Categories
Τοπικές ειδήσεις

Μπάτσοι πυρπολούν κρατούμενο στην Κοζάνη, 26/6/05

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

*** Στις 26/6/2005 συνελήφθη ο Β. Καραλευθέρης από την Πτολεμαΐδα για μικροποσότητα χασίς που βρέθηκε σε έλεγχο στο όχημα που επέβαινε. Κατά την προσαγωγή του στην Ασφάλεια, του έγινε 2 φορές σωματικός έλεγχος, ενώ αποφασίστηκε να κρατηθεί στα κρατητήρια της Πτολεμαίδας. Ο Β.Κ. τελικά βρέθηκε στο κελί του απανθρακωμένος, ενώ στα χέρια του εξακολουθούσε να φορά χειροπαίδες! Οι μπάτσοι-πυρπολητές, ισχυρίζονται ότι ο κρατούμενος έβαλε ο ίδιος φωτιά στον εαυτό του(!) παρά το γεγονός ότι είχε περάσει από 2 σωματικούς ελέγχους (όπου αφαιρούνται αναπτήρες, προσωπικά αντικείμενα κλπ) και ότι φορούσε χειροπαίδες. Το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, κατέληγε στην αθώωση των αστυνομικών, και την πλήρη ευθύνη του θύματος.

*** Παρακάτω αναδημοσιεύεται η καταγγελία του Αυτόνομου Στεκιού Πτολεμαϊδας για το εισαγγελικό πόρισμα που αθώωνε τους μπάτσους:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Περίεργο και μυστήριο το εισαγγελικό πόρισμα που «κουκουλώνει» και προβληματίζει…

Το εισαγγελικό πόρισμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης, που ήρθε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον «περίεργο θάνατο» του 36χρονου Βασίλη Καραλευθέρη που απανθρακώθηκε από φωτιά στα κρατητήρια της Ασφάλειας Πτολεμαϊδας στις 26/7/2005, απαλλάσσει με έναν ζογκλερικό τρόπο από κάθε κατηγορία τους υπεύθυνους αστυνομικούς για τον θάνατο του 36χρονου και επιρρίπτει την ευθύνη στον ίδιο τον κρατούμενο για την πυρκαγιά στα κρατητήρια του Α. Τ. Πτολεμαϊδας.

Επειδή θεωρούμε ότι το υπόψη πόρισμα είναι κατάπτυστο και προκλητικό για την νοημοσύνη μας, την αξιοπρέπειά μας, αλλά και για το αίσθημά μας περί δικαιοσύνης, καταγγέλουμε την μεθοδευμένη συγκάλυψη των υπευθύνων (γιατί περί τούτου πρόκειται), και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε με μια απλή ανάγνωσή του, αφού καταρρίπτει αυτονόητα και ανατρέπει λογικές.

Το πόρισμα είναι διάτρητο από πολλές πλευρές και προβληματίζει για το πώς δεν λήφθηκαν υπόψη παράμετροι του γεγονότος που βγάζουν κυριολεκτικά μάτι ή για να το πούμε διαφορετικά βάζουν φωτιές και έρχεται το πόρισμα να τις σβήνει πυροσβεστικά έστω και εκ των υστέρων.
1. Ενώ από το πόρισμα φαίνεται ότι έγιναν δύο σωματικές έρευνες στον κρατούμενο, δεν του αφαίρεσαν τον αναπτήρα, με τον οποίο, υποτίθεται έβαλε φωτιά στα στρώματα του κελιού του. Και ερωτούμε πώς διέφυγε της προσοχής των αστυνομικών η ύπαρξη του αναπτήρα μετά από τον διπλό και ενδελεχή έλεγχο; Και πώς δεν καταλογίστηκε ως ευθύνη από τον εισαγγελέα όταν το γεγονός αυτό (του πλημμελούς ελέγχου) τελικώς απέβη μοιραίο για τον κρατούμενο;
2. Γιατί από την ώρα της σύλληψής του μέχρι την ώρα διαπίστωσης του θανάτου του, φορούσε χειροπέδες; Είναι τόσο επικίνδυνος κάποιος όταν συλλαμβάνεται για 10,5 γραμμάρια χασίς τα οποία δεν βρέθηκαν καν επάνω του;
3. Η αντιφατικότητα του πορίσματος δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά για τις συνθήκες θανάτου του κρατουμένου, γιατί αρχικώς αναφέρονταν ότι φορούσε χειροπέδες πισθάγκωνα, τελικώς το πόρισμα αναφέρει ότι κατόρθωσε να φέρει τα δεσμευμένα χέρια στο εμπρόσθιο μέρος του σώματός προκειμένου να διευκολυνθεί για την πράξη του. Απορούμε πώς δεν κατόρθωσε ως άλλος Χουντίνι να βγεί και έξω από το κελί.
4. Σύμφωνα με το πόρισμα η αποκλειστική ευθύνη του Βασίλη για τον εμπρησμό δικαιολογήθηκε βασιζόμενοι στην ζωηρή αντίστασή του κατά την ώρα σύλληψής και κατόπιν εντός του κρατητηρίου. Ωστόσο είναι αυτονόητο το γεγονός ότι σωστά αντέδρασε (οποιοσδήποτε το ίδιο θα έκανε) θεωρώντας ότι δεν του άρμοζε τέτοιου είδους μεταχείριση.
5. Ενώ το πόρισμα αναφέρει ότι υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης στο κελί, πως οι αστυνομικοί δεν αντιλήφθηκαν από το κλειστό κύκλωμα του αξιωματικού υπηρεσίας τις αντιδράσεις του κρατουμένου;
6. Κι ενώ οι αστυνομικοί κινήθηκαν αστραπιαία, πως τον βρήκαν τελικώς απανθρακωμένο; Απανθρακώθηκε αστραπιαία;

Είναι απορίας άξιο πως ένα εισαγγελικό πόρισμα αποφαίνεται απροκάλυπτα για ένα γεγονός που είναι εμφανείς με την κοινή λογική οι ευθύνες των αστυνομικών, να μην υπεισέρχεται στην ουσία των γεγονότων, αλλά να τους αθωώνει ‘’ελαφρά τη καρδία’’ και να μεταφέρει την υπόθεση στο αρχείο (άραγε για ποιο λόγο;).

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !
Δεν θα μείνουμε άλλο θεατές.
Η αδιαφορία και ο φόβος μας να γίνει οργή, ενάντια σε κάθε τι που μας καταπιέζει.

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Για την Πολιτική, Οικολογική και Πολιτιστική Παρέμβαση

κοζανη-εφημεριδες*** Ακολουθεί άλλο κείμενο που κυκλοφόρησε από το Αυτόνομο Στέκι Πτολεμαϊδας:

«ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΕΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙ 36 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΚΑΜΕΝΟ ΠΤΩΜΑ…» Συγγενείς του πυρπολημένου Βασίλη Καραλευθέρη. «Πως ο Βασίλης έβαλε φωτιά στο στρώμα, αφού, όπως είναι γνωστό, σε τέτοιες περιπτώσεις, αφαιρούνται τα «επικίνδυνα» αντικείμενα* από τους κρατουμένους; (*αναπτήρες, νυχοκόπτες, ζώνες, κορδόνια)» Ερώτημα που «ΚΑΙΕΙ».
Δεμένος με χειροπέδες, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ιωάννη Χριστοφορίδη, που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή, τυλίχθηκε στις φλόγες ο συμπολίτης μας, που βρήκε το θάνατο στα κρατητήρια της «Ασφάλειας» της πόλης μας, όπου παρέμενε κρατούμενος για κατοχή… δέκα γραμμαρίων χασίς! Όταν ο «εγκληματίας» ανασύρθηκε νεκρός από τα κρατητήρια, το σώμα του ήταν αποτεφρωμένο!
Ερωτήματα πολλά: Γιατί φορούσε χειροπέδες, αφού ήταν κλειδωμένος μέσα στο κελί; Γιατί οι κατά τα άλλα «ευαίσθητοι»… ανθρωποφύλακες άργησαν να αντιληφθούν το συμβάν και, κατά συνέπεια, να αντιδράσουν;
Συμπέρασμα: ΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ – ΤΥΧΑΙΕΣ ΕΚΠΥΡΣΟΚΡΟΤΗΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ! ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΕΙ!

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

*** Στις 30/1/2007 ξεκίνησε στην Κοζάνη η δίκη του ενός από τους 7 μπάτσους που ήταν σε υπηρεσία το βράδυ εκείνο, ενώ έξω από τα δικαστήρια έγινε συγκέντρωση από τους “αναρχικούς αντιεξουσιαστές και αυτόνομους σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα”.

*** Στις 5/2/2007 αναρχικοί/αντιεξουσιαστές ανέρτησαν πανώ έξω από τα δικαστήρια Κοζάνης όπου συνεχιζόταν η δίκη ενός μπάτσου για την υπόθεση του Β. Καραλευθέρη. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 17/4.

*** Περισσότερες φωτογραφίες & πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στο athens.indymedia.org

*** Όλες οι εικόνες που παρατίθενται παρακάτω προέρχονται από τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Πτολεμαίος» της 20ης Ιανουαρίου 2006 και 21ης Ιανουαρίου 2006 αντίστοιχα, ενώ το σκίτσο είναι του Γ. Καλαϊτζή. Ευχαριστούμε τους συντρόφους/ισσες από την Πτολεμαϊδα για την παραχώρηση των κειμένων και των εφημερίδων.

*** την Δευτέρα 16 Απρίλη, πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία, στις 6:00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Πτολεμαϊδας. Η πορεία, που καλέστηκε από την “συνέλευση αναρχικών-αντιεξουσιαστών σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα” είχε πάνω από 150 άτομα, ανάμεσά τους αρκετοί αναρχικοί/ες από τις γύρω πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Σε όλη τη διαδρομή γράφονταν συνθήματα με σπρέυ και στενσίλ, ένω βουλώθηκαν με σπρέυ οι σχισμές αρκετών ΑΤΜ τραπεζών. Η πορεία κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα όπου πετάχτηκαν κόκκινες μπογιές και αναπτήρες.

Την επόμενη μέρα στις 8:30 το πρωί, έγινε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Κοζάνης, μετά από κάλεσμα της “συνέλευσης αναρχικών-αντιεξουσιαστών σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα”. Παρακάτω, η αφίσσα του καλέσματος:

κοζανη-πανωκοζανη-αφισσα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *