Categories
Uncategorized

Κίνα: Top Ten μαζικών ταραχών του 2010

10 απ’ τις -κυριολεκτικά- εκατοντάδες εξεγέρσεις που έλαβαν χώρα στην Κίνα το 2010, όπως τις παρουσιάζει ο συντάκτης ειδήσεων της Κίνας των The Epoch Times (http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48458/):



10. Διαμαρτυρία 10.000 και πλέον ανθρώπων για τον θάνατο ενός αγοριού από νοσοκομειακή αμέλεια – Jiangsu

Το βράδυ της 28ης Νοέμβρη, ένα 5χρονο αγόρι πέθανε, συνδεδεμένο με ενδοφλέβιο ορό στο Λαϊκό Νοσοκομείο της επαρχίας Jiangsu στην πόλη Zhanjiagang. Ήταν ο δεύτερος τέτοιος θάνατος εντός 10 ημερών στο ίδιο νοσοκομείο. Ο γιατρός σε υπηρεσία δεν βρισκόταν εκεί την κρίσιμη στιγμή. Κόσμος απ’ τις οικογένειες των θυμάτων αλλά κι απ’ τον τοπικό πληθυσμό εξοργίστηκαν απ’ την υπεροψία και την αδιαφορία του νοσοκομειακού προσωπικού.  Την έβδομη μέρα μετά τον θάνατο του δευτέρου παιδιού, μέρα μεγάλης σημασίας για τα κινέζικα μνημόσυνα έθιμα, ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε αυθόρμητα μπροστά στο νοσοκομείο. Οι αρχές κινητοποίησαν τόσο τις κλασσικές αστυνομικές δυνάμεις, όσο και ειδικές αστυνομικές μονάδες απ’ το Suzhou και το Changzhou, κάτι που εξόργισε περαιτέρω τους χιλιάδες συγκεντρωμένους για να πενθήσουν. Ο θυμός έγινε γρήγορα οργή, και η οργή βία. Το νοσοκομείο σπάστηκε κι έμειναν πίσω μόνο συντρίμμια. Αστυνομικά καπέλα, ασπίδες, αλουμινένιες βέργες απ’ το νοσοκομείο ρίχτηκαν γύρω-γύρω σαν λάφυρα. Ήταν η πρώτη μαζική διαμαρτυρία στην Zhangjiagang ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

9. 1.000 επιτιθέμενοι στην αστυνομία ενάντια στις απαλλοτριώσεις γεωργικής γης – Guangxi

Το πρωί της 13ης Οκτώβρη, οι γεωργοί της πόλης Longyu της επαρχίας Guangxi παρεμπόδισαν τα κατασκευαστικά έργα, καθώς δεν είχαν λάβει ικανή αποζημίωση για τη γη τους που είχε απαλλοτριωθεί με το έτσι θέλω. Απαίτησαν την απελευθέρωση άλλων χωρικών που είχαν συλληφθεί σε συμπλοκές με την αστυνομία την προηγούμενη μέρα. Η τοπική κυβέρνηση αρνήθηκε το αίτημά τους, πυροδοτώντας μια έντονη αντιπαράθεση. Επτά αστυνομικά οχήματά κι ένα κυβερνητικό αυτοκίνητο αναποδογυρίστηκαν από οργισμένους χωρικούς, κι ένας αστυνομικός ξυλοκοπήθηκε μέχρι να ματώσει. Για τη διάλυση του πλήθους, κινητοποιήθηκαν η στρατιωτική αστυνομία, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και προσωπικό της κρατικής ασφάλειας, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και ξυλοδαρμών τραυματίζοντας αρκετούς χωρικούς. Η αστυνομία αποσύρθηκε απ’ τους δρόμους μόνο μετά τις 4 το απόγευμα.

8. Μαζικά κατά της ρύπανσης – Guangxi

Στις 11 Ιούλη, οι χωρικοί του Pangling της επαρχίας Guangxi διεξήγαγαν μια ευρεία διαμαρτυρία στο εργοστάσιο αλουμινίου Xinfa λόγω της ρύπανσης. Το εργοστάσιο έστειλε 300 υπαλλήλους του να επιτεθούν στους χωρικούς με σωλήνες και ξύλινα ραβδιά, τραυματίζοντας αρκετούς και ρίχνοντας 2 ηλικιωμένες στο ποτάμι. Οργισμένοι χωρικοί περικύκλωσαν το εργοστάσιο και του επιτέθηκαν με πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες. Σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, δεκάδες εργάτες τραυματίστηκαν και υπήρξαν ακόμη νεκροί. Καταστράφηκε μέρος του εξοπλισμού. Το Κέντρο πληροφόρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία ανέφερε ότι οι αρχές κινητοποίησαν πάνω από 1.000 άτομα της στρατιωτικής αστυνομίας και ειδικών αστυνομικών μονάδων, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα. Οι αρχές αρνούνται την ύπαρξη νεκρών. Μετά το συμβάν, χιλιάδες χωρικών κατέθεσαν μηνύσεις στην τοπική κυβέρνηση, αλλά η διαδικασία μπλοκαρίστηκε από την στρατιωτική αστυνομία.

7. Διαμαρτυρία και καταστολή με δακρυγόνα – Ma’anshan

Το βράδυ της 11ης Ιούνη, ο Wang Guoqing, διευθυντής του γραφείου τουρισμού γιια την περιοχή Ma’anshan, της επαρχίας Anhui χτύπησε έναν φοιτητή οδηγώντας πάνω απ’ το όριο ταχύτητας. Αφού παρέσυρε τον φοιτητή, σταμάτησε το αμάξι του, κατέβηκε και τον χτύπησε σπάζοντάς του το οστό της οφθαλμικής κόγχης. Αφού συγκεντρώθηκε ένα πλήθος περαστικών απαιτώντας απ’ τον Wang να ζητήσει συγγνώμη, ο Wang κάλεσε την αστυνομία ζητώντας την προστασία της. Διέφυγε κρυμμένος μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας. Η τοπική κυβέρνηση της Ma’anshan φοβούμενη ταραχές, έστειλε τα κινεζικά ΜΑΤ και μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας για να διαλύσουν το πλήθος. Αρκετοί τραυματίστηκαν ενώ ο Wang κατάφερε να διαφύγει. Ο κόσμος αμύνθηκε με πέτρες και μπουκάλια νερού, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διαλύσει.

6. Χωρικοί εναντίον εργολάβων, μπράβων και κράτους – Yunnan

Στις 2 Νοέμβρη, γύρω στους 200 κατοίκους της Κοινότητας Phoenix της επαρχίας Yunnan συγκεντρώθηκαν σ’ ένα εργοτάξιο για να διαμαρτυρηθούν κατά του δημάρχου της γειτονικής πόλης Zhaotong που τους αφαίρεσε τη γη τους στο όνομα των κρατικών απαλλοτριώσεων γης. Ο δήμαρχος είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τους εργολάβους, ενώ επωφελούταν και προσωπικά απ’ το έργο. Οι αρχές της Zhaotong έστειλαν πάνω από 20 οχήματα, περιλαμβανομένων 2 ασθενοφόρων κι ενός πυροσβεστικού. Το απόγευμα, γύρω στα 1.000 διευθυντικά στελέχη μαζί με προφανώς πληρωμένους τραμπούκους εμφανίστηκαν με μαχαίρες και τσουγκράνες, χτυπώντας όσους χωρικούς βρήκαν εκεί. Ένας 30άρης άνδρας και μια 40άρα γυναίκα χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου, και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Εξοργισμένοι χωρικοί αναποδογύρισαν το αυτοκίνητο ενός υπευθύνου και πυρπόλησαν άλλων. Στη συνέχεια, τα επίσημα μέσα έθαψαν το γεγονός ότι υπήρξαν νεκροί απ’ την μεριά των χωρικών και κατέκριναν τις διαμαρτυρίες τους.

5. Κρατικοί υπάλληλοι χτυπούν ηλικιωμένη μικροπωλήτρια, το πλήθος καίει μπατσικά οχήματα ως αντίποινα – Kunming

Το βράδυ της 26ης Μάρτη, μια ηλικιωμένη πλανώδια μικροπωλήτρια στην αγορά της περιοχής Beishi του Kunming, επαρχία Yunnan, συνελήφθη από υπαλλήλους της αστικής διαχείρισης (chengguan), που της επέβαλαν πρόστιμο 200 γιουάν (18 ευρώ). Εκείνη έπεσε στα γόνατα εκλιπαρώντας για έλεος, καθώς είχε μόνο 150 γιουάν, αλλά οι υπάλληλοι αναποδογύρισαν το κάρο της, τραυματίζοντας την ίδια. Εξοργισμένοι απ’ τη συμπεριφορά τους, μικροπωλητές και περαστικοί γρήγορα μαζεύτηκαν γύρω τους και τους έσπρωξαν μέσα σ’ ένα βανάκι για να μην μπορέσουν να ξεφύγουν. Το εξαγριωμένο πλήθος ανέτρεψε επτά οχήματα της αστυνομίας και πυρπόλησε δυο απ’ αυτά. Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

4. Διαδηλωτές καταλαμβάνουν 22 κυβερνητικά οχήματα – Shandong

Στις 21 Ιούνη, η τοπική κυβέρνηση της Weizi στην πόλη Changyi της επαρχίας Shandong έστειλε ένα κομβόι 60 οχημάτων για μια υποχρεωτική κατεδάφιση μέρους του χωριού Taobu. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για την έλευσή τους με αυτοσχέδια σινιάλα, και βγήκαν όλοι μαζί να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Η ομάδα κατεδάφισης εκφοβίστηκε απ’ το πλήθος των χωρικών και υποχώρησε αμέσως. Όμως ο χωρικός Song Wei δεν κατάφερε να φύγει απ’ την μέση. Χτυπήθηκε από ένα όχημα και έπεσε στο έδαφος, με τα πόδια και τα χέρια σπασμένα και το πρόσωπο να αιμορραγεί. Ο οδηγός προσπάθησε να διαφύγει, αλλά εξοργισμένοι χωρικοί έσπασαν το όχημα και έβγαλαν από μέσα τον οδηγό δέρνοντάς τον. Στο τέλος, οι χωρικοί έδιωξαν απ’ το χωριό τους απεσταλμένους της τοπικής κυβέρνησης παίρνοντας 22 απ’ τα κυβερνητικά οχήματα. Έσκασαν τα λάστιχα κι απαίτησαν απ’ τους αξιωματούχους του Κόμματος να δώσουν εξηγήσεις, όπως θα ‘ρχονται να τα πάρουν.

3. Διαδηλωτές σπάνε αστυνομικό τμήμα και δέρνουν τον διευθυντή του – Sichuan

Στις 3 Αυγούστου στην πόλη Neijiang της επαρχίας Sichuan, ένα ζευγάρι ξυλοκοπήθηκε βίαια και τραυματίστηκε σοβαρά από τοπικούς υπαλλήλους αστικής διαχείρισης (chengguan) και αστυνομικούς με αφορμή μια θέση πάρκινγκ μοτοσυκλέτας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε αυθόρμητα μπροστά απ’ το αστυνομικό τμήμα ζητώντας την παράδοση των υπεύθυνων για τη βιαιοπραγία εναντίον του ζευγαριού. Οι τοπικές αρχές έστειλαν πάνω από 1000 ΜΑΤ για να καταστείλουν το πλήθος, που αυξήθηκε σε πάνω από 10.000 συμμετέχοντες σε σφοδρές μάχες με την αστυνομία σ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Πάνω από 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού διευθυντή. Το επεισόδιο έλαβε τέλος όχι νωρίτερα απ’ τις 7 το επόμενο πρωί και μετά τις συλλήψεις δεκάδων πολιτών.

2. Χιλιάδες οργισμένων χωρικών επιτίθενται σε κυβερνητικό κτίριο – Jiangxi

Το απόγευμα της 5ης Ιούλη, η τοπική κυβέρνηση της Gangkou της επαρχίας Jiangxi, έστειλε αστυνομικά οχήματα και πάνω από 100 αστυνομικούς για να εμποδίσουν χωρικούς απ’ την Dongxia να κινηθούν προς το Πεκίνο όπου ήθελαν να διαμαρτυρηθούν εναντίον των υποχρεωτικών μετατοπίσεων πληθυσμών. Οδηγοί λεωφορείων δέχθηκαν απειλές για να μην επιβιβάσουν χωρικούς, κάτι που υποχρέωσε πάνω από 100 χωρικούς να κάνουν μια παράκαμψη περπατώντας 50 χιλιόμετρα μέσα απ’ την επαρχία Hubei προς το Πεκίνο. Η αστυνομία έστειλε 30 αστυνομικά οχήματα για να ανακόψει την πορεία των χωρικών και να τους γυρίσει στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης. Οι χωρικοί ζήτησαν να διαπραγματευθούν με τον δήμαρχο, αλλά διαλύθηκαν απ’ την αστυνομία. Δυο γυναίκες χτυπήθηκαν μέχρι αναισθησίας απ’ την αστυνομία και πάνω από είκοσι τραυματίστηκαν. Χιλιάδες οργισμένοι χωρικοί έσπασαν τα παράθυρα του κτιρίου της τοπικής κυβέρνησης ενώ 18 αστυνομικά οχήματα σπάστηκαν με πέτρες και τούβλα. Τρομαγμένοι, οι κρατικοί αξιωματούχοι τράπηκαν σε φυγή.

1. Μαζική διαμαρτυρία εξελίσσεται σε παρατεταμένο πόλεμο – Jiangsu

Πάνω από 1000 αγρότες από την περιοχή Tong’an της επαρχίας Jiangsu συγκεντρώθηκαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης διαμαρτυρόμενοι για τις υποχρεωτικές μετατοπίσεις. Εξοργισμένοι απ’ τη στάση των αξιωματούχων, κατέλαβαν και λεηλάτησαν το κυβερνητικό κτίριο της Tong’an. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εγκατέλειψαν την πόλη, αφήνοντας τον κρατικό μηχανισμό παράλυτο. Χιλιάδες χωρικοί έμειναν καθηλωμένοι σε μια αντιπαράθεση μ’ έναν τεράστιο αριθμό ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, ΜΑΤ, ασφαλίτες, κάθε βράδυ για δυο εβδομάδες. Στο τέλος, το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της πόλης Suzhou καταχώρισε τα γεγονότα ως ένα πολιτικό συμβάν που κατευθυνόταν από “ξένα κέντρα” και κλιμάκωσε την ένταση μέχρι να επανακτήσει τον έλεγχο…

2 replies on “Κίνα: Top Ten μαζικών ταραχών του 2010”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *