Categories
Uncategorized

Αλληλεγγύη στον Antonio Ferreira de Jesus

Αλληλεγγύη στον Antonio Ferreira de Jesus

Πηγή: http://www.325collective.com/prisons_antonio-dec07.html

Ο φίλος μας, 67 ετών (2007), γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια, δυσαρεστημένος από την περιβάλλουσα κοινωνική πραγματικότητα, έκανε πράξη την διαμαρτυρία του για πρώτη φορά καταλήγοντας στη φυλακή στα 17 του χρόνια. Έκτοτε, φυλακίστηκε παράτυπα πέντε ακόμα φορές, από το φασιστικό καθεστώς της Πορτογαλίας (μέχρι το 1974) και από το σημερινό δημοκρατικό κράτος. Χρησιμοποίησε αυτόν τον καιρό που βρισκόταν στη φυλακή μελετώντας, αυτο-μορφωνόμενος, συνειδητοποιούμενος. Ο Αντόνιο είναι ένας αυτοδίδακτος αναρχικός.

Στις πράξεις για τις οποίες έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί συγκαταλέγονται απαλλοτριώσεις από την κυρίαρχη τάξη, και διάρρηξη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης “Prison Escola de Leiria”, μετά την οποία του στερήθηκε η ίδια η ζωή του. Καταδικάστηκε για το φόνο σε αυτοάμυνα ενός φρουρού εργοστασίου, και για εμπρησμό του ίδιου εργοστασίου. Η τελευταία καταδίκη του, εντελώς αναπόδεικτη και αντιφατική σε σχέση με τις προηγούμενες διαδικασίες, είχε να κάνει με την απαγωγή ενός εμπόρου ηρωίνης, ο οποίος καταζητούνταν κι από τις αρχές, και για συμμετοχή σε ληστείες.

Από το 2005 υπέστη δυο μεταγωγές. Την πρώτη φορά για τη συμμετοχή του στην εξέγερση των κρατουμένων ενάντια σε μια “μεταρρύθμιση” των φυλακών, η οποία υποβάθμιζε επιπλέον τη θέση των κρατουμένων. Προκειμένου να κατασταλλεί η εξέγερση, ένας αριθμός κρατουμένων μεταφέρθηκαν σε διαφορετικές φυλακές. Ο Αντόνιο μεταφέρθηκε στο Βορρά της Πορτογαλίας, όσο γινόταν πιο μακριά από ανθρώπους που τον υποστήριζαν: σχεδόν όλοι τους ζούσαν στον Νότο. Έπειτα ήρθε μια νέα οδηγία και μεταφέρθηκε στη φυλακή “Pinheiro da Cruz”. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Εντωμεταξύ έκανε την πρώτη του αίτηση αποφυλάκισης, αν και μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο εδώ και δυο χρόνια.

Είναι πάντα πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας δικηγόρος γι αυτόν, αλλά τότε μπόρεσε να βρει έναν. Σύντομα όμως, με την μεταφορά του στην “Pinhero da Cruz”, η αίτησή του απορρίφθηκε.

Σύντομα ο Αντόνιο ζήτησε να πάρει μια άδεια από τη φυλακή (μέχρι 8 μέρες σύμφωνα με τους νόμους) κάτι που του αρνήθηκαν επίσης. Δε γνωρίζουμε πως οι δικαστές και οι ανθρωποφύλακες αιτιολόγησαν την άρνησή τους, πάντως γνωρίζουμε ότι δεν είναι σύνηθες κάτι τέτοιο. Αρκετοί κρατούμενοι, που στάλθηκαν στην “Pinhero da Cruz” μετά από αυτόν, πήραν προσωρινές άδειες.

Έκτοτε, του έχουν αρνηθεί άλλες δυο αιτήσεις για άδειες, ενώ περιμένει μια ακόμα αίτηση αποφυλάκισης, η οποία θα έπρεπε να έχει ανταποκριθεί στις 24 Ιούλη 2007, αν οι δικαστές καθυστερούν.

Μέχρι τώρα, το μόνο μήνυμα που έχει λάβει ο Αντόνιο από τους δικαστές είναι ότι θα έχει εκτίσει το μισό της ποινής του τον Μάιο του 2008! σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ένας τέτοιος υπολογισμός του χρόνου είναι παράνομος, το μισό της ποινής του θα έπρεπε να υπολογίζεται με τον αριθμό των ημερών από την αρχή ως το τέλος της κάθειρξής του (μάλλον λογικό, δεν νομίζεται;). Αν αυτή η δήλωση του δικαστηρίου είναι ορθή, η κάθειρξη του Αντόνιο θα είναι 28 έτη, ενώ το μέγιστο στην Πορτογαλία είναι τα 25.

Δεδομένου του σωφρονιστικού συστήματος, ο Αντόνιο εκτίει ισόβια ποινή, δηλαδή 25 χρόνια κάθειρξης που είναι το μέγιστο. Αν συγκρίνουμε την υπόθεση του Αντόνιο με άλλους κρατουμένους, ο Αντόνιο θα έπρεπε να είχε ήδη αποφυλακιστεί.

Η δίωξη του Αντόνιο έχει σαφή προσωπικά και πολιτικά κίνητρα. Ενώ δεν υφίσταται νομικά κάποιος λόγος για να μην του δίνονται άδειες ή να απορρίπτονται οι εφέσεις του, κάτι τέτοιο γίνεται από το σύστημα.

Ο ίδιος, ποτέ δεν εγκαταλείπει τον αγώνα για τα δίκια και τη συνείδησή του, δεν αφήνει να του κλείνουν το στόμα, και είναι πάντοτε ενεργός στην αντίσταση ενάντια στη συνθήκη της φυλακής, ο Αντόνιο βρίσκεται στο στόχαστρο των μηχανισμών της “δικαιοσύνης”. Για το λόγο αυτό έχει περάσει πάνω από 43 χρόνια στη φυλακή, και θεωρείται από το σωφρονιστικό σύστημα ως ένας από τους πιο επικίνδυνους κρατουμένους στην Πορτογαλία.

Έχει αποκαλύψει παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διαφθορά των ανθρωποφυλάκων, έχει καταθέσει σε δικαστήρια εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνταν για τη δολοφονία ενός συγκρατουμένου του. Η παραμονή του στη φυλακή σημαίνει έναν συνεχή κίνδυνο για τη ζωή του, ήδη για πολύ καιρό απειλείται ότι θα δολοφονηθεί και υφίσταται φριχτά βασανιστήρια.

Έχοντας υπόψη όλα τούτα, και καθώς είμαστε ενάντια σε κάθε φυλακή, μια συλλογικότητα για την υποστήριξη του Αντόνιο οργανώνει μια διεθνή καμπάνια για την απελευθέρωση του Αντόνιο. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαδόσουμε πληροφορίες για την υπόθεσή του. Ας τις διαδόσουμε όσο πιο εκτεταμένα μπορούμε. Κάθε μετάφραση αυτού του κειμένου κι άλλων κειμένων για τον Αντόνιο είναι ευπρόσδεκτη.

Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε νέα πληροφορία ή πρόταση και για ανταλλαγή ιδεών: antonioferreira(at)no-log.org.

Αν θέλετε να γράψετε ή να στείλετε υλικό (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, τρόφιμα, ρούχα ή οτιδήποτε που θα ήταν χρήσιμο) ή αν θέλετε να επισκεπτείτε τον ίδιο, αυτή είναι η διεύθυνσή του:

Antonio Ferreira de Jesus
E P Pinheiro da Cruz
7570 Grandola
PORTUGAL

Για επικοινωνία με τη συλλογικότητα υποστήριξης, κείμενα, πληροφορίες κλπ: http://libertemferreira.no.sapo.pt/ // <img src=”http://visit.geocities.yahoo.com/visit.gif?us1250949350″ mce_src=”http://visit.geocities.yahoo.com/visit.gif?us1250949350″ alt=”setstats” border=”0″ width=”1″ height=”1″> 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *