Categories
Jean Weir

Για τον ερυθρό σταυρό

Για τον Ερυθρό Σταυρό

Η έκφραση «χτυπάω κόκκινο σταυρό» σημαίνει επιτίθεμαι στους καλύτερους και πιο ευαίσθητους ανθρώπους στον κόσμο. Πού κολλάει όμως κάτι τέτοιο; Ο Ερυθρός Σταυρός δεν είναι απλά μια ανθρωπιστική οργάνωση. Είναι αντιθέτως, ένα παραστρατιωτικό σώμα, το οποίο στηρίζει τους κρατικούς πολέμους εδώ κι έναν αιώνα.

Ο Ερυθρός Σταυρός υποτίθεται ότι απαλύνει τον τρομαχτικό πόνο που επιφέρουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς βέβαια να τις κατακρίνει. Είναι η άλλη όψη του μιλιταρισμού, αυτή που δίνει πίστωση σε όλα τα ψέμματα που επιτάσσονται για να δικαιολογήσουν τους βομβαρδισμούς και τις σφαγές. Εν καιρώ πολέμου, ο Ερυθρός Σταυρός είναι επιφορτισμένος με το να αποθαρρύνει κάθε απόπειρα εξέγερσης ενάντια στα στρατεύματα κατοχής. Επιπλέον, αυτή η φιλανθρωπική οργάνωση αναλαμβάνει τη χειραγώγηση των επιζησάντων, των αστέγων, των προσφύγων, οδηγώντας τους υπό τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας.

Στην Ιταλία, ο Ερυθρός Σταυρός είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση ενός αριθμού από CPT (Κέντρα Προσωρινής Κράτησης) � στρατόπεδα συγκέντρωσης για μετανάστες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για στρατόπεδα συγκέντρωσης ανθρώπων που είναι ένοχοι για το ότι είναι φτωχοί και χωρίς τα κατάλληλα χαρτιά. Τα CPT δεν είναι απλά φυλακές, είναι κυριολεκτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου οι ξένοι κλειδώνονται περιμένοντας την απέλασή τους. Όταν οι έγκλειστοι προσπαθούν να διαμαρτυρηθούν πέραν της παθητικότητας της αιχμαλωσίας, ο Ερυθρός Σταυρός τους παραδίδει στη βία και την καταστολή της αστυνομίας. Η κατασταλτική βία παίρνει τη θέση της υποκρισίας του ανθρωπισμού.

Ο Ερυθρός Σταυρός, αδιάφορος για την μοίρα των μεταναστών που απελαύνονται στις χώρες προέλευσής τους, συνεχίζει το έργο το στο όνομα της «ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της ανεξαρτησίας, του εθελοντισμού, της ενότητας και της παγκοσμιότητας» όπως δηλώνει στη διακήρυξή του.

Τελικά, αν ο πόλεμος είναι μια «ανθρωπιστική επιχείρηση» και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι «κέντρα υποδοχής» γιατί να μην είναι κι ο Ερυθρός Σταυρός «φιλανθρωπική οργάνωση»;

Από την ιρακινή αντίσταση ως τον αγώνα ενάντια στα CPT, αυτό το πέπλο υποκρισίας διαρρηγνύεται. Οι στολές των δολοφόνων γίνονται ολοένα και πιο ορατές κάτω από τις άσπρες ιατρικές ρόμπες.

Πηγή: Act for Freedom – https://www.alphabetthreat.co.uk/elephanteditions/aff.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *