Categories
Τοπικές ειδήσεις

Η μισθωτή σκλαβιά είναι θάνατος…

12/08/2007

Νεκρός εργάτης στη Σκύδρα…

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

“Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε εργοστάσιο εκτροφής σαλιγκαριών στη Σκύδρα του νομού Πέλλας, με θύμα 40χρονο χειριστή περονοφόρου ανυψωτικού οχήματος .
Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του, όταν κατά τη διάρκεια της εργασίας ανατράπηκε το όχημα που χειριζόταν και τον καταπλάκωσε. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, καθώς επίσης για τυχόν ευθύνες των υπευθύνων του εργοστασίου.” από http://www.e-tipos.com/newsitem?id=16506
Οι τοπικοί αλήτες-ρουφιάνοι το ‘πνιξαν το θέμα (εκτός μιας αναφοράς δυο σειρών για τα τυπικά, όπως στον πόλεμο…). Όχι ότι περιμέναμε κάτι απ’ αυτούς. Για το αποτέλεσμα της προανάκρισης δεν έχουμε κανένα λόγο να αγωνιούμε, για τις “τυχόν ευθύνες” των υπεύθυνων. Για το πότε θα αρχίσουν να συμβαίνουν στους υπεύθυνους αυτούς διάφορα “εργατικά ατυχήματα” πάλι, έχουμε αρκετή αγωνία και ανάλογο αγώνα μπροστά μας…

Νεκρός εργάτης σέ λατομείο στο Πλαγιάρι και κατάληψη του χώρου από κατοίκους

Ακόμα ένας νεκρός εργάτης τις τελευταίες μέρες στην Πέλλα [θυμίζουμε παλιότερη είδηση: Στο Προάστειο της Έδεσσας, κάτοικος Σεβαστειανών ενώ εργάζετο σε μάντρα πώλησης οικοδομικών υλικών, κατά την περιτύλιξη μπαλαντέζαας υπέστη ηλεκτροπληξία. Ο παθών μεταφέρθηκε στο ΓΝ Έδεσσας και τελικά απεβίωσε (από την φυλλάδα “Ο Λόγος” της Πέλλας). Όπως πάντα και παντού η μισθωτή σκλαβιά σκοτώνει], αυτή τη φορά στα λατομεία του Πλαγιαρίου (Δήμος Κύρρου, στον κάμπο των Γιαννιτσών). Σε απάντηση, κάτοικοι της περιοχής κατέλαβαν τον χώρο των λατομείων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη διεύθυνση. Ο εργάτης ήταν 42χρονος κάτοικος της περιοχής, πατέρας 2 παιδιών. Καταπλακώθηκε από όχημα του λατομείου, κακοσυντηρημένο (δεν έπιασαν τα φρένα) και χωρίς πινακίδες(…).

[Στη φωτογραφία: τρικάκι που ρίχτηκε στα Γιαννιτσά και σε γύρω χωριά. Το “Η μισθωτη σκλαβιά είναι θανατος” δεν αποτελεί μεταφορά, είναι κυριολεξία. Ειδικά μετά από άλλο ένα “εργατικό δυστύχημα” κι αυτό στην περιοχή όπου η βασική εργασία (γεωργικά) συνοδεύεται από τους περισσότερους αργούς θανάτους κ ασθένειες (καρκίνοι του δέρματος, επιθηλιώματα κλπ) από αλλού.

Κάποιες παραπάνω πληροφορίες:

εν συντομία: το ότι το όχημα δεν είχε πινακίδες πάει να πεί ότι ήταν παράνομο, άρα δεν υποβαλλόταν στον οποιο τυπικό έλεγχο (=περιττός χρόνος κ έξοδα για την επιχείρηση). H κατάληψη κράτησε για μια μέρα κι έληξε κάτω από παρουσία μπάτσων κ ασφαλιτών.

Σύμφωνα με την αναφορά εργατικών ατυχημάτων του 2007:

Ο 42χρονος οδηγός φορτηγού Κ. Καργάντσης έχασε τη ζωή του στο Λατομείο Π. Αυλίδη στο Πλαγιάρι του Δήμου Κύρρου στην Πέλλα, όταν το όχημα που οδηγούσε αναποδογύρισε. Το ατύχημα έγινε την ώρα που κατέβαινε από το “πατάρι” του λατομείου με το όχημα, οπότε και διαπίστωσε ότι τα φρένα δεν λειτουργούσαν και στην προσπάθειά του να το συγκρατήσει, το έριξε προς την πλευρά του βουνού. Να σημειωθεί ότι 15 μέρες νωρίτερα, άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε σε επιχείρηση της Σκύδρας, όταν ένας 40χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από ένα κακοσυντηρημένο φορτηγό μηχάνημα.”

Τρικάκι που πετάχτηκε σε γειτονιές των Γιαννιτσών και σε γύρω χωριά:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *