Categories
Uncategorized

O Καντάφι δε θα τολμήσει…: Νέα από Λιβύη, 7/5/2011

“Ο Καντάφι δεν θα τολμήσει

Εδώ και δυο μέρες, οι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει μαζικά τον τόπο, θορυβημένοι από τις φήμες των δηλητηριωδών αερίων. Πράγματι, οι στρατιώτες του Καντάφι εθεάθησαν να φέρουν αντιασφυξιογόνες μάσκες έξω απ’ το Ζιλτάν, μια κωμόπολη δυτικά της Μισράτα. Αυτή η είδηση, απ’ τις λιγότερο ασφαλείς, δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο η πρόνοια είναι η μητέρα της ασφάλειας και τα ποντίκια εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς δεύτερη σκέψη. Ορισμένοι μάλιστα μου ζήτησαν ακόμη να μην αποκαλύψω τη φυγή τους προκειμένου να μη δημιουργηθεί ένας πανικός φυγής.

“Ο Καντάφι δε θα τολμήσει!” είπαν μερικοί, είναι αλήθεια ότι μετά τις οβίδες και τις εμπρηστικές βόμβες, θα συνεχίσει με το γάντι. Ευτυχώς, έκτοτε, το μεγαλύτερο μέρος του πυροβολικού του έχει σωπάσει, αναμφίβολα το αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ.

Οι εξεγερμένοι επίσης αφουγκράζονται τη σιωπή. Εδώ κι έξι μέρες, οι ομάδες βρίσκονται εγκλωβισμένες στις θέσεις τους με απόφαση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στο al Giran, έχει απαγορεύσει στους πάντες να κυκλοφορούν πέραν της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Οι σποραδικές μάχες και οι πυροβολισμοί κάνουν πού και πού αισθητή την εμφάνισή τους. Οι κανταφικοί μοιάζει να υποχωρούν απ’ τις περισσότερες θέσεις τους, τουλάχιστον προσωρινά, ειδικά στην Ταυμίνα προχθές και στο Ζιράν σήμερα.

Τα εχθρικά στρατεύματα μοιάζει να περνάν δύσκολες ώρες. Οι ομαδικές μεταγωγές τους στο εσωτερικό της χώρας έχουν γίνει επικίνδυνες λόγω των βομβών του ΝΑΤΟ, χάνουν σε κάθε πεδίο, και τα εφόδιά τους εξαντλούνται. Λένε για παράδειγμα ότι ένα λίτρο βενζίνης στην κατεχόμενη ζώνη ανταλλάσσεται με 5 δηνάρια, δηλαδή είναι δυο φορές πιο ακριβό απ’ ότι στη Γαλλία και 25 φορές πιο ακριβό απ’ ότι στην ελεύθερη ζώνη.

Στο κέντρο της πόλης τα εργαστήρια λειτουργούν στο φουλ, αυτοσχέδιες βόμβες, χειροβομβίδες, αντιαρματικές βόμβες, θωράκιση οχημάτων, εκτοξευτές ρουκετών, κατασκευάζουνε μαζικά οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί αυτός ο πόλεμος. Ωστόσο, έχουν επιβληθεί τα τυπικά μοντέλα, και δε βλέπουμε να εμφανίζονται νέοι τύποι προσαρμοσμένη σε κάθε ειδική χρήση.

Στο μέτωπο, ο πόλεμος θέσεων απαιτεί μια γενικευμένη χρήση του πυροβολικού, ιδιαίτερα των οβίδων. Δεν βλέπει κανείς πια τον εχθρό, τον υποψιάζεται μέσα από τα κυάλια του, σ’ ένα αυτοκίνητο στο βάθος ενός ίχνους σκόνης.

Σπάζοντας τη συνήθη μονοτονία, ο Καντάφι έστειλε χθες βράδυ στο λιμάνι δυο ελικόπτερα. Τα μηχανήματα έχουν ακινητοποιηθεί από νάρκες εδάφους στη ζώνη του Κασσέρ Χαμέδ. Αποχώρησαν χωρίς να δωθεί συνέχεια. Το ραδιόφωνο του ΝΑΤΟ που παρακολουθεί άμεσα τις εξελίξεις, αρκέστηκε σε μερικά γενικά σχόλια: “Αν περάσει κάποιο ελικόπτερο μπορείτε να το ρίξετε, δεν είναι δικό μας”. Το ΝΑΤΟ προφανώς έχει αποφασίσει να συγκεντρώσει γύρω του διάφορα μήντια, με γέλια και τραγούδια.

Τα μαγαζιά είναι και πάλι γεμάτα, με εξαίρεση τα πολύ εξειδικευμένα προϊόντα όπως τα είδη για μωρά ή τα τσιγάρα που λείπουν δραματικά απ’ τους μαχητές. Ευτυχώς, η μαύρη αγορά είναι πανταχού παρούσα για καλύψει αυτήν την ανεπάρκεια.

*^*^*

Πηγή: En route! – [http://setrouver.wordpress.com]

Προηγούμενες μεταφράσεις ενημερώσεων για τον πόλεμο στη Λιβύη από το En route!:

Στρατηγική της εξέγερσης και της πολιορκίας της Μισράτα, Λιβύη 4/4/2011

Η Βεγγάζη ξυπνά, ο λαός της μαρτυρά, Λιβύη 8/4/2011

Μισράτα: συνάντηση μ’ έναν οπλοποιό κι έναν μανάβη, Λιβύη 12/4/2011

Εξεγερσιακές τεχνικές από την Μισράτα, Λιβύη 12/4/2011

“Υγρό και μαύρο”: Νέα από Βεγγάζη, Λιβύη,  14/4/2011

Ενημέρωση από Μισράτα, 15/4/2011

Για τον τραυματισμό ενός απ’ τους συντρόφους-ανταποκριτές στην Μισράτα, 26/4/2011

One reply on “O Καντάφι δε θα τολμήσει…: Νέα από Λιβύη, 7/5/2011”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *