Categories
Διεθνείς ειδήσεις

Για το ELF

Τι είναι το E.L.F;

Το E.L.F. είναι ένα παράνομο κίνημα χωρίς ηγεσία, μέλη ή επίσημους εκπροσώπους. Το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης (Earth Liberation Front – ELF) είναι μια συλλογική υπογραφή για ανώνυμες και αυτόνομες ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν την άμεση δράση με την μορφή οικονομικού σαμποτάζ προκειμένου να κάμψουν την εκμετάλλευση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ενεργοί πυρήνες του ELF υπάρχουν σε αρκετές χώρες, ενώ μόνο στις ΗΠΑ οι δράσεις του καταγράφονται σε πάνω από 1.200 κι έχουν προκαλέσει ζημιές κόστους τουλάχιστον 200.000.000 δολαρίων.

Το ELF είναι καταχωρημένο ως νο1 απειλή «εσωτερικής τρομοκρατίας» από το FBI, από τον Μάρτιο του 2001. Ωστόσο από τις δράσεις του ELF δεν έχει κινδυνέψει ποτέ ανθρώπινη ζωή, ούτε έχει τραυματιστεί κανείς. Σύμφωνα με τις αρχές του ELF, ο καθένας μπορεί να αναλάβει μια παράνομη ενέργεια άμεσης δράσης ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα του ELF, αρκεί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για κάποιο ζώο-ανθρώπινο ή όχι.

Για τις ενέργειές τους εφευρέθηκε ο όρος ecotage (κατά το sabotage), ενώ υπάρχουν αρκετά δίκτυα συμπαθούντων που προσφέρουν πληροφορίες ή ενισχύουν οικονομικά το ELF.

Αν και το ELF δεν έχει ηγεσία ούτε επίσημους εκπροσώπους, στις ΗΠΑ, ο ιθαγενής οικο-ακτιβιστής Rod Coronado, μετά τη σύλληψη και την αποφυλάκισή του, συμμετέχει συχνά σε ομιλίες σχετικά με τη δράση του στο ELF και τις πρακτικές του κινήματος. Σημειώνεται πως ο Rod έχει συλληφθεί ξανά, λόγω της επίδειξης, σε μια από τις ομιλίες του σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, του τρόπου με τον οποίο έφτιαξε έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, και βρίσκεται ακόμα φυλακισμένος (1/2007).

Ιστορικά, το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης, ιδρύθηκε το 1992 στο Brighton της Αγγλίας, από πρώην μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Earth First! Στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 1993 της εφημερίδας της Earth First! ένα ανώνυμο άρθρο ανακοίνωνε την ίδρυση του ELF στην Αγγλία, γράφοντας πως το ELF είναι ένα κίνημα οικο-σαμποτέρ που δρουν ανεξάρτητοι, ενώ οι πυρήνες του ELF για λόγους ασφάλειας, δρουν δίχως να πληροφορούν τον τύπο και χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις ενέργειές τους.

Βασικές αρχές του ELF είναι:

1. Να προκαλέσει την μέγιστη οικονομική ζημιά σε όσους κερδοσκοπούν από την καταστροφή και την εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος.

2. Να αποκαλύψει και να διαπαιδαγωγήσει το κοινό σχετικά με τις βαναυσότητες που διαπράττονται ενάντια στη Γη και όλα τα είδη που την κατοικούν.

3. Να πάρει κάθε αναγκαία προφύλαξη, ώστε να μη βλάψει κανένα ζώο � ανθρώπινο ή μη. Τα σαμποτάζ του ELF λαμβάνουν χώρα ενάντια σε εγκαταστάσεις και εταιρίες υπεύθυνες για αποψιλώσεις δασών, γενετική μηχανικής, κατασκευαστικές, γ.τ.ο. και ένα ολόκληρο φάσμα από άλλες δραστηριότητες που θεωρούνται επιζήμιες για το περιβάλλον. Οι σαμποτέρς δρουν σε αυτόνομες ομάδες συγγενείας (μεταξύ φίλων κλπ) που αυτό-χρηματοδοτούνται.

Ενάντια στη δράση του ELF, εκτός από τις κατασταλτικές επιχειρήσεις (Operation Backfire) έχει επιστρατευτεί ακόμα η συκοφαντία των θεσμικών περιβαλλοντικών οργανώσεων (που θεωρούν ότι είναι θέμα τύχης που οι εμπρησμοί του ELF δεν έχουν οδηγήσει ακόμα σε κάποιον θάνατο, ενώ δηλώνουν πως τέτοιες ενέργειες δεν κάνουν καλό στο κίνημα), όσο και τους εκπροσώπους των εταιριών που πλήττονται από τις ενέργειες του ELF (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκπροσώπου της Vail Ski Resort, που προσπαθούσε να αποδείξει ότι το ELF πυρπολώντας τις εγκαταστάσεις της εταιρίας, έκανε ουσιαστικά κακό στο περιβάλλον, γιατί η εταιρία θα αναγκαζόταν μετά να τις ξαναχτίσει�)

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι δράσεις του ELF στην Αγγλία, επικεντρώθηκαν σε μικρής εμβέλειας, μη δημοσιοποιημένες ενέργειες σαμποτάζ. Το ELF δεν είχε ποτέ κάποιο δικό του δελτίο ή έντυπο, ωστόσο οι δράσεις του συνήθως καταγράφονταν από έντυπα όπως το Action Update και το Do or Die! Από το 1996 και μετά, δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης ως ELF, ωστόσο οι δράσεις αυτές συνεχίζονται.

Πληροφορίες:

http://www.earthliberationfront.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *