Categories
Uncategorized

Για τον Ted Kaczynski

Για τον Ted Kaczynski

Ο Theodore John Kaczynski (γεννημένος στις 22 Μαΐου 1942 από γονείς πολωνικής καταγωγής στις ΗΠΑ), επίσης γνωστός ως Unabomber (παρωνύμιο που του έδωσε το FBI και τα παπαγαλάκια που διατηρεί αυτή η “υπηρεσία” στα αμερικανικά ΜΜΕ, από το UΝiversities & Airline Bomber), εκτίει ισόβια ποινή φυλάκισης για μια καμπάνια που κράτησε από τα τέλη του 1970 μέχρι τις αρχές του 1990, κατά την οποία έστελνε παγιδευμένα δέματα σε υπεύθυνους τεχνολογικών ινστιτούτων και άλλων θεσμών, ώστε να εφιστήσει με αυτόν τον τρόπο “απαραίτητο αν και μάλλον ακραίο, κατά τον ίδιο”, την προσοχή στους κινδύνους της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το FBI κίνησε μια τεράστια εκστρατεία προκειμένου να τον συλλάβει. Για τη δράση του, ο Ted φυλακίστηκε ισόβια, μετά από μια τραγελαφική δήλωσή του “αποκύρηξης της τρομοκρατίας”, την οποία αν δεν έκανε, θα αντιμετώπιζε τη θανατική ποινή.

Συνολικά έστειλε 16 βόμβες, που τραυμάτισαν 23 ανθρώπους και σκότωσαν άλλους 3. Το 1995 εστειλε μια σειρά από γράμματα με την υπογραφή FC (Freedom Club), μερικά από αυτά σε πρώην θύματά του, λέγοντας πως θα σταματήσει την καμπάνια του, αν μια μεγάλη εφημερίδα δεχόταν να τυπώσει και να διανέμει το μανιφέστο του, το βιβλίο “η βιομηχανική κοινωνία και το μέλλον της”. Τελικά μετά από παρέμβαση του FBI που ήθελε να λάβει τέλος η ιστορία αυτή, το βιβλίο εκδόθηκε από τους New York Times και την Washington Post, ενώ προθυμοποιήθηκε να το εκδόσει ακόμα και το Playboy, αλλά απορρίφθηκε.

Ο Ted τελικά συνελήφθη στις 3 Απριλίου 1996 στο καταφύγιο που είχε χτίσει μόνος του στο δάσος της Montana, μετά από πληροφορίες που έδωσε γι αυτόν ο ίδιος ο αδερφός του David στο FBI, με την υπόσχεση να παραμείνει ανώνυμος. Τελικά το όνομα του καταδότη γνωστοποιήθηκε (μάλλον κάποιοι στο FBI δεν μπορούν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό…), και ο ίδιος τελικά έδωσε τα χρήματα από την αμοιβή του (εκτός από όσα είχε ήδη ξοδέψει) στις οικογένειες των θυμάτων. Στη δίκη του παρέστη ο ως μάρτυρας υπεράσπισης ο John Zerzan ενώ η συλλογικότητα Green Anarchy του Eugene τον υπερασπίστηκε -κριτικά- δημόσια. Το 2006 ο δικαστής Garland Burrell επέβαλε τη δημοπράτηση των προσωπικών αντικειμένων του Ted προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των αποζημιώσεων. Από τα χειρόγραφά του ωστόσο επιβλήθηκε η διαγραφή κάθε αναφοράς στα θύματά του. Ο Kaczynski απάντησε πως είναι συνταγματικά κατωχυρομένο δικαίωμα η ελευθερία του λόγου κι έτσι έπρεπε να μείνουν τα ονόματα, για να γίνει ευρύτερα γνωστό το σκεπτικό της κάθε κίνησης του.

Ο Ted Kaczynski κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας (Administrative Maximum Facility – ADX) της Florence στο Colorado.

Μια μορφή του μανιφέστου υπάρχει στο: http://en.wikisource.org/wiki/Industrial_Society_and_Its_Future

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *