Categories
Uncategorized

Πρώτη νύχτα οδοφραγμάτων – μια μαρτυρία απ’ το #OccupySanFrancisco, 6/10/2011

H Νύχτα των οδοφραγμάτων


Την νύχτα της 6ης Οκτώβρη, η αστυνομία του San Francisco επιτέθηκε στην κατασκήνωση του Occupy SF μπροστά από το Federal Building στη γωνία των οδών Market και Drum. Μετά από μια μέρα στην οποία 800 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του San Francisco σε αλληλεγγύη με την κατάληψη της Wall Street στην Νέα Υόρκη και τις καταλήψεις παντού σ’ όλη τη χώρα, εκατοντάδες παρέμειναν στον χώρο της κατάληψης. Ωστόσο, καθώς βράδυαζε, η αστυνομία παρέδωσε ένα ένταλμα εκκένωσης στους καταληψίες αναφέροντας ότι η αστυνομία θα εισβάλει τα μεσάνυχτα μαζί με την υπηρεσία Δημοσίων Έργων, προκειμένου να αδειάσουν την πλατεία.

Γύρω στις 10μμ η αστυνομία άρχισε να συγκεντρώνεται ένα τετράγωνο μακρυά από την κατάληψη. Τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα και καθώς τόσο οι καταληψίες όσο και οι αστυνομικοί προετοιμάζονταν, κάπου 150 άνθρωποι μαζεύτηκαν στην κατάληψη. Μετά από μερικές ώρες αναμονής, διαλόγου, και νευρικών συζητήσεων εντός της κατάληψης, η αστυνομία τελικά έκανε την πρώτη κίνηση. Κατέβηκε στον δρόμο, οπλισμένη με κράνη και γκλομπς, συνοδεύοντας μια ομάδα οχημάτων της υπηρεσίας Δημοσίων Εργών. Περνώντας ανάμεσα απ’ τους καταληψίες και τους ζωντανούς χώρους που είχαν δημιουργήσει από το ξεκίνημα της κατάληψης, οι εργάτες της υπηρεσίας Δημοσίων Εργών αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν το ξερίζωμα κάθε αντικειμένου που σχετιζόταν με την κατάληψη, από τον χώρο. Τα φορτηγά γέμισαν γρήγορα, με την ίδια ταχύτητα που το κλίμα στην ατμόσφαιρα άρχισε να οξύνεται.

Σχεδόν αυθόρμητα ένα μεγάλο ξύλινο πλακάτ που δεν είχαν φορτώσει στα οχήματα ακόμα μεταφέρθηκε μπροστά από ένα απ’ τα φορτηγά. Αμέσως άλλοι ακολούθησαν βάζοντας τα σώματά τους αλλά και κάθε αντικείμενο που είχε μείνει στην κατασκήνωση μπροστά, περικυκλώνοντας την αστυνομία και τα φορτηγά της υπηρεσίας Δημοσίων Εργών.

Οι άνθρωποι άρπαζαν ό,τι μπορούσαν να βρουν – σκουπιδοτενεκέδες, πινακίδες, κώνους, ακόμα και τα ίδια τα μεταλλικά οδοφράγματα της αστυνομίας για να αποτρέψουν την αναχώρηση των φορτηγών, και να εμποδίσουν τις κινήσεις της αστυνομίας. Ενώ η αστυνομία προσπάθησε να περικυκλώσει και να εκφοβίσει τους καταληψίες, αυτοί γρήγορα άδραξαν την ευκαιρία, περικυκλώνοντας και φοβερίζοντας την αστυνομία. Καθώς η αστυνομία αποκλείστηκε μεταξύ φορτηγών και -πλέον- εκατοντάδων ανθρώπων στην Market street, πίσω από πανέμορφα κατασκευασμένα οδοφράγματα, επιχείρησαν τώρα να ανοίξουν τον δρόμο για να αποχωρήσουν. Αυτό δημιούργησε μια διαδοχή από μικροσυμπλοκές. Τελικά, τα φορτηγά έφυγαν και τα οδοφράγματα έμειναν περήφανα στην Market street, κάτω από τον έναστρο ουρανό της νύχτας και τα συγχυσμένα βλέμματα της αστυνομίας.

Η νύχτα αυτή ηταν μια απίστευτα δυνατή αντανάκλαση όχι μόνο του τί είμαστε σε θέση να κάνουμε, αλλά και της αύξουσας δυναμικής του κινήματος των καταλήψεων. Μόλις η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επιχείρηση-σκούπα εναντίον της κατάληψης, οι καταληψίες άρχισαν να σκέφτονται τί να κάνουν. Η συζήτηση ήταν απεγνωσμένη, αποκαρδιωμένη, και ασταθής. Αυτό προκλήθηκε άμεσα από λίγες κυρίαρχες φωνές που ασκούσαν έλεγχο επί της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε μια κατάσταση που χρειαζόταν την άμεση προσοχή μας. Καθώς η αστυνομία εισέβαλε, όλη αυτή η δειλία, η αστάθεια και η ανισότητα εξαφανίστηκαν καθώς όλοι μας συλλογικά συμμετείχαμε στη δράση που εξυπηρετούσε τις άμεσες ανάγκες της κατάστασης. Δεν υπήρχε πια καμμιά κυριαρχία στη συζήτηση, αλλά όλες οι φωνές άνθισαν στους δρόμους. Οι άνθρωποι ενώθηκαν και αρνήθηκαν να γίνουν τα θύματα της αστυνομικής βίας. Αντιθέτως, αντιστάθηκαν συλλογικά στις επιθέσεις της αστυνομίας, κάμπτοντας άμεσα την ικανότητά της να δράσει ως αστυνομία, στήνοντας οδοφράγματα. Η αντιπαράθεσή τους με την αστυνομία ήταν μια ευθεία αντανάκλαση του άμεσου στόχου τους να ανταποκριθούν στην αστυνομική καταστολή. Αυτή η πράξη αυτοάμυνας ήταν ταυτόχρονα μια επιθετική άμεση δράση που δυνάμωνε τόσο την αλληλεγγύη μεταξύ των συμμετεχόντων όσο και τη δυνατότητα ανταγωνιστικής επέκτασής της.

Αν αυτές οι καταλήψεις πρόκειται να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν πρέπει να βρουν τρόπους να αμυνθούν απέναντι στην αστυνομία με κάθε αναγκαίο μέσο.

Η δήλωση του Occupy SF σχετικά με την απόπειρα εκκένωσης από την αστυνομία (στα αγγλικά)

Καθώς τα οδοφράγματα πολλαπλασιάζονταν σχεδόν παντού, εντός μιας ορισμένης περιμέτρου, οι δυνάμεις ασφαλείας δέχονταν ενισχύσεις από δυνάμεις που είχαν μέχρι τοποθετηθεί εκτός του Quartier Latin και κοντά στην περιοχή, που κάθε λεπτό που περνούσε καταβαλλόταν από μια ολοένα και περισσότερο εξεγερσιακή διάθεση. – Le Monde, 12-13 Μαϊου 1968

Πηγή: Bay of Rage

Σχετικά:

Μια μαρτυρία απ’ το #OccupyWallStreet – ένας απ’ τους 700 συλληφθέντες, 3/10/2011

Πρώτη νύχτα οδοφραγμάτων – μια μαρτυρία απ’ το #OccupySanFrancisco, 6/10/2011

Αναφορές και σχόλια απ’το #OccupyRome, 15/10/2011

Καταστολή μετά τη διαδήλωση του #OccupyRome της 15 Οκτώβρη, 21/10/2011

#Οccupy Oakland: Η πρώτη γενική απεργία στις ΗΠΑ εδώ και 65 χρόνια, 2/11/2011

Καταστολή στα κινήματα Occupy στις ΗΠΑ, 6-15/11/2011

Κατηγορία “Καταλήψεις Πλατειών”

8 replies on “Πρώτη νύχτα οδοφραγμάτων – μια μαρτυρία απ’ το #OccupySanFrancisco, 6/10/2011”

“Occupy Wall Street”: Why the struggle must go beyond occupation http://libcom.org/library/occupy-wall-street-why-struggle-must-go-beyond-occupation

Occupied Wall Street: Some Tactical Thoughts – Malcolm Harris http://libcom.org/library/occupied-wall-street-some-tactical-thoughts-malcolm-harris

What chance a general strike in Manhattan? http://aljazeera.com/indepth/opinion/2011/10/2011107135115719238.html

Occupy Wall Street: The labour connection http://aljazeera.com/indepth/opinion/2011/10/2011105105339846381.html

Map: #Occupy protests across America http://aljazeera.com/indepth/spotlight/occupywallstreet/2011/10/201110317294664881.html

Ακόμη ένας χάρτης: http://occupywallst.org/attendees/

Πολύ ενδιαφέρον μπλογκ: http://readthenothing.wordpress.com/

αντιρατσιστική εσωτερική κριτική: http://disoccupy.wordpress.com/

περισσότερη εσωτερική κριτική του κινήματος: http://infrontandcenter.wordpress.com/

έγχρωμοι στην κατάληψη της Wall street: http://pococcupywallstreet.tumblr.com/

Anarchist Reportback and Critique from Occupy Portland http://anarchistnews.org/node/15494

Antistate Analysis on the Occupation movement: http://antistatestl.wordpress.com/

Occupy everything and for everyone, radical perspective on the movement: http://globaloccupation.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *