Categories
Γραφείον Καθ. Ινδιάνικων Υποθέσεων

Λεβιάθαν (Illuminatus!, Μέρος ΙΙΙ), ένα ψυχεδελικό μυθιστόρημα – Robert Shea & Robert Anton Wilson

Από τον πρόλογο των μεταφραστών:

“To (ίσως κάτι παραπάνω από) μυθιστόρημα ψυχεδελικής φαντασίας Illuminatus! (1975) των Robert Shea (1933-1994) και Robert Anton Wilson (1932-2007) αποτελεί το ένα από τα δύο βασικά κείμενα του Nτισκορντιανισμού (Discordianism). Το άλλο βασικό κείμενο είναι το περίφημο Principia Discordia του Malaclypse the Younger, ένα από τα πρώτα (ίσως και το πρώτο) φανζίν στην ιστορία, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Νέα Ορλεάνη το 1965 σε πέντε αντίτυπα και στο οποίο εκτίθενται με κωμικό τρόπο οι κύριες διδασκαλίες μιας υποτιθέμενης παγκόσμιας θρησκείας του Χάους. Άν το Principia Discordia είναι το Μανιφέστο του Ντισκορντιανισμού, το τρίτομο Illuminatus! είναι το Κεφάλαιό του, ένα εξωφρενικό έπος όπου ο μυστικισμός, ο αναρχισμός, η επιστημονική φαντασία, η παράνοια, η σάτιρα, η ψυχανάλυση, η ψυχεδέλεια, το Νταντά, ο Νίτσε και το μαύρο χιούμορ ανακατεύονται σε ένα διαβολικά συνεκτικό, αιχμηρό και αυτοσαρκαζόμενο σύνολο, στην υπηρεσία της Επιχείρησης Ταρακούνημα του Νου (Operation Mindfuck).

Ο Ντισκορντιανισμός είναι, από μια οπτική γωνία, η μόνη αληθινή θρησκεία, από μια άλλη οπτική γωνία, μια καλοστημένη φάρσα και, από μια τρίτη οπτική γωνία, μαλακίες για να περνάν την ώρα τους οι χασικλήδες. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αποτελεί το αποκορύφωμα, τουλάχιστον στο θεωρητικό-φιλοσοφικό επίπεδο, εκείνου του χαρακτηριστικά αμερικανικού «ψυχεδελικού αναρχισμού» που διαποτίζει σχεδόν το σύνολο του αμερικανικού κινήματος της δεκαετίας του 1960 και εμφανίζεται σε οργανώσεις όπως οι Yippies, οι White Panthers, οι Motherfuckers, οι Diggers και ο Συμβιωνικός Απελευθερωτικός Στρατός, σε συγγραφείς και διανοούμενους όπως ο Timothy Leary, ο W.S. Burroughs, ο J. Heller και ο H.S. Thompson και σε rock ’n’ roll μπάντες όπως οι MC5, οι Up και οι Fifty Foot Hose. Θάποιος άλλος θα μπορούσε να πει ότι οι βασικοί Ερισιανοί συγγραφείς αξιοποίησαν την παράδοση του μυστικισμού, το rock ’n’ roll και την αμερικανική ιστορία με τρόπο και με σκοπούς που θυμίζουν αρκετά (χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε κάποιες θεμελιώδεις διαφορές) τη μεταστροφή των καλλιτεχνικών πρωτοποριών του 20ου αιώνα, του κλασικού μαρξισμού και της μαζικής κουλτούρας από την Καταστασιακή Διεθνή. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται απλώς για ένα απολαυστικό λογοτεχνικό ταξίδι που δεν κρύβει σε ποια πλευρά του οδοφράγματος ανήκει, και αυτό μας αρκεί.

Μέχρι τώρα κυκλοφορούσαν μεταφρασμένοι στα ελληνικά μόνο οι δύο πρώτοι τόμοι του μυθιστορήματος (Οι Ιλουμινάτοι: To Μάτι της Πυραμίδας και Οι Ιλουμινάτοι: Το Χρυσό Μήλο από τις εκδόσεις Aquarius) τους οποίους ίσως βρείτε κάπου, αν ψάξετε καλά. Ώυτή η μετάφραση αναλαμβάνει να καλύψει το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα για τον τρίτο τόμο.”

Μετάφραση-Επιμέλεια-Σχόλια:
Γραφείον Καθημερινών Ινδιάνικων Yποθέσεων

Δεκέμβριος 2010

Λεβιάθαν (πλήρης έκδοση)

~

Δείτε επίσης: Εισαγωγή στη φαινομενολογία του τέρατος, ένα cut-up μυθιστόρημα από το Γραφείον Καθημερινών Ινδιάνικων Yποθέσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *