Categories
Uncategorized

Ταραχές μεταναστών μικροπωλητών στην Guangzhou, Κίνα – 13/6/2011

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν δημοτικοί αστυνομικοί έσπρωξαν μια έγγυο μικροπωλήτρια ενός προαστίου της Guangzhou (επαρχία Guangdong, γύρω απ’ το Hong Kong), ρίχνοντάς την στο έδαφος, ενώ μάζευαν την πραμάτειά της. Περισσότεροι μικροπωλητές συσπειρώθηκαν γύρω από την κοπέλα, ενώ όταν έφτασαν αστυνομικές ενισχύσεις κάλεσαν και οι ίδιοι συγγενείς και φίλους τους για να αντιπαρατεθούν στους αστυνομικούς. Τέτοιες αντιπαραθέσεις είναι συχνές κατά τις επιχειρήσεις-σκούπες της αστυνομίας ενώ συχνά οι περαστικοί παίρνουν το μέρος των μικροπωλητών κατηγορώντας τους αστυνομικούς για υπέρμετρη βία. Εκατοντάδες μετανάστες εργάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων, πυρπολώντας οχήματα, ΑΤΜ τραπεζών, και αναποδογυρίζοντας περιπολικά επί τρεις ημέρες. Πάνω από 1.000 εργάτες ισοπέδωσαν ένα κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της Guangzhou, της πόλης-λίκνο της εξαγωγικής βιομηχανίας. Μια εργάτρια σε κλωστήρια του γειτονικού Fengcai, δήλωσε πως η διεύθυνση κλείδωσε τους 400 μετανάστες εργάτες του εργοστασίου μέσα, αποτρέποντάς τους να γυρίσουν στην πόλη το σαββατοκύριακο.

Τα επίσημα μέσα αναφέρθηκαν ελάχιστα στην αναταραχή, απλώς για να την αποδώσουν σε “κακοπροαίρετη φήμη” ενώ η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει “ομάδες εργασίας” σε πόλεις και χωριά της περιοχής ώστε να ενημερώσουν-πείσουν τους κατοίκους πως δεν ήταν παρά μια προσπάθεια ορισμένων στοιχείων να προκαλέσουν χάος βάσει μιας ανυπόστατης φήμης. ΣΤο guangzhou, υπάρχουν πάνω από 7 εκατομμύρια μετανάστες εργάτες χωρίς χαρτιά (άδειες διαμονής), τους οποίους προσπαθεί να χαρτογραφήσει η κυβέρνηση με ελέγχους στα σπίτια και στις αγορές. Τα πρόστιμα για παράνομη ενοικίαση διαμερισμάτων φτάνουν τα 50 γουάν (ή 5 ευρώ). Ο κατώτερος μισθός στην Κίνα θα μπορούσε να υπολογιστεί γύρω στα 700 γουάν (ή 70 ευρώ). Επίσης, ακόμη 30 εκατομμύρια μόνιμων κατοίκων υπολογίζεται ότι δε διαθέτουν άδειες διαμονής, που είναι και η μόνη νόμιμη μορφή ταυτότητας.

Χιλιάδες ανάλογες ταραχές ξεσπούν κάθε χρόνο στην Κίνα. Οι δυτικές εφημερίδες σχολιάζουν την ανησυχία του κινεζικού κράτους μπρος στις αραβικές εξεγέρσεις, στις οποίες αντέδρασε με εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις, ανακρίσεις ή απλά “εξαφανίσεις” επικριτών και ένταση του ελέγχου του διαδικτύου.

Μόλις πριν λίγες μέρες, παρόμοια γεγονότα έλαβαν χώρα στο Chaozhou όπου εκατοντάδες μετανάστες εργάτες απλήρωτοι για μήνες, πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια και οχήματα, απαιτώντας να τους καταβληθούν οι μισθοί τους. Στο Lichuan, την περασμένη βδομάδα χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός δημοτικού συμβούλου που είχε προσαχθεί απ’ την αστυνομία. Η τοπική κυβέρνηση έστειλε τουλάχιστον 1.000 αστυνομικούς των “ματ”.

Παρά τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και τον απόλυτο κρατικό έλεγχο του τύπου, οι ταραχές αυτές κυκλοφορούν με ταχύτητα φήμης μέσω κινητών τηλεφώνων και ιστοτόπων δικτύωσης και blogs, συχνά μαζί με βίντεο και φωτογραφίες. Πέρυσι, η Κίνα κατέγραψε επίσημα 127.000 “μαζικά περιστατικά” τέτοιων εξεγέρσεων. Είχε δηλαδή μια σαφή αύξηση απ’ τα 80.000 του 2007 και τα 60.000 του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. Πολλά απ’ αυτά αφορούν διαμαρτυρίες μερικών δεκάδων ατόμων εναντίον τοπικών αξιωματούχων για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, μόλυνση, χαμηλούς ή μη καταβεβλημένους μισθούς. Επίσης, οι υποχρεωτικοί εκτοπισμοί ολόκληρων περιοχών και οι κατασχέσεις γης για την οικοδόμηση έργων (πχ. φράγματα) δημιουργούν εστίες έντασης ιδιαίτερα στα βόρεια και ανατολικά της χώρας (η Εσωτερική Μογγολία γνώρισε τους τελευταίους μήνες τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών για τον λόγο αυτόν, ενώ τρεις αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν σε κυβερνητικά κτίρια), ενώ στις ανεπτυγμένες ανατολικές περιοχές κυριαρχούν οι εργατικές διεκδικήσεις.

Στις βιομηχανικές μεγαλουπόλεις όπως η Guangzhou, ο μεταναστευτικός πληθυσμός αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα των αρχών, λόγω της κινητικότητας και της ρευστότητας ενός ολόκληρου κοινωνικού στρώματος που χαρακτηρίζεται ως “πλεονασματικό”, και έχει αυξηθεί κατά 81% τα τελευταία 10 χρόνια. Η υψηλή ρευστότητα του πληθυσμού αυτού καθιστά κάθε έλεγχο των αρχών προβληματικό. Η πόλη Shenzhen πρίν έναν μήνα εκτόπισε 800.000 “υψηλής επικινδυνότητας ανθρώπους”, κυρίως μετανάστες εργάτες, ώστε να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή πανεπιστημιακών εκδηλώσεων. Έχει ενδιαφέρον ότι το καθεστώς αδειών διαμονής ισχύει για τους μετανάστες εργάτες απ’ το εσωτερικό της χώρας, αλλά όχι για τους ξένους.

*

βίντεο, φωτογραφίες και ενδεικτικές πηγές: http://berthoalain.wordpress.com

πολύ ενδιαφέρον υλικό: φωτογραφίες, βίντεο, φωτογραφίες-πληροφορίες απ’ το jura libertaire, μια ανάλυση στα αγγλικά.

βλ. επίσης: Κίνα: Top Ten μαζικών ταραχών του 2010

4 replies on “Ταραχές μεταναστών μικροπωλητών στην Guangzhou, Κίνα – 13/6/2011”

1,545$ σε όποιον ευυπόληπτο πολίτη παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη ταραχοποιών στην Κίνα: http://www.ft.com/cms/s/0/e43bc3ec-9b5c-11e0-bbc6-00144feabdc0.html?ftcamp=rss#axzz1PvYV1cei Η υπερπροσφορά ισχύει και για μετανάστες χωρίς χαρτιά, στους οποίους ενδέχεται να παραχωρηθεί ακόμα ένα ημι-νόμιμο status, δικαίωμα στην ιδιοκτησία γης κλπ (στο ίδιο πνεύμα κινούνται πάντως και τα “φιλομεταναστευτικά” νομοσχέδια του πασοκ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *