Categories
Τοπικές ειδήσεις

Πλαίσιο της ανεξάρτητης κατάληψης του 20ου λυκείου Σαλονίκης

To πλαίσιο της Ανεξάρτητης Κατάληψης του 20ου Λυκείου Θεσσαλονίκης

Κατάληψη στο 20ο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

Σήμερα το μεσημέρι το 20ο Λύκειο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε κατάληψη. Η κατάληψη αποφασίστηκε κατόπιν ψηφοφορίας με αποτέλεσμα: 171 ψήφοι υπέρ σε σύνολο 258 μαθητών.

Η κατάληψη γίνεται με τέσσερα προτάγματα:

ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16

ΟΧΙ στα Ιδιωτικά ΑΕΙ

ΟΧΙ στο νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ

Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση που έφτασε πρόσφατα στα σχολεία, σύμφωνα με την οποία οι πόρτες της αυλής πρέπει υποχρεωτικά να είναι κλειδωμένες κατά τη λειτουργία του σχολείου.

Να μην αποβάλλονται μαθητές επειδή διαβάζουν διαφορετικά πράγματα στην ώρα του μαθήματος και ενώ δεν ενοχλούν κανένα συμμαθητή που θέλει να παρακολουθήσει το μάθημα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ανταπόκριση από το 20ο Λύκειο

Πλαίσιο μαθητών του 20ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης για τη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 12/10/2006.

(Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μαθητών του 20ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 12/10/2006 κατόπιν ψηφοφορίας.)

Παρατηρείται τις τελευταίες μέρες το εξής φαινόμενο: μερίδα των μαθητών του σχολείου θέλει να κάνει κατάληψη για να χαθούν ώρες μαθήματος και τα συναφή. Για να το καταφέρει αυτό χρειάζεται μια σειρά αιτημάτων κατ΄ αρχάς, για να δικαιολογήσουν την κατάληψη. Παίρνουν λοιπόν οι συγκεκριμένοι κάποια αιτήματα από όργανα που δραστηριοποιούνται πέρα από το σχολείο και τα υιοθετούν. Και αυτό είναι το πρόβλημα, για δύο λόγους:

1) ακόμη και το «κάνω κατάληψη για να χάσω μάθημα» είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να γίνει κατάληψη, γιατί όντως οι μαθητές σήμερα χρειάζονται ελεύθερο χρόνο και μάλιστα πολύ. ΄Όταν όμως κάνουμε κατάληψη για αυτό το λόγο είναι ανεπίτρεπτο να υιοθετούμε αιτήματα άλλων γιατί τους δίνουμε το δικαίωμα να μιλάνε για μας χωρίς να ξέρουμε ούτε το περιεχόμενο αυτών που λένε, ούτε και αν συμφωνούμε με αυτά τελικά.

2) Τα αιτήματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στα σχολεία προέρχονται από ένα όργανο (συγκεκριμένα αυτοαποκαλείται “Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων”), το οποίο αποτελεί στην πράξη παράρτημα συγκεκριμένου κόμματος καθώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων παρευρίσκονται στις συνελεύσεις του ανήκει σε συγκεκριμένη κομματική νεολαία. Αυτό βέβαια δεν είναι από μόνο του πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι το όργανο αυτό διεκδικεί μια νομιμοποίηση η οποία δεν μπορεί να του δοθεί για τρεις λόγους:

α) Δεν παρευρίσκεται στις συνελεύσεις του τουλάχιστον ένας εκλεγμένος αντιπρόσωπος από τα 2/3 των σχολείων (ούτε από τα μισά στην πραγματικότητα δεν παρευρίσκονται εκλεγμένοι αντιπρόσωποι), οπότε δεν αποτελεί συντονιστικό σχολείων. Θα μπορούσε να λέγεται “συντονιστικό αγώνα αγωνιζόμενων” ή κάπως αλλιώς εν πάση περιπτώσει.

β) Τα αιτήματα που βάζει είναι αδύνατο να έχουν δομηθεί από μαθητές μονάχα και με συζήτηση και μελέτη των θεμάτων (με τα οποία καταπιάνονται) από μηδενική βάση. Κι αυτό γιατί μελέτη αυτών των θεμάτων απαιτεί μελέτη νομοσχεδίων αν μη τι άλλο, η οποία είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί σε 2-3 συνελεύσεις που έκανε το συντονιστικό. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τον “ξύλινο λόγο” των αιτημάτων καθώς και το ενιαίο τους σε όλη την Ελλάδα , μπορούμε να υποψιαζόμαστε ότι πίσω από το λόγο του “Συντονιστικού” υπάρχει ένας λόγος όχι μαθητικός και ένας μηχανισμός συγκεντρωτικός.

γ) Το τρίτο και κυριότερο που δεν μπορεί να δώσει νομιμοποίηση στο “Συντονιστικό” είναι ακριβώς αυτός ο συγκεντρωτισμός. Η συνέλευση του “Συντονιστικού” αποτελείται από 70 -100 άτομα τα οποία εγκρίνουν ορισμένα αιτήματα και τα περνάνε μετά ως γραμμή στα σχολεία κάνοντάς τα να φαίνονται ως εκπόνημα χιλιάδων. Θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Οι μαθητές να κάνουν συνελεύσεις, να μελετήσουν τα ζητήματα, να βγάλει κάθε σχολείο τα αιτήματά του και έπειτα να υπάρξει διάλογος μεταξύ των σχολείων. Όχι ανάποδα όπως συμβαίνει τώρα.

Με βάση αυτά, απορρίπτουμε κάθε εξωσχολικό παράγοντα ο οποίος επιδιώκει να μας κάνει φερέφωνα του δικού του λόγου και στρατιωτάκια των δικών του πρακτικών. Στην παρούσα φάση ο παράγοντας αυτός είναι το “Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων”. Γι αυτό το λόγο γίνεται σ΄ αυτό η κριτική. Αν ήταν άλλος ο παράγοντας θα ήταν για άλλον η κριτική. Και επειδή ο παράγοντας είναι στη φάση αυτή το “Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων” απορρίπτουμε τα αιτήματα του “Συντονιστικού”.

Επίσης είναι αποδεκτό από τους περισσότερους από μάς, πως δεν έχουμε συζητήσει ουσιαστικά μεταξύ μας (στη συνέλευση) τι μας προβληματίζει για το σχολείο και πως θα θέλαμε εμείς οι ίδιοι να είναι. Το μόνο που κάνουμε μέχρι στιγμής είναι να υιοθετούμε απόψεις άλλων. Θα θέλαμε όμως να συζητήσουμε.

Επειδή δεν έχουμε συζητήσει, δεν έχουμε αιτήματα σαν αυτά που κυκλοφορούν. Έχουμε όμως ένα ουσιαστικότερο αίτημα: Θέλουμε να συζητήσουμε. Και θέλουμε χώρο και χρόνο για να συζητήσουμε και να εκφραστούμε. Χώρο σαν αυτό που μας στερεί η κοινωνία και χρόνο σαν αυτό που μας στερεί το σχολείο.

Προβαίνουμε λοιπόν σε κατάληψη του σχολείου μας με μοναδικό αίτημα να βρεθεί χώρος και χρόνος. Για να συζητήσουμε για εμάς και τον κόσμο, για το τι θέλουμε και τι όχι. Για να δημιουργήσουμε έστω και για λίγο μια παρένθεση όπου θα μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα.

Η κατάληψη θα ξεκινήσει την Τρίτη 17/10/2006 και θα συνεχιστεί επ΄ αόριστον. Επίσης με δεδομένη την αντίθεσή μας σε οποιονδήποτε επιδιώκει να καρπωθεί τους αγώνες μας η κατάληψη θα έχει κεντρικό πανό με το παρακάτω κείμενο:

« Καμιά κομματική επιρροή στον αγώνα των μαθητών – Κανένας “συντονισμός” από τα πάνω

Ελεύθερος Αγώνας – Ελεύθερη Σκέψη

Ανεξάρτητη Κατάληψη 20ου Λυκείου »

Τέλος, η κατάληψη θα ξεκινήσει μετά από γενική συνέλευση το πρωί της Τρίτης στις 08:15 για μερικούς απλούς λόγους:

1) Για να είναι όλοι παρόντες. Δε νοείται κατάληψη των δέκα ατόμων. Η κατάληψη γίνεται από την πλειοψηφία των μαθητών και αυτοί πρέπει να είναι παρόντες, όχι να κάθονται σπίτι τους ξέροντας ότι δε θα πάρουν απουσίες. Αν είναι έτσι δε θα γίνει κατάληψη.

2) Για να λυθούν από τη συνέλευση ορισμένα πρακτικά ζητήματα (περιφρούρηση, βάρδιες κλπ.).

3) Για να προφυλαχθούμε από τυχόν μεταστροφή του πολιτικού κλίματος μετά τις εκλογές και

4) Για επιβεβαίωση ότι η πλειοψηφία συνεχίζει να θέλει κατάληψη (δεδομένου ότι μεσολαβούν τέσσερις ημέρες).

Συνοψίζοντας:

Απορρίπτουμε οποιονδήποτε θέλει να καρπωθεί τους αγώνες μας. Επισημαίνουμε παραβλέψεις στις διαδικασίες του οργάνου που αυτοαποκαλείται “Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων” και διαβλέπουμε άλλους μηχανισμούς να κινούν τα νήματά του. Κατά συνέπεια δεν του αναγνωρίζουμε καμιά νομιμότητα με τη μορφή που την επιδιώκει ούτε και καμιά αρμοδιότητα εκπροσώπησης του μαθητικού κινήματος.

Απορρίπτουμε το πλαίσιο αιτημάτων του “Συντονιστικού” όχι απαραίτητα ως προς το περιεχόμενο, αλλά ως προς τη διαδικασία εκπόνησης του και ως προς τον πραγματικό φορέα εκπόνησής του.

Αντιπροτείνουμε ζυμώσεις από τα κάτω χωρίς κανένα συγκεντρωτικό μηχανισμό. Προβαίνουμε σε κατάληψη επ΄ αόριστον του σχολείου μας από την Τρίτη 17-10-2006 αλλά με προϋπόθεση την εκ νέου επικύρωσή της την Τρίτη το πρωί από τη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 08:15 το πρωί. Καταλαμβάνουμε το σχολείο μας θέλοντας να βρούμε χώρο και χρόνο για επικοινωνία και έκφραση. Θέλουμε να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε πολιτικά και λοιπά αιτήματα από μηδενική βάση.

Κείμενο του κύριου πανό και κεντρικό σύνθημα της κατάληψης:

«Καμιά κομματική επιρροή στον αγώνα των μαθητών

Κανένας “συντονισμός” από τα πάνω

Ελεύθερος Αγώνας – Ελεύθερη Σκέψη

Ανεξάρτητη Κατάληψη 20ου Λυκείου»

Κανένα πανό εξωσχολικών σχηματισμών /οργανωτικών δομών /κομματικών οργανώσεων /παραγόντων στην κατάληψη.

Κανένα πανό χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης

Καλούμε σε νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 17/10/2006 στις 08:15 το πρωί.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 20ου ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *