Κατασκευή πρόχειρου επιδέσμου
Η επίδεση και η θεραπεία τραυμάτων διδάσκονται σε σχολές πρώτων βοηθειών. Οι οδηγίες που ακολουθούν είναι εξαιρετικά στοιχειώδεις, βάσει κοινής λογικής, και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών με οποιονδήποτε τρόπο. Εάν επιθυμείτε να προσφέρετε σοβαρή βοήθεια στους συναγωνιστές σας, παρακαλούμε να παρακολουθήσετε κάποιο σεμινάριο πρώτων βοηθειών προτού θεωρήσετε τον εαυτό σας σε θέση να καλύψει τραύματα πέρα από μια απλή επίδεση.
Οι αποστειρωμένες γάζες είναι ειδικές γι αυτήν τη δουλειά, αλλά σε περίπτωση ανάγκης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους καθαρό πανί. Μια ποικιλία από είδη κάλυψης κι επίδεσης είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τραύματα διαφορετικού μεγέθους και θέσης, κάνοντας υποχρεωτικό για κάθε ιατρό να διαθέτει ένα σωστά εξοπλισμένο σακίδιο πρώτων βοηθειών. (στμ. επιβεβαιώστε εξαρχής ότι έχετε τη συναίνεση του ανθρώπου που πάτε να βοηθήσετε).
1. Καθαρίστε την πληγη με αλατούχο (ή αντισηπτικό) διάλυμα, εάν έχει σταματήσει να αιμορραγεί, (στμ. εφόσον δεν υπάρχει υποψία κάποιου ξένου σώματος, πχ θραύσμα, στην πληγή. Εάν υπάρχει κάποιο τέτοιο, πχ κομμάτι γυαλιού η μετάλλου, δεν το αφαιρείτε, αλλά ασκείτε έμμεση πίεση εκατέρωθεν του τραύματος) ασκήστε πίεση με μια γάζα ή με ένα κομμάτι καθαρό πανί μέχρι να σταματήσει, χωρίς να διακόπτετε την κυκλοφορία του αίματος.
2. Καλύψτε ολόκληρη την πληγή χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλου μήκους κάλυμμα, όπως μια αποστειρωμένη γάζα ή κάποιο αντικολλητικό επίδεμμα.
3. Ανάλογα με το μέγεθος, πιάστε τη γάζα με έναν επίδεσμο ή μια ταινία (χανζαπλάστ).
4. Δέστε ή κολλήστε την ταινία ή το χανζαπλάστ, ανάλογα.
5. Μη σφίγγετε τον επίδεσμο, καθώς μπορεί να προκληθεί επιπλέον πρήξιμο.
Αυτή η πρακτική είναι μάλλον επαρκής για τις πιο απλές αμυχές και πληγές. Όσον αφορά πιο σοβαρά τραύματα, το δέρμα πρέπει να καθαριστεί με αλκοολούχο διάλυμα και να καλυφθεί ώστε να προστατευθεί και να σταθεροποιηθεί όσο καλύτερα γίνεται, για όσο χρόνο χρειαστεί να μεταφέρετε το τραυματισμένο άτομο σε κάποιο ασφαλές μέρος για πρώτες βοήθειες. Τραύματα που φαίνεται να χρειάζονται ράμματα (βαθιές, ανοιχτές, μεγάλες πληγές, πληγές που δε σταματούν να αιμορραγούν από μόνες τους μέσα σε μερικά λεπτά, κοκ) πρέπει να απολυμαίνονται και να καλύπτονται όσο καλύτερα γίνεται, αφού έχετε πρώτα καλέσει ασθενοφόρο.
Ακόμα κι αν ένας διαδηλωτής έχει τραυματιστεί σοβαρά, είναι απολύτως πιθανόν (και έχει γίνει στο παρελθόν) η αστυνομία να αρνηθεί την πρόσβαση σε ασθενοφόρα στις επίμαχες ζώνες. […] Προσοχή: οι παροχοί ιατρικής φροντίδας αποτελούν ειδικούς στόχους της αστυνομίας. Η αστυνομία στοχεύει στη “διάλυση του πλήθους” μέσω του φόβου, των τραυματισμών, της εξουδετέρωσης, και των συλλήψεων, ενώ οι ιατροί παρέχουν στους διαδηλωτές τα μέσα για να σταθούν όρθιοι και να συνεχίσουν να διαφηλώνουν, ακόμα και μετά τις επιθέσεις με δακρυγόνα και ασφυξιογόνα. Αυτό κάνει τους ιατρούς, στόχους προτεραιότητας για την αστυνομία.
Πηγή: http://anonmedics.tumblr.com
Οδηγοί επιβίωσης
Τί κάνεις όταν πέσει δακρυγόνο;
Σε περίπτωση ανάκρισης – Animal Liberation Front
Πρώτες βοήθειες για διαδηλωτές
Κινητά τηλέφωνα: Μιλάτε; Σας ακούμε!
Η εξακρίβωση στοιχείων – De jure plebes
Κατασκευή πρόχειρου επιδέσμου – AnonMedics
“Οδηγός αυτοπροστασίας” για κάθε ενδιαφερόμενο/η
2 replies on “Κατασκευή πρόχειρου επιδέσμου – AnonMedics”
σχετικά βιντεάκια:
First Aid & Safety Tips : How to Bandage a Wound (υποτιτλ): http://www.youtube.com/watch?v=EA_FbyB_oEs
Lesson 13: First Aid for Wounds: http://youtu.be/gbhkat62ccQ
Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.