3 μέλη του GA και 2 υποστηρικτές του ALF για «συνωμοσία με σκοπό την πρόκληση παράνομων ζημιών». Προφυλακίστηκαν αλλά τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι στο εφετείο μετά από μια δυναμική καμπάνια αλληλεγγύης.

Χαρακτηριστικά της δράσης του ALF και άλλων ομαδοποιήσεων:

Το Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων είναι απόλυτα αποκεντρωμένο και αντι-ιεραρχικό. Ο καθένας μπορεί να αναλάβει την ευθύνη μιας ενέργειας σύμφωνης με τις βασικές αρχές του ALF. Σε σχέση με τις οργανώσεις που χρησιμοποιούν βία όπως το Animal Rights Militia (ARM) ή το Justice Department, ο Robin Webb που διατηρεί το γραφείου τύπου του ALF (δηλαδή την ιστοσελίδα www.animalliberationpressoffice.org όπου ανακοινώνονται οι αναλήψεις ευθύνης) δήλωσε στο περιοδικό No Compromise (www.nocompromise.org), ότι τέτοιες τακτικές δεν αποκλείονται, απλά δεν αποτελούν μέρος της δράσης των ακτιβιστών του ALF. Επιπλέον, υπάρχουν οι δράσεις του Earth Liberation Front (Μέτωπο απελευθέρωσης της Γης – ELF) που στοχεύουν στο σαμποτάζ και την πρόκληση οικονομικών καταστροφών ώστε να εμποδίσουν την εκμετάλλευση και τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, κυρίως ενάντια σε σοδειές μεταλλαγμένων κλπ. Το ELF γεννήθηκε επίσης στη Βρεττανία, στα 1992 από πρώην μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Earth First! Όταν αυτή έτεινε προς την νομιμοποίησή της. Σύμφωνα με το άρθρο στην εφημερίδα της Earth First! που ανακοίνωνε την ίδρυση του ELF, αυτό, σε αντίθεση με το ALF, δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα των ΜΜΕ για τις ενέργειές του αλλά το σκοτάδι που βοηθά την εξάπλωσή τους και την ανωνυμία των φορέων τους. Από την άλλη το ALF επιδιώκει σταθερά τη μέγιστη δημοσιότητα για τις ενέργειές του, οι οποίες πάντως δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένους στόχους και τακτικές. Έτσι από την απελευθέρωση αιχμαλωτισμένων ζώων σε εργαστήρια κλπ, των πρώτων χρόνων δράσης του ALF, πλέον περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα από τακτικές όπως: βανδαλισμοί, επιθέσεις με σπρέι, μπογιές, πέτρες, εμπρησμοί και απειλές εναντίον προσώπων και χώρων. Έτσι, μόνο το έτος 1999, καταγράφηκαν σύμφωνα με το BBC 1.200 εμπρησμοί, επιθέσεις και βανδαλισμοί σχετιζόμενοι με την απελευθέρωση ζώων στη Βρετανία. Μια από τις περιπτώσεις που απέκτησαν ιδιαίτερη δημοσιότητα ήταν η ανακοίνωση του ARM το 1984 ότι είχε δηλητηριάσει σοκολάτες Mars στα ράφια αδιευκρίνιστων σούπερ-μάρκετ, ως διαμαρτυρία στη χρηματοδότηση επιστημονικών προγραμμάτων βασισμένων στα πειράματα σε μαϊμούδες από την Mars. Παρόλο που το ARM δεν είχε δηλητηριάσει πραγματικά καμμιά σοκολάτα, πολλές αποσύρθηκαν και απέφεραν τεράστιες ζημιές στην εταιρία. Η ενέργεια αυτή σηματοδότησε και τη ρήξη με ένα μεγάλο μέρος του θεσμικού οικολογικού κινήματος. Το 1998 το ALF απελευθερώνει από μια φάρμα για γούνες 6.000 μινκ. Το 1999 ο φιλόζωος παραγωγός ταινιών Graham Hall, που είχε προηγουμένως δημοσιοποιήσει μια ταινία όπου ακτιβιστές του ALF συζητούσαν για ενέργειες άμεσης δράσης, έπεσε θύμα απαγωγής και σταμπαρίστηκε με τα αρχικά ALF στον κώλο. Μετά την καταγγελία του στις αστυνομικές αρχές, ο Robin Webb, που παρεπιμπτόντως πρωταγωνιστούσε στη κουβέντα που κατέγραψε η χαφιέδικη ταινία του Hall, έβγαλε μια ανακοίνωση με τίτλο: Όσοι βγάζουν το ψωμί τους με τέτοια μέσα, πρέπει που και που να αντικρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Από το 1999 κι έπειτα η Huntingdon Life Sciences, η μεγαλύτερη εταιρία που εφαρμόζει πειράματα σε ζώα, στην Ευρώπη έγινε ένας «αγαπημένος» στόχος τόσο του ALF όσο και του SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty) συγγενούς κινήματος του ALF. Το ALF στοχοποίησε πολλές φορές άτομα και εταιρίες που συνεργάζονται με την Huntigdon, πολλές φορές με αποτέλεσμα την απόσυρση της στήριξής τους σ΄ αυτή.

Το ALF απέναντι στη Βία:

Το ALF προσδιορίζεται ως μη-βίαιο, ορίζοντας τη βία σαν δράση φυσικού καταναγκασμού που επιβάλλεται σε ανθρώπους ή ζώα. Πράξεις που περιλαμβάνουν βία δεν μπορούν να κατοχυρωθούν στο ALF, ωστόσο το γραφείο τύπου του δεν αποκηρύσσει τη βία εκ μέρους του κινήματος απελευθέρωσης ζώων. Όταν ο διευθυντής της Huntingdon Life Sciences δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του από 3 πρώην ακτιβιστές του ALF, ο Robin Webb είπε χαρακτηριστικά: «Το ALF ήταν πάντα ενάντια στη πρόκληση βλαβών σε ζώα, αλλά δεν καταδικάζει τέτοιες ενέργειες, μιας και καταλαβαίνει πολύ καλά την οργή και την αγανάκτηση που οδηγεί τους ανθρώπους σε μια τέτοια δράση». Ο David Blenkinsop που πήρε μέρος στον ξυλοδαρμό αυτό, έχει την πλήρη αλληλεγγύη του ALF που τον θεωρεί δικό του πολιτικό κρατούμενο. Με το πέρασμα πολλών διαδηλωτών σε πιο βίαιες μορφές αγώνα, στα 1980, άλλαξε και η εικόνα που χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΕ για να περιγράψουν τους ακτιβιστές, από συμπαθητικούς, εκκεντρικούς ζωόφιλους, ελαφρώς ρομαντικούς και ακραίους, έγιναν πλέον επικίνδυνοι τρομοκράτες. Ο Barry Horne, φίλος του Webbs, φυλακίστηκε σε 18 μήνες λόγω υποψιών για συμμετοχή του στις πρώτες βίαιες επιθέσεις του ARM (αποστολές παγιδευμένων δεμάτων) και σε επιθέσεις στο νησί του Wight που προκάλεσαν ζημιές ύψους 6 εκ. λιρών. Ο Barry πέθανε στο κελί του μετά από απεργία πείνας…

Το FBI και το κυνήγι -αναρχικών- μαγισσών:

Τον Γενάρη του 2005 το ΑLF καταχωρήθηκε και επίσημα στις «τρομοκρατικές απειλές κατά των ΗΠΑ» από τον τομέα Εθνικής Ασφάλειας, ενώ ξεχωριστή μνεία έχει γίνει στο ALF και το ELF από ομοσπονδιακούς πράκτορες, ως υπ΄ αριθμόν 1 εθνική απειλή. Στη Βρετανία, έχουν αποκληθεί (πχ Daily Telegraph) «η πιο δυναμική τρομοκρατική οργάνωση». Το FBI έχει θέσει σε κίνηση επιχειρήσεις όπως η Operation Backfire και πιο πρόσφατα τη διαβόητη υπόθεση Green Scare («Πράσινη Απειλή»: παραπέμπει στην κόκκινη απειλή της εποχής της αντισοβιετικής προπαγάνδας, όρος που συνοψίζει τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του αμερικανικούς κράτους ενάντια στους «οικο-αναρχικούς») κι έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συλλήψεις. Παρακάτω, παραθέτονται αποσπάσματα από έρευνα του FBI για το κίνημα απελευθέρωσης των ζώων που ήρθε στο φως και βρίσκεται στο http://www.fbi.gov/congress/congress02/jarboe021202.htm της 12/2/2002 και έχουν κάποιο ενδιαφέρον:…Το 1994 ιδρυτικά μέλη της Earth First! του Σαν Φρανσίσκο δημοσίευσαν στην εφημερίδα της Earth First! την προτροπή να ακολουθήσει η οργάνωση έναν θεσμικό ρόλο αφήνοντας τις παράνομες ενέργειες, εκτός από διαδηλώσεις απαγορευμένες από την αστυνομία, στο ELF… …Το FBI έχει αντιπαρατάξει μια ισχυρή απάντηση στις απειλές που θέτει η εγχώρια και η διεθνής τρομοκρατία. Ανάμεσα στα έτη 1993 και 2003, ο αριθμός των ειδικών πρακτόρων που αφιερώνει το FBI στα αντιτρομοκρατικά προγράμματα έχει αυξηθεί περίπου 224%, σε 1.669 άτομα… …Η συνεργασία ανάμεσα στους υπερασπιστές του νόμου σε όλα τα επίπεδα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στοιχείο μιας συνεκτικής απάντησης στην τρομοκρατία. Αυτή η συνεργασία συνεπάγεται σε πιο υψηλή οργανωτική μορφή τις Δυνάμεις Αντιμετώπισης Συμβατικής Τρομοκρατίας (Joint Terrorism Task Forces) που έχουν ιδρυθεί σε 44 πόλεις σε όλη τη χώρα. Αυτές οι δυνάμεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές αντιμετωπίζοντας την τρομοκρατία διότι συνδυάζουν την εθνική και διεθνή πείρα του FBI με την εμπειρία του δρόμου των τοπικών υπερασπιστών του νόμου… …(στη συνέχεια παρατίθενται περιπτώσεις όπου το FBI συνετέλεσε στη σύλληψη και τις διώξεις ατόμων που συνελήφθηκαν για ενέργειες άμεσης δράσης)… …Παρόλη την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, ομάδες όπως το ALF ή το ELF παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις. Υπάρχουν ελάχιστες ιεραρχικές δομές σε αυτές τις οντότητες. Η οικο-τρομοκρατία αντίθετα με της παραδοσιακές εγκληματικές επιχειρήσεις δεν είναι σκληρά δομημένη και οργανωμένη… …Η αδυναμία των υπερασπιστών του νόμου να διεισδύσουν σε τέτοιες ομάδες εκδηλώθηκε με την αδυναμία των υπερασπιστών του νόμου να επιφέρουν τη σύλληψη κάποιου για τις πιο πρόσφατες εγκληματικές δραστηριότητες… …Προτού κλείσω, θα ήθελα να επιβεβαιώσω την αγαστή συνεργασία και βοήθεια που μας προσφέρει η Δασική Υπηρεσία στη διερεύνηση περιπτώσεων οικο-τρομοκρατίας… …Το FBI και όλοι οι ομοσπονδιακοί, κρατικοί και τοπικοί υπερασπιστές του νόμου θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες και μοναδικές προκλήσεις που θέτει η οικο-τρομοκρατία. Παρά την πρόσφατη ανάδειξη της διεθνούς τρομοκρατίας, παραμένουμε σε επιφυλακή για όλων των επιπέδων απειλές που δέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της καναδικής Security Intelligence Service (Commentary No 74, χειμώνας 1998), διαβάζουμε: …O υψηλός επαγγελματισμός χαρακτηρίζει πολλές εξτρεμιστικές ομάδες όπως το ALF. Συχνά οργανώνονται σε απομονωμένους πυρήνες και είναι δύσκολο να διεισδύσεις ή να τους ταυτοποιήσεις, και υπάρχει σχετικά υψηλή μυστικότητα, τα μέλη πχ παροτρύνονται να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ώστε να αποφύγουν αναγνωρίσεις και παρακολούθηση. Οι ακτιβιστές ψάχνουν προσεκτικά κάθε στόχο, συχνά περνούν μέρες ή και μήνες φωτογραφίζοντας και χαρτογραφώντας τα συστήματα παρακολούθησης και τους φύλακες που υπάρχουν. Αν είναι δυνατόν, οι ίδιοι ακτιβιστές γράφονται σε γκρουπ ξενάγησης στις εγκαταστάσεις-στόχους, στρατολογούν προσωπικό που τους βοηθά, ή ακόμα πιάνουν δουλειά εκεί ώστε να μάθουν περισσότερα και να περνάν από τα συστήματα ελέγχου… … Ο τρόμος και μόνο είναι η κύρια τακτική των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων. Χρησιμοποιούν τη βία με την δηλωμένη πρόθεση να αναγκάσουν τη κυβέρνηση να δράσει με έναν επιβεβλημένο τρόπο, να εισάγει ειδικές νομοθεσίες. Η τρομοκρατικές μέθοδοί τους είναι να εμπνεύσουν τον φόβο μέσω δηλητηριασμένων σοκολατοειδών, περίεργων γκράφιτι, με βίαια και απειλητικά τηλεφωνήματα, στέλνοντας παγιδευμένα δέματα, και καταστρέφοντας περιουσίες… …Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανότητες εξέλιξης από τον βανδαλισμό στον εμπρησμό και τις βόμβες και σε ακόμα πιο θεαματικά γεγονότα. Με ενέργειες που αντιγράφονται εύκολα από μεμονωμένα άτομα που ενδεχομένως να έθεταν σε κίνδυνο ζωές, και με την άνοδο της παραβατικότητας που θα μπορούσε να δημιουργήσει απρόβλεπτα προβλήματα για του υπερασπιστές του νόμου και το ποινικο – δικαστικό σύστημα.

Κάποιες ενέργειες του ALF:

Από το http://www.animalliberationpressoffice.org:

6/9/2006: βανδαλισμοί στην κατοικία του γενικού διευθυντή της TEVA Neuroscience. Στην προκήρυξη που δημοσιοποιήθηκε αναφέρεται: «Ο Jon Congleton γενικός διευθυντής της TEVA Neuroscience Canada δέχθηκε την περασμένη βδομάδα την επίσκεψη του ALF. Αυτή η ενέργεια έγινε γιατί η TEVA συνεχίζει τις συμφωνίες με την Huntingdon Life Sciences, ακόμα και μετά τις αποδείξεις των εγκλημάτων της που ήρθαν στο φως. Αποσύρατε όλες τις συμφωνίες ή θα επιστρέψουμε».

12/9/2006: Περίπου 30 αγριόχοιροι απελευθερώθηκαν από φάρμα που εξέτρεφε ζώα στη Σκωτία από πυρήνα του «ALF Σκωτίας». Στην προκήρυξη αναφέρθηκε ότι τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα στο δάσος όπου ανήκουν κι όχι στα πολυτελή δείπνα.

13/9/2006: βανδαλισμός στα KFC: «Σπάστηκαν τα τζάμια του Kentucky Fried Chicken στη Philadelphia. Το μέρος αυτό έγινε συχνά στόχος διαμαρτυριών, μποικοτάζ, και τώρα θα κλείσει για τη σεζόν αυτή. Ελπίζουμε κάτι τέτοιο να βοηθήσει».

18/9/2006: παρέμβαση με σπρέι σε 4 McDonalds: «Σε τέσσερα McDonalds που βρίσκονταν 2 μίλια το ένα από το άλλο βάφτηκαν με σπρέι: Fuck MC’D, Meat is murder, ALF was here, και Mcmurder killers”. Και τα τέσσερα βάφτηκαν μέσα σε 20 λεπτά. Μέχρι όλα τα ζώα και το περιβάλλον να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, μέχρι όλα τα αδέρφια μας να μην ανησυχούν για τη βία του βιασμού και του φόνου. Μέχρι τότε τα ALF/ELF δεν θα πάψουν να υπερασπίζονται την Μάνα Γη.”

19/9/2006: απελευθέρωση 23 κουνελιών από εργαστήρια: Η ενέργεια αυτή έγινε προς τιμή των 7 του SHAC (πληροφορίες στο: http://www.shac7.com). 23 κουνέλια απελευθερώθηκαν από το πειραματικό εργαστήρι της Capralogics στην Μασαχουσέτη. Στην προκύρηξη αναφέρεται επίσης: Κι ενώ οι 7 του SHAC οδεύουν προς τα κελιά τους απλά και μόνο επειδή μίλησαν δημόσια υπέρ των ζώων, όλοι εμείς που κάνουμε αυτή τη βρωμοδουλιά για την οποία μίλησε το δικαστήριο και τα ΜΜΕ είμαστε ακόμα ελεύθεροι. Σε αυτούς λοιπόν που συνεργάζονται με την HLS και σε όλους όσους κακοποιούν τα ζώα: έρχεται η σειρά σας, γαμιόληδες!

Πηγές – Διαδίκτυο:

www.wikipedia.org – διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια www.animalliberationfront.org – Ιστοσελίδα του ALF www.animalliberationpressoffice.org – Το γραφείο τύπου του ALF www.webgroups.us/animalliberation/ – ALF (USA) forum www.arkangelweb.org – δελτίο για την απελευθέρωση ζώων www.directaction.info – το περιοδικό Bite Back και χρονολόγιο των ενεργειών του ALF www.nocompromise.org – μαχητική επιθεώρηση άμεσης δράσης και απελευθέρωσης ζώων www.hedweb.com/alffaq.htm. – FAQ του ALF (USA) www.greenanarchy.org – περιοδικό Green Anarchy (USA) www.greenanarchist.org – περιοδικό Green Anarchist (UK) www.greenscare.org – οι κατασταλτικές επιχειρήσεις του αμερικανικού κράτους ενάντια στους «οικο-αναρχικούς» www.fbi.gov –  http://www.fbi.gov/congress/congress02/jarboe021202.htm – το FBI για το κίνημα απελευθέρωσης ζώων http://www.earthliberationfront.com/ – Ιστοσελίδα του ELF www.greenanarchy.org/index.php?action=viewprisoners – πολιτικοί κρατούμενοι στις ΗΠΑ http://www.spiritoffreedom.org.uk/ – ιστοσελίδα αλληλεγγύης σε φυλακισμένους ακτιβιστές www.prisonactivist.org/ – αυτό-οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης φυλακισμένων ακτιβιστών (ΗΠΑ) http://www.animaldefense.info/ – ενημέρωση – αντιπληροφόρηση – δικαιώματα των ζώων

http://fbiwitchhunt.com/index.html – σχετικά με τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του FBI εναντίον αναρχικών ακτιβιστών

Το να πολεμάς το σύστημα μέσα από το ίδιο το σύστημα, απλώς το ενισχύει. Αν χρησιμοποιούμε αυτές τις πρακτικές είναι γιατί γίνονται πραγματικά αντιληπτές και μπορούν να συμμετέχουν οι άνθρωποι. Terra Selvagia, ακτιβιστής. 13/2/2003

Η φυλακή δεν είναι εμπόδιο για το ALF. Katie Fedor, ακτιβίστρια του ALF, 28/8/1998

Αν δεν έχουμε φυλακισμένους, έχουμε σταματήσει να πολεμάμε. Αν ξεχάσουμε τους φυλακισμένους, έχουμε χάσει τον πόλεμο. Keith Mann, ακτιβιστής και πρώην κρατούμενος του ALF

Αυτή η εκστρατεία για τη διάσωση των θυμάτων της επιστήμης και της γεωργίας στην Iowa δε θα σταματήσει μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση κάθε ζώου, μέχρι κάθε σφαγείο να πυρποληθεί και να κατεδαφιστεί. Στον αγώνα για την ελευθερία όλων των ζώων, τα πάντα είναι δίκαια. Προκήρυξη του ALF, 18/8/2002

Δε λυπάμαι καθόλου όσους, στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία, είδαν τα αυτοκίνητά τους σπασμένα ή καμένα, γιατί τα αυτοκίνητά τους αυτά, τα απέκτησαν με λεφτά βουτηγμένα στο αίμα. Kevin Jonas, ακτιβιστής του SHAC στην απολογία του στον ανακριτή της Φιλαδέλφια, για τις πράξεις του ALF

Μπρος στην σφαγή 9 δισεκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο, δεν είναι καθόλου αξιοπρεπές να βάζεις μια υπογραφή σε μια καμπάνια, αυτό που είναι αξιοπρεπές είναι να βγεις έξω και να κάψεις τη βιομηχανική φάρμα. John Harper, φυλακισμένος ακτιβιστής του SHAC

Σ’ έναν πόλεμο πρέπει να οπλιστείς, και άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν, κι εγώ, υποστηρίζω κάθε ενέργεια από τις μολότοφ και τα εκρηκτικά κάτω από αμάξια, και ίσως σε ένα επόμενο στάδιο, τη πυροβόληση των επιστημόνων που πειραματίζονται σε ζώα, μπρος στα σπίτια τους. Είναι ένας πόλεμος, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους σταματήσουμε. Tim Daley, ακτιβιστής του βρετανικού ALF

Ο πολιτισμός σαν ολότητα έχει αποδειχθεί επιρρεπής σε μια διαρκή φθορά του ανθρώπινου και μη, ζώου. Δε θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από την κατάρρευσή του. Προκήρυξη του ELF στις 3/6/2003

Η δολιοφθορά, είναι κάτι παραπάνω από το οικονομικό σαμποτάζ, και φυσικά είναι επαναστατική! Αυτό είναι Τζιχάντ, φίλε. Δεν υπάρχουν αθώοι θεατές, απλούστατα γιατί σε τέτοιες στιγμές, οι θεατές δεν είναι αθώοι. Να τους πάρουμε στο κατόπι! Mike Roselle, συν-ιδρυτής του Earth First!, στην εφημερίδα Earth First! 12/1994-1/1995

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *