Categories
Uncategorized

Η Κολεκτίβα βάσκων πολιτικών κρατουμένων

EUSKAL PRESO POLITIKOEN KOLEKTIBOA

ανακοίνωση της κολλεκτίβας βάσκων πολιτικών κρατουμένων για το 2001-2

Η μαχητική ανάπτυξη της EPPK στις φυλακές της Γαλλίας και της Ισπανίας συνεχίζεται, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που επιβάλει η διασπορά παραπάνω από 90 κρατουμένων σε διάφορες φυλακές. Ακόμα κι έτσι, οι αγώνες συνεχίζονται, και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε λίγο τα βασικά πορίσματά μας.

1) Πολυμορφία της κολλεκτίβας

Η πολυμορφίας της σύνθεσης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της EPPK. Αποτελείται από βάσκους εργαζομένους που αγωνίζονται για τη λευτεριά της Χώρας των Βάσκων (Euskal Herria), και το κάνουν με διάφορους τρόπους και σε ξεχωριστές κοινωνικές, πολιτικές ή εργασιακές συνθήκες. Έτσι, στην πραγματικότητα η EPPK ενώνει τόσο αγωνιστές της ένοπλης οργάνωσης ΕΤΑ, νεολαίους των οργανώσεων JARRAI, HAIKA και SEGI, μέλη των λαϊκών οργανώσεων AAB, ASKATASUNA, ZUMALABE, AEK, μαχητές πολιτικών ομάδων όπως η XAKI, EH, BATASUNA, δημόσια πρόσωπα της μόνης θεσμικής εθνικής βασκικής οργάνωσης UDALBITZA κι ακόμα εργαζόμενους στα ΜΜΕ, όπως τα EGIN, GARA, EGUNKARIA, BERRIA και πολλοί άλλοι.

Αυτό που ενώνει όλους αυτούς στην EPPK, είναι ότι βρίσκονται φυλακισμένοι για τον αγώνα τους για τη λευτεριά της Χώρας των Βάσκων. Με άλλα λόγια, η EPPK δεν είναι παρά μια μορφή αυτοοργάνωσης μέσα στις φυλακές, κι ένα εργαλείο για την προώθηση της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης των Βάσκων.

Όλα τα μέλη της EPPK πρέπει να παραμένουν πιστά στην κολλεκτίβα, να πολεμούν το σύστημα των φυλακών, να σέβονται τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και να διατηρούν το επίπεδο του αγώνα στη στρατηγική της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης της Χώρας των Βάσκων.

2) Δομή

Η EPPK διαμορφώνεται μέσα σε κάθε συνέλευση όπου είναι οι κρατούμενοι στους οποίους επαφίεται, να προσφέρουν αυτόνομα τη δικής τους γενική ιδέα. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι τοπικές συνελεύσεις συνιστούν τη Γενική Συνέλευση που αποτελεί το βασικό μέσο αγώνα και πραγματοποίησης των αποφάσεων της EPPK. Οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές για όλα τα μέλη. Έτσι, η EPPK ορίζει μια Ομάδα Διασύνδεσης της κολλεκτίβας, για τα υπόλοιπα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της Χώρας των Βάσκων και για την διεύθυνση των φυλακών.

3) Γενική Γραμμή

Στη γενική της γραμμή, η EPPK συνενώνει την πολιτική πάλη με την αντίσταση μέσα στις φυλακές. Παγιώνει ως στρατηγικό στόχο τη χορήγηση αμνηστίας και κατευθύνει την πολιτική της πάλη προς την κατάκτηση του τακτικού στόχου της συνένωσης όλων των μελών της στη Χώρα των Βάσκων.

Η αμνηστεία σχετίζεται με την παύση της πολιτικής και ένοπλης σύγκρουσης, όταν θα γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην ύπαρξη και στην αυτοδιάθεση του λαού μας. Η συνένωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα των βάσκων έχει να κάνει με την εγγύηση του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία της χώρας, χωρίς να φυλακίζονται γι αυτό.

4) Μέθοδοι πάλης

Η EPPK δεν αποκυρρήσσει κανένα είδος πάλης από τη δυναμική της. Προτάσσει μια γραμμή ανυπακοής προς το σύστημα των φυλακών, γραμμή που προσαρμόζεται στο επίπεδο της αυτονομίας του κάθε φυλακισμένου.

5) Σχέσεις με το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον

Η EPPK επιδιώκει τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των μελών της και του κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος της εγγύτητάς τους, ενδυναμώνοντας έτσι την ενότητα και την αλληλεγγύη.

6) Αλληλεγγύη

Είναι τόσες οι διαφορετικές ποινές και τόσο μεγάλη η διασπορά σε μακρινές φυλακές που η αλληλεγγύη αποκτά πολύ υψηλή αξία. Κάτι που φαίνεται μέσα στην απομόνωση, την μοναξιά, τον εγκλεισμό, τις βαριές ασθένειες, την επιθετικότητα, την μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο ή και στον θάνατο αρκετών από τα μέλη μας, ακόμα και σε γεγονότα σαν αυτά που συνέβησαν σε συγγενείς στην επίσκεψή τους σε κρατουμένους.

7) Πολιτική δράση

Η EPPK παρεμβαίνει στη βασκική πολιτική διαδικασία μέσα από την καθημερινή της αντίστασης και τις σχέσεις τις με τα άλλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας των βάσκων. μέσα από την ομάδα των Ομάδα Διασύνδεσής της. Η πολυμορφία των ιδεών των μελών της, αναπτύσσεται ελεύθερα στις εσωτερικές σχέσεις που διατηρεί ο/η κάθε ένας/μία κρατούμενης/η με την οργάνωση της υπόληψής του.

8) Σφραγίδα

Τελικά, η EPPK είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας παρά μια σφραγίδα.

Πηγή: Περιοδικό Senza Censura #17 (Via del Verocchio 12/N – 40138 Bologna, Italia – www.senzacensura.org)

 

Τον Γενάρη του 2005, η Κολλεκτίβα Βάσκων Πολιτικών Κρατουμένων, ξεκίνησε μια νέα δυναμική πάλης μέσα στις φυλακές, που διήρκεσε ολόκληρο το χρόνο. Αφετηρία υπήρξε η άρνηση των κρατουμένων να επιστρέψουν στα κελιά τους, καταλαμβάνοντας για δέκα λεπτά τα προαύλια των φυλακών. Τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από 700 βάσκοι κρατούμενοι στις φυλακές της Γαλλίας και της Ισπανίας, η κολλεκτίβα διεκδικεί:

1) την αναγνώριση του καθεστώτος πολιτικών κρατουμένων

2) την παύση των βασανισμών, των ξυλοδαρμών, της απομόνωσης, της διασποράς σε διαφορετικές φυλακές, της απαγόρευσης της εκπαίδευσης.

3) δικαιώματα στην περίθαλψη, στην επικοινωνία, στη χρήση της μητρικής γλώσσας, της κράτησης σε φυλακές της χώρας των βάσκων, της οργάνωσης, της συνέλευσης, της συμμετοχής στα υπόλοιπα κοινωνικά ζητήματα, αναγνώριση της Ομάδας Διασύνδεσης.

μετάφραση:…για τη διάδοση της μεταδοτικής λύσσας, Γενάρης 2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *