Categories
Τοπικές ειδήσεις

Μαθητικές καταλήψεις, φθινόπωρο 2008

10/21/2008

Εκεί που σταματάει η απόγνωση και αρχίζει η τακτική…

(ή Όταν το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην -π ά σ ε ι θ υ σ ί α- γλοιώδη ανέλιξη βρήκε την πόρτα κλειστή)

Τί τρέχει λοιπόν;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, πάνω από 400 σχολία σ’ όλη τη χώρα έχουν καταληφθεί από μαθητές τους. Περίπου 70 απ’ αυτά στη Σαλονίκη, ενώ υπό κατάληψη είναι και τα περισσότερα λύκεια και γυμνάσια σε Κοζάνη (15 σχολεία), Πτολεμαϊδα, Φλώρινα, Έδεσσα, Κατερίνη… Σε άλλα οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα, ενώ έχουν ήδη γίνει 2 μικρές πορείες στην επαρχία.

Κάποια από τα πιο συχνά κοινά -μίνιμουμ- αιτήματα των καταληψιών είναι:
~ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16
~ΟΧΙ στην ενταντικοποίηση της εκπαίδευσης και τον εξεταστικό χαρακτηρα του λυκείου
~Δωρεάν μεταφορά και σίτιση για όλους/ες τους μαθητές και τις μαθήτριες!
~Βελτίωση των σχολικών υποδομών (θέρμανση/υγειινή κλπ), και φυσικά:
~Καμιά δίωξη στους συλληφθέντες των μαθητικών καταλήψεων
Ήδη, στην Καλαμάτα, στο Βόλο, στην Τρίπολη, στη Ρόδο, στην Αθήνα αλλά και στη Σαλονίκη (π.χ. το σπασμένο φυλάκιο και η κατεστραμμένη μικροφωνική στον “Ευκλείδη”) έχουν αφήσει τα σημάδια τους οι πρώτοι χαρούμενοι βανδαλισμοί. Απελευθερωτικές χειρονομίες που συνοδεύουν κάθε ξέσπασμα ενάντια στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, και της εκπαίδευσής σ’ αυτήν.


Όλες οι δυνάμεις του παλιού κόσμου, εισαγγελείς και οικονομολόγοι, δ η μ ο σ ι ο γ ρ ά φ ο ι, μπάτσοι και ψυχο-κοινωνιολόγοι, έχουν ενωθεί ενάντια στο νέο κύμα μαθητικής αταξίας. Ήδη δεκάδες μαθητές απειλούνται με δίκες, (3 ανήλικοι συλληφθέντες στη Ρόδο σε απόπειρα κατάληψης του τελευταίου σχολείου, ένας 30χρονος στην Καλαμάτα για βανδαλισμούς σε υπό κατάληψη σχολείο, πολλοί ακόμα απειλούνται με εξώδικα σε Τρίκαλα και Σαλονίκη), ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελείας Πρωτοδίκων, “η κατάληψη αποτελεί πλέον” και επίσημα “ποινικό αδίκημα”, ενώ κατηγορίες εκτός από τους ίδιους τους καταληψίες (διατάραξη και διακοπής της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας) θα μπορούν να επιρρίπτονται και στους γονείς ή τους καθηγητές των σχολείων (παραμέληση εποπτείας ανηλίκων).


Αν και το ζήτημα, με τους όρους που τίθεται στο “δημόσιο διάλογο” σήμερα, με τους όρους που τίθεται κάθε ζήτημα δηλαδή, ως μια αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο θα κατασταλεί, φαίνεται περίπλοκο, είναι αρκετά απλούστερο: Το τί θα κάνουν οι μαθητές με τα σχολεία τους είναι κάτι που αφορά τους ί δ ι ο υ ς κ α ι μ ό ν ο. Όσοι κλαψουρίζουν για την οικονομική χασούρα, ας μαζέψουν καλύτερα μετοχές καμιάς τραπεζας να σώσουν τον καπιταλισμό.

Σ’ ενα πρώτο βήμα από μεριάς μας, δεν μπορούσαμε παρά να τους μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς μας παροτρύνοντας τους να συνεχίσουν το ευγενικό έργο τους…

Παρακάτω, φωτογραφίες από τρικάκια και συνθήματα στο 1ο πειραματικό, στο 2ο, το 4ο, το 15ο και το 17ο λύκειο Θεσσαλονίκης. (Οι φωτογραφίες πάνω, είναι απ’ τον “Ευκλείδη”).



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *