Categories
Uncategorized

Ενάντια στο νέο τραίνο υψηλής ταχύτητας (TAV), Val di Susa, Ιταλία – 30/07/2011

Σύντομο ιστορικό του αγώνα ενάντια στο TAV (τρένο υψηλής ταχύτητας)

Το NO TAV είναι μια κινητοποίηση στη Val di Susa στο Πιεμόντε της Ιταλίας, ενάντια στην κατασκευή ενός νέου σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας που θα ενώνει το Τορίνο με τη Λυόν στη Γαλλία. Η γραμμή αυτή είναι μέρος ενός σχεδίου της Ε.Ε. για τη σιδηροδρομική ένωση της Λυόν με τη Βουδαπέστη κι έπειτα την Ουκρανία. Ανάλογες κινητοποιήσεις εμφανίστηκαν στις αρχές του ’90 στη Φλωρεντία, την Μπολόνια και τη Ρώμη, όμως η μαχητικότητα και η άγρια καταστολή με την οποία αντιμετωπίστηκε το κίνημα στη Val di Susa έκαναν τη συζήτηση να διαδοθεί παντού.

Η απλή λογική πίσω απ’ το κίνημα είναι ότι μια νέα σιδηροδρομική γραμμή μέσα απ’ την κοιλάδα είναι παντελώς άχρηστη και περιττή, και ο μόνος σκοπός που εξυπηρετεί είναι η κερδοφορία των διαφόρων ιδιωτικών εταιριών που έχουν μερίδιο στην κατασκευή και λειτουργία της. Το NO TAV θεωρεί πως η τρέχουσα σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Πιεμόντε και Γαλλίας είναι αποτελεσματική, δεδομένου ότι η κίνηση στην περιοχή δεν είναι ποτέ τόσο ψηλή. Ακόμα πιο σημαντικό, η κατασκευή μιας νέας γραμμής θα κατέστρεφε οριστικά και αμετάκλητα ένα τεράστιο μέρος της κοιλάδας Susa, προκαλώντας μια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τα χωριά να χάνουν τον χαρακτήρα τους ή να εξαφανίζονται εντελώς.

Τα τρένα υψηλής ταχύτητας θεωρούνται στην Ιταλία “στρατηγικού ενδιαφέροντος” επενδύσεις, κάτι που σε μετάφραση απ’ την πολιτική παπαρολογία σημαίνει ότι η νομοθεσία επιτρέπει οποιοδήποτε έργο ΧΩΡΙΣ διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό και οποιονδήποτε αρμόδιο θεσμό (στμ: συγκεκριμένα η περιοχή του TAV στη Val di Susa έχει κηρυχθεί στρατιωτικοποιημένη με συνέπεια μεταξύ άλλων οι γεωργοί να περνούν από αστυνομικό-στρατιωτικό έλεγχο για να πάνε στα χωράφια τους). Σε μια εποχή οικονομικής κατάρρευσης όπως αυτή που διέρχεται η Ιταλία, τα έργα αυτά αξιώνουν δισεκατομμύρια απ’ τα χρήματα των φορολογουμένων, εις βάρος των βασικών αναγκών τους, όπως η εκπαίδευση και η υγεία. Οι μόνοι κερδισμένοι δεν είναι παρά οι κατασκευαστικές και εκμεταλλεύτριες ιδιωτικές εταιρίες που κερδοσκοπούν, και που όταν λόγω της χαμηλής ζήτησης για τη γραμμή το έργο θα τους φανεί μη-βιώσιμο, οι φορολογούμενοι θα ξανακληθούν να φορτωθούν τη χασούρα. Όπως στο Rossport, στην Ιρλανδία, οι αντιρρήσεις και οι προτάσεις του τοπικού πληθυσμού αγνοούνται πλήρως μπροστά στην μόνη σύγχρονη θεότητα: το χρήμα.

Το NO TAV έχει δημιουργήσει τον δικό του σχεδιασμό για την περιοχή, που συμπεριλαμβάνει:
-Αναδιάρθρωση των διαδικασιών παραγωγής και διανομής προκειμένου να μειωθούν οι μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων, ειδικά οι μακρυνές.
-Υποστήριξη των τοπικών βιώσιμων ανταλλαγών αντί για τις μεγάλες επιχειρήσεις
-Δημιουργία ή βελτίωση των ήδη υπαρκτών μέσων βιώσιμης και πράσινης μεταφοράς για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές
-Υποστήριξη της χρήσης της ήδη υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής

Πηγή: http://www.notavtorino.org/ μέσω http://italycalling.wordpress.com/2011/07/03/brief-history-of-the-no-tav-movement/

Μικρό χρονικό των τελευταίων ημερών:

24 Μάη: Πορεία και συγκρούσεις στην Maddalena του Chiomonte, μετά από επίθεση της αστυνομίας. Το ίδιο σκηνικό και 3 ημέρες μετά.

27 Ιούνη: Η νυχτερινή λαμπαδηδρομία εκατοντάδων διαδηλωτών έξω απ’ την πόλη Venaria δέχεται άγρια επίθεση 2.000 μπάτσων με πλήρη ανάρτηση. Στο κέντρο της πόλης, όχημα των ιταλικών ΜΑΤ επιταχείνοντας χτυπά και αφήνη νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα. Διαδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης οργανώνονται σε πολλές πόλεις ολόκληρης της χώρας. Ακτιβιστές που είχαν επισκεφτεί την Παλαιστίνη κάνουν λόγο για ομοιότητα στην κλίμακα και τις τακτικές της καταστολής. Μερικά βιντεάκια: video 1, video 2, video 3 . 30 διαδηλωτές και 30 αστυνομικοί τραυματίες.

3 Ιούλη: Οργανωμένες συγκρούσεις 6.000 (σύμφωνα με την αστυνομία) διαδηλωτών με την αστυνομία. Χρηση μολότωφ, μπουκαλιών με αμμωνία και κροτίδων από μεριάς των διαδηλωτών. Τουλάχιστον 188 αστυνομικοί τραυματίες και 15 διαδηλωτές. Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για εισαγόμενους ακτιβιστές από Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία… Σύλληψη τεσσάρων διαδηλωτών. Ντοκουμέντο αστυνομικής βίας (κακοποίηση διαδηλωτή και είσοδος μπουλντόζας μέσα από αρχαιολογικό χώρο καταστρέφοντας μέρος του). Αστυνομικοί, μπράβοι και πυροσβέστες συνεργάζονται αγαστά στους προπηλακισμούς διαδηλωτών.

Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για ακτιβιστές απ’ τον ανταγωνιστικό χώρο που διείσδυσαν στη διαδήλωση με κράνη και εργαλεία για πόλεμο, προκαλώντας την αντίδραση της αστυνομίας. Αν και αυτή η τακτική του “Διαίρει και βασίλευε” είχε φέρει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης μετά τις συγκρούσεις στη Γένοβα, το δίκτυο των τοπικών επιτροπών NO TAV με συνέντευξη τύπου που θα δώσει την επόμενη μέρα θα πάρει μια αρκετά διαφορετική θέση: “Δεν ήταν το Black Block, ήταν απλοί άνθρωποι που συγκρούστηκαν, η πλειοψηφία των οποίων ντόπιοι. Ήρθαμε προετοιμασμένοι με κράνη και μάσκες μετά τα όσα συνέβησαν στις 27 Ιούνη, αλλά ήρθαμε με γυμνά χέρια. Μετά την επίθεση της αστυνομίας με δακρυγόνα, πέτρες και κανόνια νερού, υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας με όποιον τρόπο μπορούσαμε. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάνουμε”. δήλωσε ο Maurizio Piccione ανοίγοντας την εκδήλωση. Ένας άλλος εκπρόσωπος δήλωσε “η λαϊκή αντίσταση είναι ο τρόπος μας να κάνουμε πράγματα. Η μόνη κατηγορία που θα δεχθούμε είναι ότι αντισταθήκαμε σε μια κατάσταση που δε δημιουργήσαμε εμείς. Το Black Block xρησιμοποιείται σαν αποδιοπομπαίος τράγος, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν το γεγονός ότι μια ολόκληρη περιοχή αντιστέκεται. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της Val di Susa που αντέξανε, και είμαστε περήφανοι γι αυτό.”

4 Ιούλη: Το τροχόσπιτο-στέκι του κινήματος NO TAV που είχε αγοραστεί με δωρεές των συμμετεχόντων στο κίνημα πυρπολήθηκε αργά την νύχτα, αποκαθιστώντας εν μέρει το πληγέν δέος της αστυνομίας.

5 Ιούλη: Κατάληψη των ταμείων στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νάπολης από 70 αντιεξουσιαστές και αυτόνομους, σε αλληλεγγύη με το κίνημα NO TAV.

10 Ιούλη: Καθαρισμός του δάσους της κοιλάδας μετά από κάλεσμα του κινήματος NO TAV.

13 Ιούλη: Πορείες αλληλεγγύης στη Ρώμη και σε άλλες πόλεις.

14 Ιούλη: Τρία τάγματα αλπινιστών που επιστρέφουν από την Καμπούλ στρατοπεδεύουν στη Val di Susa. Φήμες ότι ο στρατός θα αντικαταστήσει την αστυνομία στην περιοχή.

15 Ιούλη: Δίκη και αποφυλάκιση των ως τώρα συλληφθέντων. Στρατιωτικο-αστυνομική φρουρά στις φυλακές του Τορίνο για πρόληψη αναταραχής.

16 Ιούλη: Λαϊκή γιορτή και συλλογικό δείπνο στο Τορίνο.

23 Ιούλη: Μετά από κάλεσμα του ανταγωνιστικού χώρου οργανώνονται πορείες που καταλήγουν σε πολύωρες οδομαχίες με τις δυνάμεις καταστολής στο Μιλάνο και σε άλλες πόλεις. Διαμεσολαβούν διάφορες δράσεις, μπλοκαρίσματα τρένων, εκδηλώσεις αντιπληροφόρησης, λαϊκές γιορτές, καταστροφές περιφράξεων, μηχανημάτων κοκ.

24 Ιούλη: Εμπρηστικό σαμποτάζ εναντίον συνεργάτιδος εταιρίες του TAV. Καταστράφηκαν τα γραφεία της εταιρίας και εκσκαφικά μηχανήματα. Έχουν προηγηθεί ανάλογες δράσεις, από τον ξυλοδαρμό του Ferdinando Lazzaro, ιδρυτικού μέλους της Italcoge που κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένο αγκόνα, μέχρι βανδαλισμούς σε σχετικούς στόχους (μηχανήματα, περιφράξεις, προσωπικά οχήματα διευθυντών εταιριών). Η ιστοσελίδα ΝΟ TAV πάντως θα καταδικάσει τις δράσεις αυτές που “δεν προάγουν τον ίδιο σκοπό με την μαζική αντίσταση”, συνεχίζοντας μια προβληματική παράδοση αποστασιοποίησης απ’ την μειοψηφική δράση που κρατά απ’ το ’70 στο ιταλικό κίνημα. Πηγή: http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com/

25 Ιούλη: Νέος γύρος συγκρούσεων στο Chiomonte. 5 αστυνομικοί στο νοσοκομείο.

28 Ιούλη: Πορεία και συγκρούσεις εκ νέου στο Chiomonte. Στο Τρέντο, πυρπολείται μια κεραία της Vodafone σε αλληλεγγύη με τους αναρχικούς κρατουμένους Costa, Billy, Silvia (it) και τον αγώνα ενάντια στο TAV.

29 Ioύλη: Επιθετική πορεία 300 αντιεξουσιαστών-αυτόνομων στον χώρο του TAV στο Τορίνο, με πέτρες, κροτίδες, καπνογόνα, κατάφεραν ζημίες σε μηχανήματα, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού. 6 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

29-30 Iούλη: Επιχειρήσεις από τους Digos (εκαμ) εναντίον αγωνιστών του αντιεξουσιαστικού, αυτόνομου και του NO TAV κινήματος στο Chiomonte και στο Τορίνο. Τα εύρετρα (μάσκες, σφενδόνες κλπ) παρουσιάζονται στα ΜΜΕ με σοκαριστικό τρόπο. Στο μεταξύ, φαίνεται να έχουν εξαντληθεί οι αντιασφυξιογόνες μάσκες απ’ όλα τα καταστήματα της περιοχής. Πηγή-Φωτογραφίες: http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com/2011/07/la-stampa-29072011-digos-has-made.html

Περισσότερα: Indymedia Piemonte, contrainfo, finimondo

6 replies on “Ενάντια στο νέο τραίνο υψηλής ταχύτητας (TAV), Val di Susa, Ιταλία – 30/07/2011”

NO TAV – Ο αγώνας συνεχίζεται

Μια σύνοψη των τελευταίων γεγονότων – Η Baita Clarea είναι μια περιοχή στη Val Susa όπου θα ξεκινήσουν σύντομα τα έργα των εγκαταστάσεων του TAV (τραίνου υψηλής ταχύτητας).
Τη Δευτέρα 27 φλεβάρη, οι δυνάμεις της τάξης ξεκίνησαν τις εξώσεις και τις κατασχέσεις γαιών στη Baita Clarea προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για τις καταστροφικές εργασίες του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας.
Την ίδια μέρα, ο Luca Abba’, ένας κάτοικος της Val Susa του οποίου η γη επίσης απαλλοτριώθηκε απ’ την κυβέρνηση, σκαρφάλωσε σ’ έναν πυλώνα ηλεκτρισμού σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις προελαύνουσες αστυνομικές δυνάμεις. Οι μπάτσοι διέταξαν τον Luca να κατέβει και άρχισαν να σκαρφαλώνουν επίσης στον πυλώνα, χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο για την ασφάλειά του ή να κλείσουν το ρεύμα, οθώντας τον ακόμα ψηλότερα.
Ως αποτέλεσμα, ο Luca έπαθε ηλεκτροπληξία και έπεσε αρκετά μέτρα στο έδαφος. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι διασώστες του καθυστέρησαν από αλυσίδες ΜΑΤατζήδων για αρκετή ώρα, ωστόσο τελικά ο Luca διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο. Πλέον έχει διαφύγει τον κίνδυνο παρόλο που η κατάστασή του παραμένει σοβαρή.
Οδοφράγματα στήθηκαν απ’ τους ανθρώπους του NO TAV στην περιοχή, που έχει κηρυχθεί “στρατηγική τοποθεσία εθνικού ενδιαφέροντος” (στρατιωτικός νόμος).
Διαμαρτυρίες και μπλόκα οργανώνονται σ’ όλη την Ιταλία.
Η Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολώνιας τελεί υπό κατάληψη σε αλληλεγγύη με τον αγώνα στη Val Susa. Ακολουθεί η προκήρυξη των καταληψιών:

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Στις 27 Φλεβάρη 2012 ο στρατιωτικός μηχανισμός του Κράτους επιτέθηκε στον λαό της Val Susa, απαλλοτριώνοντας και ισοπεδώνοντας τη γη του με μπουλντόζες και κλούβες, προκειμένου να διεξάγει το παρανοϊκό σχεδιο κατασκευής του TAV.

Μεταξύ των ακτιβιστών του NO TAV που αντιτίθενται στην εισβολή, ο Luca, ένας σύντροφος που η γη του απαλλοτριώθηκε απ’ την εταιρία CMC, σκαρφάλωσε σ’ έναν πυλώνα για να μπλοκάρει την προέλαση των μπουλντόζων.

Καθώς οι μπάτσοι προσπάθησαν να τον τραβήξουν κάτω, ο Luca συνέχισε να ανεβαίνει στον πυλώνα μέχρι που χτυπήθηκε από ρεύμα 15.000 βολτ και έπεσε στο έδαφος.

Παρά το γεγονός ότι οι διασώστες του εμποδίστηκαν για σχεδόν μια ώρα από αλυσίδες δυνάμεων των ΜΑΤ, ο Luca νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου, αν και η κατάστασή του παραμένει εξαιρετικά σοβαρή.

Όμως αυτό δεν είναι το μόνο που μας εξοργίζει! Αυτός ο πυλώνας θα έπρεπε να είχε μονωθεί, η αστυνομία το γνώριζε και δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό, αντιθέτως κυνήγησαν τον Luca ωθώντας τον ακόμα ψηλότερα.

Ήταν καθαρά θέμα τύχης που το κράτος δεν άφησε νεκρό έναν σύντροφό μας!

Είναι λοιπόν πλέον σαφές πως ο αστυνομικός διευθυντής Manganelli κήρυττε πόλεμο στην κοιλάδα και κάθε αντιστεκόμενο άνθρωπο, όταν πριν λίγες μέρες, δήλωνε ανοιχτά πως θα θρηνήσουμε νεκρό στη Val Susa.

Η περιοχή έχει κηρυχθεί “στρατηγική τοποθεσία εθνικού ενδιαφέροντος”, που σημαίνει στρατιωτική κατοχή και νομιμοποίηση ανεξέλεγκτης κρατικής βίας.

Ο λαός της κοιλάδας και οι αλληλέγγυοι/ες έχουν καταλάβει άμεσα τον αυτοκινητόδρομο κοντά στα έργα σε διάφορα σημεία, ούτως ώστε να αποκλείσουν την πρόσβαση τόσο στις δυνάμεις της τάξης όσο και στους εργάτες του TAV.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες, ένας μεγάλος αριθμός πολύμορφων δράσεων αλληλεγγύης έχουν λάβει χώρα σε 26 πόλεις [πάνω από 80 μέχρι τώρα], προκαλώντας ζημιές και διαταραχές στην κίνηση των TAV σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, οι επιθέσεις αλληλεγγύσεις εξαπλώθηκαν πέρα απ’ τον τομέα των μεταφορών, περιλαμβάνοντας όλους τους εργάτες που κατέβηκαν σε απεργία σήμερα το πρωί.

Καταλαβαίνουμε πως ο αγώνας ενάντια στο TAV ξεπερνάει τα όρια μιας περιοχής καθώς και το ίδιο το TAV επεκτείνεται σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Έτσι, καταλάβαμε κι εμείς τη σχολή των πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου της Μπολώνιας σε αλληλεγγύη με τον Luca και τους συλληφθέντες του κινήματος NO TAV.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό χώρο όπου μπορούμε να συζητήσουμε ιδέες και προτάσεις ενάντια στην ανάπτυξη αυτού του καταστροφικού έργου, και να οργανωθούμε στην πόλη μας.

Αλληλέγγυοι/ες στο NO TAV από την Μπολώνια, Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2012

Απ’ τις 26 Γενάρη 2012 το ιταλικό κράτος έχει προχωρήσει σε μαζικές -και συνήθως βίαιες- συλλήψεις και προφυλακίσεις αγωνιστών του κινήματος NO TAV και αλληλέγυων, κυρίως απ’ τον αναρχικό και καταληψιακό χώρο. Λίγες μέρες μετά, άρχισαν οι εξαναγκαστικές (α-λα Κίνα) απαλλοτριώσεις γαιών και εξώσεις κατοίκων της Val Susa.

Val Susa, Italy – A summary of the struggle and an update on the imprisoned comrades

By act for freedom now/B.pd

A summary of the events in Val Susa

Various Italian governments have been trying to carry out the TAV (high speed railway) project for more than twenty years. In particular, what politicians and economic lobbies want to achieve is the construction of a high speed railway track linking Turin to Lyon, which will imply the ruin of one of the most beautiful mountain areas of the country, the Susa valley (Piedmont, northern Italy).

Since the early nineties, the people of the Val Susa valley have been opposing this project with all possible means. In fact, not only will the TAV destroy the natural beauty of the valley, its water sources and fauna but it will also imply the transformation of the area into an open construction yard for years on end, with further devastating consequences for the environment. While the propaganda of the regime has always stressed that the TAV is of paramount importance for economic development and therefore for the quality of people’s lives, the inhabitants of the Susa valley know very well that the new high speed trains are totally useless to their lives or to the ‘development’ of the valley. Among other things, to travel on such trains will be so expensive that only the very rich will be able to afford the cost. It is therefore pretty obvious that the TAV project will only benefit the interests of capital, increasing the speed of deadly businesses and enhancing only the development of a ‘civilization’ based on profits and exploitation.
The people of the valley and a great number of comrades all over the country have always showed their firm determination to stop this nth capitalist plan of devastation.
Countless of actions of sabotage against the machinery of the TAV have been carried out throughout all these years, small and big effective actions which have caused real disruption on the capitalist way of functioning and which needed no grandiose words of claim. Not to mention the numerous demos, blockages, occupation of yards that have characterized this relentless and tenacious struggle.

However, the economic and political interests at stake in the TAV are far too important for power. It’s not just the construction of a railway line that will speed up businesses. It’s also yet another way to impose conditions of exploitation and slavery, i.e. the very basis on which capital is founded and reproduces itself to the detriment of freedom, the environment and all that we care most.
This is why in 1998 a judiciary frame-up was orchestrated against anarchist comrades Edoardo Baleno, Soledad Rosas and Silvano Pellissero, all accused of belonging to a non existent subversive organization, which according to the judiciary was responsible for a great number of attacks on the TAV. Power needed a scapegoat to justify the existence of so many acts of sabotage whose authors couldn’t be identified.
Edoardo and Sole died while in detention. The official version of the events says that they committed suicide but we know even too well that these two comrades were murdered by the judges who accused them, the jailers who kept them locked up and the infamous and disgusting press campaign unleashed against them since the first day of their arrest.

It would be impossible to list here all the episodes of the struggle against the TAV.
For the moment we just mention the latest events such as the days of resistance against the occupation troops of the government in Val Susa (June and July 2011), the mass arrest of those who took part to those days of resistance (January 2012) and the attempt by the forces of order to murder Luca, a comrade who had climbed a pylon in Baita Clarea trying to block the ongoing military operation that also resulted in the expropriation of the comrade’s land (February 2012). Luca is still recovering in hospital.

As happened with Sole, Baleno and Silvano, solidarity with Luca and all those hit by repression while struggling against the TAV has expressed itself with force all over Italy and beyond. In this case too, it would be impossible to mention all the actions, demos, disruptions, etc that are still taking place in solidarity with Luca, the arrested comrades and the Val Susa struggle.

So we conclude this brief summary with the last update on the arrests of 26th January 2012.

Of the six comrades still detained in jail, Luca and Giorgio were released (May 2012) and are now under house arrest.
The comrades who are still being held in prison are:

Juan Antonio Sorroche Fernandez – Via Beccaria 13 – Spini di Gardolo – 38014 Trento – Italy.

Alessio Del Sordo – Lorusso Cotugno – Via Pianezza 300 – 10151 – Torino – Italy

Maurizio Ferrari and Marcelo Damian Jara Marin – San Vittore – Piazza Filangeri 2 – 20123 – Milano – Italy.

THE VAL SUSA STRUGGLE CONTINUES
FREEDOM FOR ALL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *